Krpljenje rupa u malteru

15 mart 2015 Ocenite ovaj članak
(20 glasova)

Rupe u malteru nastale usled uticaja vremena ili mehaničkih oštećenja  imožete relativno lako popraviti ako sledite uputstvo koje smo pripremili za vas.

Korak 1: Priprema oštećene površine

01 krpljenje rupa u malteru

Koristeći dleto i čekić uklonite sav labav malter i komadiće koji vise sa površine koju popravljate, i potkopajte ivice. Zatim čeličnom četko istružite cigle da uklonite tragove maltera.

Korak 2: Priprema novog maltera

02 krpljenje rupa u malteru

Pomešajte malter prema uputstvu proizvođača. Mistrijom ubacite prah maltera u vodu, uz mešanje čistim štapom. Kad malter postane gust i kremast bez grudvica, izručite ga na vlažnu dasku

Korak 3: Popuna rupe malterom

03 krpljenje rupa u malteru

Nakvasite površinu koju treba da popunite malterom. Gletericom zahvatite malter sa daske. Stanite blizu rupe koju popunjavate i prinesite gletericu do zida.

04 krpljenje rupa u malteru

Držite gletericu horizontalno ali blago nagnutu ka zidu. Nagnite gletericu i pritisnite malter na rupu, postepeno ga nanoseći. Nemojte potpuno da poravnate gletericu sa zidom.

Ponavljajte postupak sve dok rupu blago ne prepunite. Nemojte stavljati previše maltera jer će da oslabi i otpadne.

Korak 4: Ravnanje

05 krpljenje rupa u malteru

Kada pokrijete površinu, pređite ponovo preko nje da bi izravnali malter na jednaku debljinu. Držite gletericu pod uglom tako da samo jednom ivicom dodirujete malter.
Malter će početi da se "vezuje" otprilike nakon 45 minuta. Ponovo pređite preko njega navlaženom gletericom da bi izgladili površinu.
Nakon još 20 do 30 minuta nakvasite površinu čistom, hladnom vodom i još više izgladite površinu. Gleterica neka bude vlažna i ne preterujte sa pritiskom na malter.

Korak 5: Popunjavanje dubokih rupa

Ako je rupa duboka možda će biti potrebno da nanesete dva sloja maltera. Nanesite prvi sloj do polovine dubine rupe. Kada se malter delimično "veže", izgrebite površinu i ostavite da se potpuno "veže", ali da se ne osuši. Nanesite zatim drugi sloj i izravnajte. Kada se "veže", izgladite površinu.

Originalno uputstvo: Homebase

1 komentar

  • Link komentara Marko Marko - 29 maj 2015

    Meni je majstor ispravljao krivi zid debelim slojem maltera, pa je posle nekoliko godina otpao deo od oko pola metra. Morao sam da stavljam mrezicu i nekoliko tanjih slojeva maltera da bi to moglo da se zakrpi.

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar
pobednik PC press

NapraviSam.rs nagrađen kao najbolji sajt za 2016. u kategoriji Moderna porodica, u okviru godišnjeg izbora PC Press Top 50.

DRUŠTVENE MREŽE

Pratite nas na društvenim mrežama

facebooktwittergoogle plus