Napravite splav sa jedrom

27 jul 2016 Ocenite ovaj članak
(7 glasova)

Ovo uputstvo za najmlađe će vam pokazati kako da napravite čamac-splav sa jedrom, koji može da se održava i plovi po vodi.

I što je najbolje - možete ga napraviti od materijala koji nađete u prirodi, kao i par stvari i pribora koje verovatno već imate.

Materijal:

materijal za camac

  • 1 list papira (šareni, a može i običan beo papir)
  • 1 drveni ili plastični štap za jarbol
  • Kanap
  • Makaze
  • Pištolj za vruće lepljenje
  • Lepak u stiku
  • 14 štapića (grančica) iste veličine (oko 15cm otprilike)
  • 1 plastični ili drveni štap za jarbol

Kako napraviti čamac

Korak 1:

1 spojite stapice

Za početak spojite kanapom 12 štapića. Kanap može da bude i jednobojan, mada će čamac izgledati interesantnije sa šarenim kanapom. Zavežite jedan kraj kanapa na kraj jednog štapića i umotajte ga nekoliko puta, a zatim pređite na sledeći štapić.
Umotajte kanap i oko tog štapića nekoliko puta, a zatim iskoristite isto parče kanapa za umotavanje trećeg štapića, i tako dalje, sve dok ne povežete svih 12 štapića. Zavežite čvor na poslednjem štapiću. Zatim ponovite sve ovo na suprotnoj strani štapića.

Korak 2:

2 dodajte stapice odozdo

Dodajte 2 štapića sa donje strane. Sada dodajte još dva štapića sa donje strane čamca, jedan na levoj a drugi na desnoj strani. I ovde ćete da vežete čvor na jednom kraju štapića, zatim upletite kanap oko prethodno povezanih 12 štapića. To isto uradite i sa drugim štapićem.

Korak 3:

3 jedro za camac

Isecite 2 trougla od papira za jedro. Naši su merili 15-tak cm duž stranice i donjeg dela, a vi možda želite da ih uskladite sa dužinom štapića. Ako koristite beli papir, možete zatražiti od dece da ga ukrase nalepnicama ili bojicama.

Korak 4:

4 jarbol za jedro

Dodajte jarbol. Jarbol napravite od običnog štapića grančice, ili pak od plastičnih štapića. Toplim lepkom pričvrstite jarbol za jedro.

Korak 5:

5 spojite jedro

Zalepite trouglove. Lepkom zalepite trouglove jedra jedno na drugo.

Korak 6:

6 jedro i camac

Povežite jedro za splav. Gurnite jarbol između 2 štapića koji se nalaze u srednjem delu čamca i kanapom ga pričvrstite za njih. Da bi učvrstili spoj, dodajte vruć lepak svuda oko mesta gde se sastaju jarbol i štapići sa čamca.

Korak 7:

7 camac plovi po bazenu

Porinite čamac u vodu. Kada se lepak osuši i ohladi, vaša rukotvorina je spremna za prvu plovidbu. Napunite dečiji bazen ili neku drugu posudu vodom i posmatrajte kako čamac plovi.

Korak 8:

8 dodajte vetar

Dodajte vetar. Želite da se vaš čamac brže kreće? Uzmite slamčicu i duvajte u jedro čamca.

Korak 9:

9 camac u prirodi

Odnesite čamac u prirodu. Čamac je dobra igračka i u prirodi, pored rečice.

 

Izvor: redtri.com

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar
pobednik pc press nagrada

NapraviSam.rs nagrađen kao najbolji sajt za 2016. u kategoriji Moderna porodica, u okviru godišnjeg izbora PC Press Top 50.

MOBILNA VERZIJA PORTALA

qr codeNapraviSam.rs je prilagođen mobilnim uređajima

DRUŠTVENE MREŽE

Pratite nas na društvenim mrežama

facebooktwitter