Prolećne biljke pomažu kod zdravstvenih problema

11 april 2019 Ocenite ovaj članak
(8 glasova)

Evo prirodnih lekova za giht, reumu, dijabetes, hemoroide, otečene noge, otežano mokrenje, bronhitis i kašalj, kamen u bubregu...

Svaki će vam travar kazati da je priroda najbolja apoteka i preporučiti čajeve ili meleme za nekoliko zdravstvene tegobe. Proces lečenje je duži, ali su efekti izuzetno značajni. 

 

JAGORČEVINA (JAGLAC)

jagorcevina kao prirodni lek

KAŠALJ I GRIP – Zbog saponina i ostalih lekovitih sastojaka, biljne mešavine od korena jagorčevine su jako dobar lek za dugotrajni kašalj, grip, bronhitis, hripavac i upalu pluća, jer rastvaraju i izbacuju sluz i nadoknađuju nedostatak vitamina C u organizmu.

GIHT I REUMA – Preparati od korena i cvetova jaglaca, deluju na čišćenje krvi i izlučuju sve one otrovne materije koje utiču na stvaranje gihta i reumatizam. I poznati iscelitelj Kneipp bio je veliki zagovornik jaglaca, te je savetovao da ljudi skloni reumatizmu i gihtu duže vreme piju dnevno 1-2 šoljice čaja od cvetova jaglaca, pa će im se jaki bolovi smanjiti.

SRCE – Mogu se uzimati cvetovi jaglaca namočeni u dobro vino ili konzervirani sa šećerom u prahu, tako da se u staklenu posudu naizmenično stavi sloj cvetova debljine palca i sloj šećera dok posuda ne bude puna. Na kraju se stavi dvostruki sloj šećera i posuda se dobro zatvori čistom krpom i zaveže. Ovo se sredstvo za jačanje srca uzima prema potrebi, 1-3 čajne kašike dnevno.

ZA ŽIVCE – Čaj od cvetova jaglaca izvanredno je sredstvo za okrepljenje nerava, ublažavanje migrene i glavobolje, ovaj čaj smanjuje navalu krvi u glavu, leči drhtanje udova i odlično je sredstvo za spavanje. Takav čaj ne može škoditi niti izazvati zavisnost pa ga treba uzimati umesto lekova.

KAMENAC – Koren jaglaca kratko prokuhan u vodi i pomešan sa medom, pomaže kod bolesti bubrega i pospešuje izlučivanje kamenaca.

 

ORAH

orah kao lek

PLUĆA I ŽELUDAC – Sveže lišće oraha ima veću vrednost. Čaj za želudac i za čišćenje tela od crevnih parazita priprema se od 20 g mladog orahovog lišća koje se prelije litrom vrele vode. Dodaju se 4 velike kašike meda, nakon 10 minuta se procedi i pije 3 puta dnevno po jedna šoljica posle jela.

TROVANJE I OSIP – Namočite orahovo lišće u vodu toplu 35 stepeni i koristite ovakve kupke za čišćenje organizma i osipa na koži.

ZA RANE I ČIREVE – Pomešajte oko 10 g osušenog orahovog lišća sa velikom kašikom meda, prelijte s 2,5 dcl ključale vode, kuvajte 10 minuta i procedite. Piju se 2-3 šoljice dnevno.

 

BREST

brest kao lek za dijabetes

DIJABETES – Ako imate šećernu bolest, jednu veliku kašiku cveta bresta prelije sa 2,5 dcl vrele vode i ostavite da poklopljeno stoji 5 minuta. Zatim procedite napitak i uzimajte ga dva put dnevno po jednu šoljicu pre jela.

KOŽA – Kora bresta sabira se u proleće, a uzima se samo unutrašnja i srednja kora grana starih 1-2 godine. Za kožne bolesti uzmite 150 g usitnjene Brijestu kore i kuvajte je jedan sat u 2 litra vode ili mleka. Nakon toga ostavite je da stoji 5 sati, procedite i stavite na lanenu krpu koja će vam poslužiti kao oblog za povređenu kožu.

 

MASLAČAK

maslacak kao lek za otezano mokrenje

MOKRENJE – Za otežano mokrenje pomešajte po 30 g maslačka, preslice i kilavice, te 10 g svile od kukuruza. Tri kašike ove mešavine prelijte s pola litre ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji 2 sata, procedite i pijte svaka 2 sata po jednu kašiku čaja.

JAČANJE ORGANIZMA – Za jačanje organizma vrlo je koristan čaj od 10 g suvog lista maslačka, koji se moči 12 sati u 2,5 dcl vode, a potom se doda velika kašika meda, pa se sve kuva 5 minuta. Pije se manja šoljica ujutro na prazan stomak, a ostatak u gutljajima tokom dana.

TROVANJE KRVI – Kada se prelomi stabljika maslačka, pojavi se mlečni sok, koji pomaže kod trovanja krvi teškim metalima. Tri sedmice treba piti po 2 do 3 male kašičice. Tri do šest kapi ovog soka pomeša se u jednakim delovima sa rakijom i uzima 3 puta dnevno.

 

Podbel

podbel protiv bronhitisa i kašlja

BRONHITIS I KAŠALJ – Treba uzimati samo potpuno zdrave glavice cveta bez peteljki.
Prelijte jednu kašiku usitnjenih delova biljke sa dva decilitra vrele vode i koristiti za lečenje disajnih organa te za lakše iskašljavanje u početku bronhitisa i tuberkuloze.

RANE I ČIREVI – Osušene listove i cvetove usitnite tuckanja s drvenim čekićem, pa s ovim prahom pospite rane, zagnojene kosti i čireve. Veoma brzo će se očistiti i zarasti.

 

TRNINA

trnina kao lek za hepatitis

HEPATITIS – Pet grama usitnjene unutrašnje kore korena trnine ili 50 g sveže kore kuva se u 2 dcl belog vina dok ne ostane samo trećina. Pije se kod žutice (hepatitis) natašte, pre ručka ili večere.

KOŽA I PLUĆA – Kod kožnih i plućnih bolesti prelijte veliku kašiku osušenog ili 7 velikih kašika svežeg cveta trnine s 2,5 dcl vrele vode, prokuvajte jednu minutu, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Procedite i pijte 3 do 4 dana po jednu šoljicu dnevno, ali tako da svaki sat popijete samo jedan gutljaj.

MRŠAVLJENJE – Za mršavljenje koristite mešavinu od po 6 g cveta trnine i preslice. Mešavinu treba kuvati 5 minuta u pola litre vode. Pije se tokom 3-4 sedmice po 2 do 3 šoljice dnevno.

 

BELA VRBA

bela vrba leči hemoroide i osip

HEMOROIDI I OSIP – Napitak za hemoroide, osip i živce priprema se od 25 dkg mladih vrhova i pupoljaka vrbe. Namočite ih 16 sati u pola litre vina i pola litre vode, a potom sat i pol kuvajte na laganoj vatri. Uzimajte dnevno 2 do 3 šoljice, ali samo po jedan gutljaj svakih pola sata do sat.

OBLOGE I KUPKE KOD OTEČENIH NOGU – Ako su vam noge otečene, skuvajte lišće vrbe u vinskom sirćetu i toplo omotajte oko oteklina na nogama. Tople kupke od vrbove kore 2 do 3 puta sedmično osvežavaju i jačaju čitav organizam

Izvor: Ordinacija.tv

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar
pobednik pc press nagrada

NapraviSam.rs nagrađen kao najbolji sajt za 2016. u kategoriji Moderna porodica, u okviru godišnjeg izbora PC Press Top 50.

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter