Lekovita svojstva meda

29 jul 2015 Ocenite ovaj članak
(21 glasova)

Otkrijte lekovita svojstva meda kao i pogodnosti koje vam pruža u svakodnevnom životu.

Ne samo da je med sam po sebi izvanredan, on ima i jedinstveni ukus koji je osnova u mnogim receptima već duži vremenski period.

Pored toga, med je poznat i zbog svojih lekovitih svojstava. Da li vi i vaša porodica u dovoljnoj meri koristite ovaj dar prirode?

med1

Lekovita svojstva meda su ljudi od davnina koristili pri lečenju raznih tegoba.

Med sadrži moćne antioksidante sa antiseptičnim i antibakterijskim svojstvima. Njegova terapeutska primena se ispituje i koristi u mnogim bolnicama. Nutricionistički i medicinski kvalitet meda je dokumentovan još u stara vremena. Lekari su još tada znali za lekovito dejstvo meda.

Med dobijen od nekoliko vrsta pčela je korišćen pri lečenju gripa, katarakte, glaukoma i kašlja. Danas su njegova lekovita svojstva podjednako popularna. 2007. godine engleski časopis Manchester Evening News je zabeležio da se med upotrebljava u jednoj velikoj bolnici na Novom Zelandu za kontrolu stafilokoka aureus (Staphylococcus aureus - MRSA) otpornih na meticilin, kao i kod drugih bakterijskih infekcija; njegova sposobnost da ubija ili umiri bakterije je potvrđena u mnogih naučnim studijama objavljenim poslednjih godina. (wikipedia).

med2

Tokom hiljada godina med je prepoznavan kao jedan od najvažnijih prirodnih sredstava za lečenje širokog spektra bolesti i tegoba, uključujući infekcije, atletsko stopalo i bolova od artritisa. Njegova antiseptička svojstva podstiču rast određenih bakterija i potpomažu čišćenje spoljnih rana i njihovu zaštitu od infekcija.

Korišćenje meda kod posekotina i opekotina

Med se koristi kao prirodan lek i prva pomoć pri lečenju rana, opekotina i posekotina, pošto je sposoban da apsorbuje vlagu iz vazduha i potpomogne zarastanje. Njegova antibakterijska svojstva sprečavaju infekciju i funkcionišu kao sredstvo protiv upala, smanjujući oticanje i bol, čak i ožiljke.

Kada se med koristi spolja, kao na primer pri previjanju rana, otopina meda i telesnih tečnosti proizvodi vodonik peroksid koji deluje kao antiseptik.

Korišćenje meda kod mamurluka

Kada imate mamurluk od previše pića, med je blagotvoran za stomak i sadrži mešavinu prirodnih šećera kao što je fruktoza, za koju se zna da ubrzava oksidaciju alkohola u jetri, potpomažući otrežnjenje.

Recept za ovo je: 15ml tečnog meda sa 80ml soka od narandže i 70ml jogurta. Sastojke dobro pomešajte i popijte.

Upotreba meda kod upale grla

Jedna od poznatijih lekovitih karakteristika meda je da sposobnost da pomogne izlečenju upale grla. Zahvaljujući svojim antimikrobnim svojtvima, med ne samo da smiruje grlo, već može i da ubije određene bakterije koje uzrokuju infekciju.

Da ublažite upaljenost grla uzmite kašiku meda ili grgoljite mešavinu dve kašike meda, četiri kašike soka od limuna i mrvicu soli. (http://www.benefits-of-honey.com)

med3
Studija iz 2007. godine koju je radio istraživački tim na Penn State koledžu medicine je otkrila da med pruža roditeljima efikasnu i sigurnu alternativu lekovima protiv kašlja. Studija je otkrila da mala doza meda od heljde koja se uzima pre spavanja pruža veće olakšanje za noćni kašalj dece i teškoće pri spavanju, od bilo kog leka ili dekstrometorfana (DM), najčešće korišćenog leka za suzbijanje kašlja. (http://live.psu.edu/story/27584)

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar
pobednik pc press nagrada

NapraviSam.rs nagrađen kao najbolji sajt za 2016. u kategoriji Moderna porodica, u okviru godišnjeg izbora PC Press Top 50.

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter