Dezinfekcija ruku i prostora + recepti za sredstvo za dezinfekciju

19 mart 2020 Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

Nažalost, glavna tema ovih dana je koronavirus, a stručnjaci kažu da je dezinfekcija najbolja prevencija protiv ovog virusa.

Ono što sve mnogo zabrinjava jeste brzina širenja ovog virusa. Koronavirus ne treba shvatati olako i određene mere opreza su neophodne. Ne postoji vakcina protiv koronavirusa i malo toga van osnovne higijene može da minimizuje rizik.

Stručnjaci kažu da je dezinfekcija veoma važna za prevenciju virusa. Dezinfekcija u širem smislu predstavlja skup postupaka kojima se uklanjaju, onesposobljavaju ili uništavaju mikroorganizmi u toj meri da nisu sposobni izazvati infekciju.

 

Dezinfekcija ruku i tela

Istraživanja širom sveta su pokazala da samo 34% ljudi pravilno pere ruke. Ruke je potrebno prati i pre i posle pripremanja hrane, kontakta sa prehlađenima, kijanja i kašljanja, rada sa smećem i prilikom ulaska u kuću.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), pranje ruku je jedan od najefikasnijih metoda za sprečavanje širenja virusa.

 

Recept za sredstvo za dezinfekciju ruku

Zašto ne biste napravili domaće prirodno sredstvo za dezinfekciju ruku? Za vas smo pripremili 2 recepta.

dezinfekcija ruku

Izopropanol ili votka + aloe vera

Potrebno vam je:

 • Izopropanol (izopropil alkohol) - obratite pažnju: 70% etanol nije isto što i izopropanol
 • Aloa vera gel
 • Posuda za mešanje
 • Viljuška
 • Levak
 • Posuda za tečni sapun ili posuda sa raspršivačem

Priprema:

U posudu sipajte ⅔ šolje alkohola i ⅓ šolje aloe vera gela. Nakon što ste dobro promešali, dobijenu tečnost uz pomoć levka sipajte u posudu u kojoj ćete čuvati sredstvo za dezinfekciju.

Ako ne možete nabaviti izopropanol, možete upotrebiti votku. U tom slučaju, treba vam bilo koja marka votke, gel aloe vere i mala bočica od 30 do 60 ml. Prvo bočicu napunite votkom do ⅓ bočice, a ostatak napunite gelom aloe vere i dobro protresite.

Ako ne podnosite miris alkohola, možete dodati 5 do 10 kapi eteričnog ulja lavande ili čajevca.

 

Tečni sapun na bazi eteričnih ulja

Osim sredstva za dezinfekciju, možete napraviti i domaći tečni sapun. Za pripremu vam je potrebno 40-50 kapi mešavine eteričnih ulja ravensare ili sara, eukaliptusa radiata, eukaliptusa globulusa, limuna i grejpa sa 100 ml neutralnog tečnog sapuna za pranje ruku.

 

Dezinfekcija kuće i radnog prostora

S obzirom da najviše vremena provodimo ili u kući ili na radnom mestu, veoma je važno boraviti u dezinfikovanoj prostoriji. Posebno je važna dezinfekcija elemenata koji se često dodiruju – radni sto, tastatura i slično.

Osim toga, eterična ulja vam mogu pomoći u sprečavanju širenja virusa. Naime, eterična ulja su delotvorna kod respiratornih virusnih infekcija zbog antivirusnog delovanja i sposobnosti imunostimulacije.

Umesto difuzera, možete iskoristiti maramicu u koju ste prethodno nakapali nekoliko kapi eteričnih ulja lavande, limuna i ruzmarina. Oni stimulišu imunitet i deluju antimikrobno i pomažu održavanje koncentraciju tokom dana.

 dezinfekcija prostora

Recept za sredstvo za dezinfekciju prostora

Dezinfekcijsko sredstvo lako možete napraviti sami i to na bazi eteričnih ulja.

Pomešajte 1/3 medicinskog alkohola i 2/3 destilisane vode. U tako pripremljenu tečnost dodajte 10-15 kapi eteričnog ulja po izboru ili mešavine eteričnih ulja. Medicinski alkohol služi kao rastvarač eteričnih ulja, koja su nerastvorljiva u vodi, ali deluje i bakterijski jer uništava ćelije bakterije.

Nakon što ste pripremili tečnost, zatvorite sprej bočicu, promućkajte i poprskajte površinu, ostavite da deluje minutu do dva i prebrišite krpom.

 

Dezinfekcija vazduha u autu

Ukoliko mnogo vremena provodite u autu, nije na odmet prozračiti i dezinfikovati i auto. Zato su eterična ulja dobar izbor i u ovom slučaju.

U automobilu možete koristiti drveni ili glineni aromaprivesak, na koji nakapate 10 kapi eteričnog ulja ili mešavine ulja, koja osim dezinfekcije vazduha u automobilu, pomaže i održavanje koncentraciju vozača, posebno prilikom dugih noćnih vožnji.

U nastavku pronađite recepte za domaća sredstva za dezinfekciju.

 

Sirće za dezinfekciju odeće

Za iskorenjivanje bakterija, virusa i grinja važno je pranje veša na temperaturama višim od 40 stepeni. Ako veš perete na nižim temperaturama upotrebite dezinfekciono sredstvo uz deterdžent, posebno kada perete odeću male dece.

S obzirom na situaciju sa koronavirusom, naša preporuka je da sredstvo za dezinfekciju koristite tokom svih pranja.

Sirće je siguran i prirodan lek za čišćenje odeće. Koristite ga tako što ćete ga dodati ciklusima pranja.

 

Uputstvo za čišćenje:

 • Pre nego što počnete sa čišćenjem, stavite masku i rukavice. Izbegavajte dodirivanje lica i očiju tokom čišćenja.
 • Držite prozore otvorenima da se prostor provetrava i/ili uključite ventilaciju.
 • Očistite pod i druge površine i elemente prvo deterdžentom, a tek nakon toga dezinfikujte.
 • Nakon čišćenja, krpe operite na 90 °C.
 • Skinite rukavice i masku pa ih odložite u plastičnu vrećicu (u najboljem slučaju – odložite ih u plastičnu vrećicu i bacite), a zatim operite ruke sapunom i vodom.

 

Pridržavajte se:

 • Perite ruke sapunom i vodom barem 20 sekundi. Ovaj korak najbitniji je pre jela, kuvanja i nakon kijanja ili kašljanja.
 • Za vrijeme kijanja ili kašljanja obavezno koristite maramicu, koju ćete odmah potom baciti.
 • Izbegavajte diranje očiju, usta i nosa neopranim rukama.
 • Izbegavajte kontakt sa zaraženima, bilo da se radi o običnoj prehladi ili nečem opasnijem.
 • Češće čistite predmete i stvari koji su u čestom dodiru s ljudima – igračake, kvake, tastarure i slično.

 

Izvor: ZdraviJa

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar
pobednik pc press nagrada

NapraviSam.rs nagrađen kao najbolji sajt za 2016. u kategoriji Moderna porodica, u okviru godišnjeg izbora PC Press Top 50.

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter