Kako ukloniti pege i kako se zaštititi od ponovne pojave

08 oktobar 2017 Ocenite ovaj članak
(7 glasova)

Pege se najčešće javljaju na koži kao posledica sunčanja pa je ovo doba godine pravo vreme za tretmane sa kojima ih možete izbledeti ili ukloniti.

Ove promene na koži pojavljuju se na nosu, čelu, obrazima, ali i na rukama, dekolteu i leđima, i to uglavnom kod osoba svetlije puti.

Pege – imaju ih uglavnom mladi i one sa godinama nestaju. Mogu se ukloniti raznim metodama, npr mazanje kože razblaženim sirćetom ili njeno prekrivanje kriškama limuna, to se posle spere hidrogenski sapunom. Piling takođe daje odlične rezultate, ali bez obzira na sve pri prvoj pojavi sunca pege će se vratiti. Kreme koje imaju velike filtracione sposobnosti mogu zaštititi kožu od ponovne pojave pega.

Sunčane pege – nastaju zbog veće koncentracije pigmenta melanina na pojednim mestima.
Osobe svetle puti imaju više crvenkastih pigmenata , dok osobe tamne puti imaju više crno smeđeg koji je neuništiv i apsorbuje svetlost svih talasnih dužina. Uklanjaju se upotrebom sredstava za jače ljuštenje površinskih slojeva kože kod kojih je došlo do naglašene pigmentacije. Sunčane pege možete ukloniti i pilingom, skidanjem gornjih slojeva kože, gde se melanin i skuplja. Kao supstance pogodne za ovaj postupak su kiseline biljnog, odnosno prirodnog porekla – salicilna, mlečna i vinska kiselina. Ove kiseline se kombinuju sa supstancama koje neguju kožu, poput pantenola, tako se dobijaju spojevi poput askorbin-palmitata, koji se redovno koristi za uklanjanje pega i fleka.

Trudničke pege – mogu biti zelenkaste boje i one izbijaju polako. Nastaju zbog upotrebe nekih preparata npr parfimisani puder. Da se to ne bi dešavalo od 4. meseca trudnoće treba mazati lice zaštitnim kremovima. Ako pege ipak izbiju treba uzimati PP vitamin i obratiti se lekaru.

Staračke pege – se najčešće se javljaju na licu, ramenima, gornjem delu šaka i podlakticama. Manifestuju se kroz tamnosmeđe, svetlosmeđe, sivkaste ili crne fleke i pegice. One nastaju kao posledica poremećaja produkcije melanina, pigmenta odgovornog za boju ljudske kože. Nazivaju se staračke pege, budući da se u najvećem broju slučajeva javljaju posle pedesete godine. Ipak one mogu nastati i u mlađoj dobi, uglavnom usled čestog izlaganja suncu ili potamnjenja tena u solarijumu. Nešto su im sklonije su osobe sa zagasitijom bojom kože. Faktori rizika su i genetske predispozicije, ali i hormonalna neravnoteža, upale i povrede. Neinvazivni tretman kojim se pomoću kristala, cinka i drugih abrazivnih materijala skida gornji sloj kože usprešno će ukloniti staračke pege bez imalo boli.

Izvor: Ordinacija.tv

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar
pobednik pc press nagrada

NapraviSam.rs nagrađen kao najbolji sajt za 2016. u kategoriji Moderna porodica, u okviru godišnjeg izbora PC Press Top 50.

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter