Briga o kućnim ljubimcima tokom zime

05 decembar 2018 Ocenite ovaj članak
(24 glasova)

10 saveta o tome kako na najbolji način da zaštitite kućne ljubimce od niskih temperatura, snega i leda.

Kako zaštititi kućne ljubimce tokom zime

macka na snegu

1. Mačku držite u kući ili stanu. Napolju mačka može da se smrzne, izgubi ili povredi. Takođe, mačke koje lutaju su podložne infektivnim bolestima.

2. Tokom zime, mačke koje žive napolju mogu da se zavuku ispod haube automobila. Kada palite motor, mačka može da se povredi. Da to sprečite, pre nego što upalite motor lupite nekoliko puta po haubi kako bi uplašili mačku koja se tu eventualno sakrila.

3. Tokom snežnog nevremena ne puštajte psa sa uzice tokom šetnje, jer psi usled hladnoće gube čulo mirisa i teško mogu da pronađu put do kuće.

4. Temeljno obrišite šape i stomak psu nakon povratka iz šetnje. Na njima mogu da se zadrže so, antifriz i ostale opasne hemikalije koje pas može da poliže sa šapa.

pas u zimskom kaputicu

5. Nikada ne šišajte psa do kože tokom zime, jer mu duže krzno obezbeđuje toplotu. Kada ga kupate zimi obavezno ga dobro osušite pre izvođenja u šetnju. Ukoliko imate kratkodlakog ljubimca obezbedite mu odgovarajući kaputić.

6. Ne ostavljajte psa ili mačku same u autu tokom hladnog vremena. Auto može da bude poput frižidera, tj. da održava hladnoću, pa se vaši ljubimci mogu smrznuti.

stene tokom zime

7. Štenci ne podnose tako dobro hladnoću kao stari psi, pa im može biti problem čak i da vrše nuždu napolju. I stare i bolesne pse izvodite napolju samo kad treba da se olakšaju.

8. Ako vaš pas provodi dosta vremena napolju potrebno je da mu povećate ishranu, naročito proteine, kako bi i on i krzno bili u top formi.

9. Očistite sva mesta na kojima ste prosuli antifriz, jer je on smrtonosan i za pse i mačke. Veterinari preporučuju korišćenje propilena umesto etilen glikola.

kutak za psa

10. Obezbedite kućnom ljubimcu toplo mesto za spavanje, udaljeno od promaje. Udoban kutak sa toplim ćebetom ili jastukom je idealno mesto za njih.

Izvor: Patty Whack Dogs

3 komentara

  • Link komentara Dana Dana - 09 februar 2016

    Sve ovo sam uglavnom znala, ali ovo za antifriz zaista nisam. Moraću više da obratim pažnju na svoje 2 mace tokom početka zime, kada se obično sipa antifriz.

  • Link komentara Sladjana Sladjana - 16 februar 2016

    Naravno, kod nas niko nece da ocisti za sobom kad sipa antifriz. Trotoari su nam puni mrlja od benzina, ulja, cega sve nema.

  • Link komentara Milena Milena - 19 februar 2016

    Slažem se da su nam trotoari užas. Jedino me teši to da je moja maca čistunica i da zaobilazi svaku mrlju, čak i prljavštinu, tako da ni na prosuti antifriz ne bi trebalo da ugazi. Ne znam samo koliko dugo je prosuti antifriz opasan?

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar
pobednik pc press nagrada

NapraviSam.rs nagrađen kao najbolji sajt za 2016. u kategoriji Moderna porodica, u okviru godišnjeg izbora PC Press Top 50.

MOBILNA VERZIJA PORTALA

qr codeNapraviSam.rs je prilagođen mobilnim uređajima

DRUŠTVENE MREŽE

Pratite nas na društvenim mrežama

facebooktwitter