Ako volite džem sa komadićima voća, pogledajte recept za mešavinu vinogradarske breskve i jabuke, bez konzervansa i sredstva za želatiranje.
Sastojci:
- 2kg očišćenih vinogradarskih bresaka
- 2kg rendanih jabuka
- 1kg šećera (može i više, ako volite slađi džem)
- 1 kašika vinskog sirćeta (kao prirodni konzervans)
- 1 kašika ruma
Kako napraviti džem od vinogradarskih bresaka i jabuka
Korak 1:

Očistite breskve i pospite šećerom. Šerpu pokrite krpom i ostavite da odstoji preko noći. Breskve će da puste sok.
Korak 2:

Sutradan, pre kuvanja, dodajte narendane jabuke, izmešajte i stavite da se kuva.
Korak 3:

Džem kuvajte do željene gustine (ili dok varjačom ne ostaje trag u šerpi). Desetak minuta pre kraja kuvanja dodajte vinsko sirće, a na kraju dodajte kašiku ruma.
Korak 4:

Džem sipajte u vruće i sterilisane tegle (10 minuta na 100 stepeni u rerni). Tegle zatvorite i okrenite naopačke da bi izašao suvišan vazduh. Pokrite ih ćebetom dok se potpuno ne ohlade. Čuvati na suvom i hladnom mestu.