6 prirodnih sredstava za vašu kožu

18 jul 2015 Ocenite ovaj članak
(19 glasova)

Umorni ste od losiona i napitaka sa tuce sastojaka koji se teško izgovaraju? Ne brinite - upitali smo vrhunske stručnjake za lečenje prirodnim sredstvima da nam preporuče prirodne proizvode koji su dobri za vašu kožu.


Evo njihovog jednostavnog i iznenađujuće efikasnog izbora.

Važna napomena: neki sastojci se možda ne slažu sa lekovima koje koristite ili možda nisu sigurni za upotrebu ako ste trudni, dojite, ili imate medicinski tretman. Proverite kod lekara ili farmaceuta da li možete da ih koristite.

Arnika

arnika

Mast od arnike može da pomogne prilikom bržeg zaceljenja modrica. Takođe smanjuje upalu i bol.

Primena: Nekoliko puta dnevno.

Kalendula

kalendula

Pored toga što pomaže brzom čišćenju modrica, ovaj ekstrakt nevena ima antibakterijska svojstva koja smanjuju rizik od infekcija kod otvorenih rana.

Primena: Nanesite kremu, mast ili gel kalendule nekoliko puta dnevno.

Med

med

Kada se primenjuje lokalno, med ima antibakterijska svojstva i podstiče zarastanje rana.

Primena: Kupite pripremljene obloge od meda, ili ih sami pripremite tako što ćete sipati 15gr meda na gazu i postaviti preko površine koju tretirate. Primenite tretman dva puta dnevno.

Ovsena kaša

ovsena kasa

Ovsena kaša može da ublaži svrab na osipu, kao što je osip od ekcema ili otrovnog bršljana, kao i kod opekotina od sunca. "Ovas sadrži grupu jedinjenja pod nazivom avenanthramidi, koji blokiraju oslobađanje histamina i dramatično smanjuju crvenilo i svrab," kaže dr Tieraona Low Dog, autor knjige Zdravi u kući: Ozdravite i budite zdravi bez recepata (Healthy at Home: Get Well and Stay Well Without Prescriptions).

Primena: Pomešajte 1 šolju valjanog ovsa i 1/4 šolje sode bikarbone i stavite u stopalo starog para hulahop čarapa. Zavežite drugi kraj i spustite u toplu kupku. Ležite u kadi 20 do 30 minuta. Ponovite ako je potrebno.

Tamanu ulje

tamanu

Poreklom sa ostrva Južnog Pacifika, ovo ulje ima visok nivo anti-upalnih masnih kiselina i može da podstakne rast novog, zdravijeg tkiva. Chris Kilham, osnivač kompanije Medicine Hunter, Inc., i autor knjiga Tales from the Medicine Trail: Tracking Down the Health Secrets of Shamans, Herbalists, Mystics, Yogis and Other Healers, koristi ovo ulje za lečenje akni, ujeda od insekata, strija, opekotina od sunca, bradavica i manjih rana.

Primena: Stoprocentno tamanu ulje se može naći u prodavnicama zdrave hrane. Razredite ga dodavanjem nekoliko kapi u losion koji koristite, ili ga masirajte direktno u kožu. Nanesite ga nekoliko puta dnevno. Izbegavajte upotrebu ako ste trudni ili dojite.

Ulje čajevca

cajevac

Napravljeno od lišća drveta koje raste na severoistočnoj obali Australije, ovo ulje ima antibakterijska i antifungalna svojstva koja, prema kliničko mikrobiološkoj studiji iz 2006.,  pomažu pri lečenju akni, atletskog stopala, gljivica noktiju i peruti.

Primena: Stavite kap ulja direktno na kožu nekoliko puta dnevno. Studija iz 2006. je imala fokus na gelove koji sadrže 5% ulja čajevca, ali Low Dog preporučuje 25% za lečenje težih slučajeva, kao što je atletsko stopalo.

Izvor: Real Simple

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar
pobednik pc press nagrada

NapraviSam.rs nagrađen kao najbolji sajt za 2016. u kategoriji Moderna porodica, u okviru godišnjeg izbora PC Press Top 50.

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter