Kako postaviti kamenu stazu

03 septembar 2018 Ocenite ovaj članak
(8 glasova)

Staza od kamenja daje posebnu draž travnjaku i predstavlja jeftino rešenje za izgradnju prilaza do kuće ili nekog objekta u dvorištu ili vrtu.

Kamenje se obično postavlja tako da razmak između dva susedna kamena odgovara dužini koraka, a u međuprostoru se seje trava. Izaberite onu vrstu kamena koja i lepo izgleda i praktična je za hodanje.

Kako postaviti kamenje za stazu

Materijal:

  • Kamenje
  • Grabulje
  • Ašov
  • Gumeni čekić
  • Mistrija
  • Sito za pesak
  • Štap
  • Meka četka

Korak 1:

obelezite kamenu stazu

Obeležite stazu i postavite kamenje da bi proverili razmak pre nego što počnete sa kopanjem. Baštenskom grabuljom uklonite kamenčiće i korenje sa prostora gde će stajati kamenje.

Korak 2:

postpite pesak za stazu

Iskopajte rupu za svaki kamen tako da bude 2cm dublja od visine kamena. Zatim pospite sloj od 1,5cm peska u rupu.

Korak 3:

postavite kamen za stazu

Kamen treba da je malo ispod nivoa okolnog zemljišta tako da možete da kosite preko njega, a ne da ga obilazite kosilicom. Gumenim čekićem lupite po površini kamena dok ne nalegne dobro u predviđeni prostor.

Korak 4:

proverite nivo kamena

Postavite štap preko kamena da proverite da li je niži od površine travnjaka, kako bi se uverili da će nož kosilice nesmetano da prođe preko staze.

Korak 5:

prosejte zemlju oko kamena

Pomoću sita prosejte zemlju da popunite prostor oko kamenja, istovremeno ga utiskujući čvrsto prstima, tako da nema prostora oko ivica.

Korak 6:

posejte travu oko kamena

Grabuljama lagano rastresite zemlju oko kamenja i posejte seme trave koju možete da rasporedite mekom četkom. Polivajte je prema uputstvu sa pakovanja dok ne izraste i izjednači se sa okolnim travnjakom.

Izvor: Gardeners' World

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar
pobednik pc press nagrada

NapraviSam.rs nagrađen kao najbolji sajt za 2016. u kategoriji Moderna porodica, u okviru godišnjeg izbora PC Press Top 50.

MOBILNA VERZIJA PORTALA

qr codeNapraviSam.rs je prilagođen mobilnim uređajima

DRUŠTVENE MREŽE

Pratite nas na društvenim mrežama

facebooktwitter