Knjiga Cvetni pozdrav

O knjizi

Ovaj hortikulturni priručnik je poklon svim ljubiteljima prirode, bilja i cveća. Nastao je iz iskrene želje da se podele znanje i iskustvo godinama sticani predanim radom i zalaganjem.

Praktični i svima razumljivi saveti otvoriće vam vrata u svet biljaka i cveća. To je način razmišljanja, a ne posedovanje velikog broja biljaka. Ako imate vrt, balkon i jedan cvet ovo je knjiga za vas.

Cvetni pozdrav je dobrodošlica za sve.

O autoru

Dragan R. Sajic

Dragan R. Sajic

dragan@sajic.com

Pored rođenjа i delа stručnog školovаnjа u Beogrаdu, sve ostаlo ga vezuje zа LJig - grаdić LJubаznih Iskrenih Grаđаnа. Od 1991. godine rаd sа cvećem i biljkаmа rezultirа osnivаnjem Vrtnog centrа „Biosаn“ - www.biosan.rs

Jedаn od trojice pokretаčа Internet klubа, prve Internet аsocijаcije internet.org.rs stvаrаlаcа nа vebu. Reаlizovаno je dostа projekаtа, а svаkаko trebа izdvojiti:

Gаrden Srbije - www.garden.rs, prvi portаl o bilju, instаlirаn 1997. god.

Hortikulturnа Srbijа 2004. god, vodič i аdresаr fаkultetа, školа, ustаnovа, firmi i rаsаdničаrа u nаšoj zemlji, podržаn od Ministаrstvа poljoprivrede, šumаrstvа i vodoprivrede.

Realizovao je više stotinа projekаtа uređenjа poslovnih i privаtnih objekаtа, svаki podjednаko vаžаn i podjednаko izаzovаn. Svаki cvet, trаvkа, posаđeno i održаvаno bilje je lični prilog Hortikulturnoj Srbiji.

Autor je serijаlа Cvetni Pozdrav nа Jutubu (prаktični prilozi koji populаrišu i čuvаju zelenilo)... Autor popularnog bloga o praktičnom baštovanstvu www.sajic.com.

Oženjen, otаc troje dece. Gаji biljke i cveće u selu Cvetаnovаc kod Ljigа.

Ipаk, vаžnije od svegа jeste dа živi od svojih interesovаnjа i idejа. Deo togа možete pročitati u novoj knjizi Cvetni pozdrav.

6

poglavlja

120

stranica

120

fotografija

Citati iz knjige

  • Cvetni pozdrav

  • Dobro došli u svet biljaka u kojem važe posebna pravila. Gde nema napetosti, mržnje, ljubomore ni stresa. Mir, ljubav i radost su ono što druženje sa biljkama pruža.

    Praktični i svima razumljivi saveti otvoriće vam vrata u svet biljaka i cveća. To je način razmišljanja a ne posedovanje velikog broja biljaka. Ako imate vrt, balkon i jedan cvet ovo je knjiga za vas.

    Dovoljno je da se odvoji 5 sekundi dnevno za posmatranje biljke (nije neophodna lupa kao na slici) i videće se da li joj odgovara mesto, treba li je zaliti, kada i koliko.

    Počinjete da primećujete biljke u okruženju, kod prijatelja, u radnji, parku ili susednom dvorištu. Upoznajete biljke po izgledu, imenu i svojstvima. Znači da ulazite u svet poznavalaca biljaka. Upravo tako.

    Za vas se otvara novi svet i tada vam postaje razumljiv naš uobičajeni pozdrav. Cvetni pozdrav, kao iz naslova knjige.

  • Umesto pogovora

  • Bez pretenzija da ikome soli pamet, a pogotovo ne vrsnim domaćicama koje dobro znaju koliko je soli i začina dovoljno za njihovo najbolje jelo i šta godi muškatlama na terasi, ovaj hortikulturni priručnik je poklon svim ljubiteljima prirode, bilja i cveća.

    Nastao je iz iskrene želje da se podele znanje i iskustvo godinama sticani predanim radom i zalaganjem. Bašta treba da bude oaza mira, sigurni kutak gde se može odahnuti i uživati nakon stresnog dana.

    Ukoliko ste tek na početku i samo što ste zamislili kako treba da izgleda vaš vrt, sigurno će vam dobro doći ove vrtlarske mudrolije.

    Ako ništa drugo, barem će vam krtica biti milija nakon čitanja ove knjige kad saznate da vam može biti saveznik u okruženju.

    Neka ovaj hortikulturni vodič bude svakodnevni cvetni pozdrav i dobar saputnik svima koji krenu kroz trnje do ruža!

Poglavlja knjige

  • Vrt i bašta
  • Živa ograda
  • Trava i travnjaci
  • Biljke na terasama i balkonima
  • Urbana bašta i zeleni zidovi
  • Sobno cveće

Predgovor i pogovor

  • Predgovor

  • Svetlana Marjanović

    Svetlana Marjanović
    Urednica Garden In Magazina
    Autorka YuoTube kanala GardenIn Mama

  • Cvetni pozdrav je knjiga koja bi se, da parafraziram naziv knjige D. Rojbena, u najkraćem mogla opisati kao „sve što ste želeli da znate o biljkama, a niste smeli da pitate“. Na 120 strana zipovano je bogato hortikulturno iskustvo i transformisano u intenzivni, celulozni kurs koji, svakom stranicom, otkriva po jednu tajnu uspešnih negovatelja/uzgajivača koju mogu da primene, kako skromni vlasnici jedne saksijske biljke, tako i oni drugi, ponosni megalomani i strasni kolekcionari.

    Baš kao što je biljkama potrebna voda da bi mogle da rastu, tako je i ova knjiga pitko štivo koje je dobro došlo svim početnicima koji tek skupljaju hrabrost da se upuste u divotni svet bilja, ali će, poput bistre izvorske vode, okrepiti i one iskusnije jasnim, jednostavnim i konkretnim savetima. Autor nesebično daje odgovore na najčešće postavljana pitanja i nedoumice i, što je posebno važno, unapred „ispravlja“ moguće greške koje, s jedne strane, mogu biti kobne po život mini fabrika kiseonika o kojima smo preuzeli brigu, dok nam, s druge, štedi vreme jer ne moramo da čekamo da bismo videli da grešimo, pa da onda, ad hoc, zelenim ljubimicama dajemo infuziju i veštačko disanje. Ova ušteda je još dragocenija kada se uzme u obzir koliko je „faktor vreme“ krucijalan jer nam se čini da, dok mi prebrzo starimo, biljke tako sporo rastu. I nikakva filozofska, metafizička, istočnjačka mudrost i „tik-tak“ relativizacija ne pomaže kada pogledamo kroz prozor i ugledamo rododendron ili japanski javor čiji se godišnji prirast meri mikronima.

    Pišući tako da ga i laici razumeju, autor pleni i diskretnim, nenametljivim, duhovitim komentarima zbog čega se njegovo delo čita u jednom dahu. Uz širok osmeh čitalac će dobiti niz korisnih informacija, „caka“ i „tipova“, o kojima eksperti obično ćute, a koje pokrivaju čitav dijapazon hortikulturnih aktivnosti. Upravo to je differentia specifica koja ovaj vodič izdvaja od drugih, tematski sličnih knjiga.

    Najzad, moram da se osvrnem na, meni omiljeno, Pravilo 5 sekundi o kome autor govori. Ono je neka vrsta vizuelne yoga vežbe čijim praktikovanjem čitalac vremenom postaje uspešan dijagnostičar zdravstvenog biltena biljke. A kada jednom ovlada veštinom komunikacije sa biljkama, moći će da iskusi paralelni, simultani rast sopstvenog samopouzdanja i zelenila kojim je okružen.

  • poGOVOR (cveća)

  • Mirko S. Marković

    Mirko S. Marković
    Bibliotekаr sаvetnik
    Uprаvitelj mreže hortikulturnih bibiotekа Srbije

  • Kada je dobitnik Nobelove nagrade, pesnik i filosof iz Indije, Rabindranta Tagore u Beogradu 1926. godine govorio izvode svog čuvenog poetskog dela „Gradinar“  ostalo je zabeleženo da je osnovna poruka bila o tajni istrajnosti stalne brige baštovana sadržena u prožimanju pojmova – LjUBAV i ISKUSTVO.
    Skoro vek kasnije pojavljuje se jedinstvena ilustrovana monografija CVETNI POZDRAV koja obrnutim redom ova dva ista pojma, upućuje na put samosvojnog čuvanja i cvetnih transverzala i zelenog okruženja na putu ka EDENU.
    Praktični i svima razumljivi saveti otvoriće vrata u svet biljaka i cveća
    Na samom početku, u uvodnom slovu, sadžan je autorov pogled na život koji ovom knjigom deli sa čitaocima  „Mir, ljubav i radost su ono što druženje sa biljkama pruža“.  Zato, ono što ova knjiga govori je način razmišljanja.
    Raduje da se čitalac po pročitanom hortikulturnom sadržaju knjige oseća kao svoj na svome. Naime, ovo jedna od retkih knjiga ove nomenkalture koja je nastala  „u realnom okruženju“, pisana maternjim jezikom, dinamične rečenice i toplog upravnog govora. Možda je važnije i to što su i fotografije „naše“ prave, a ne kataloške i virtuelno nestvarne. Saveti nisu teorijski, već iskustveni i životno primenjivi. 
    Odabir i klasifikacija sadržaja i tematskih celina pokriva cvetnu lepezu sadržaja u rasponu od toga -  KO JE IZMISLIO RUPU NA SAKSIJI?  Poučnog obaveštenja da - I BILjKE MOGU NA LETOVANjE
    CVETNI POZDRAV je štivo koje treba često imati uz sebe i čitati na „tenane“ jer „SVE ŠTO JE BRZO, TO JE I KUSO“. Uostalom, kada pesnik Duško Radović u svojoj zdravici kaže:
    „...Sve što cveta htelo bi da cveta...
    - Neka cveta, i treba da cveta !...“ on simbolično ukazuje na pojavu jedne ovakve, naše knjige i generalnog rezimea:
    - Ala je lepo biti cveće,
    I to – što veće !



Utisci čitalaca

O knjizi Cvetni pozdrav: Jasmina Nikitović,
urednica emisije Znanje-imanje

O knjizi Cvetni pozdrav: Dr. Tihomir Obradović

O knjizi Cvetni pozdrav: Elizabeta Arsenović,
novinar I programa radio Beograda

O knjizi Cvetni pozdrav: Ljubica

O knjizi Cvetni pozdrav: Mirko Marković,
upravitelj mreže hortikulturne biblioteke Srbije

O knjizi Cvetni pozdrav: Jasmina Ninkov,,
direktor Biblioteke grada Beograda

Utisak čitaoca

Pročitala sam vašu knjigu u jednom dahu. Sutradan još jednom na tenane. Napisali ste to divnim jezikoma prosto neznam da li su lepše korice, slike, papir... ali najveće i najlepše iznenađenje je onaj cvet smilja. Baš sam se oduševila.
Jedino mi nije jasna ona rupa na saksiji :) treba il ne treba? Sada mi knjiga ulepšava enterijer.
Puno pozdrava!

Isidora

Naručite knjigu
985,00 din

Plaćanje pouzećem.
AKCIJA U TOKU: besplatna dostava.

NARUČITE KNJIGU PUTEM EMIALA cvetnipozdrav.rs@gmail.com
ILI PUTEM TELEFONA 065 25 25 482