Prirodna biljna zaštita od komaraca

01 jun 2024 Ocenite ovaj članak
(28 glasova)

Preparati protiv komaraca su obavezni leti, kada se trudimo da provedemo što više vremena napolju. Evo nekoliko divnih biljaka koje možete gajiti u svom dvorištu, a koje će služiti kao prirodna zaštita od komaraca.

Svaka od ovih prirodnih zaštita se može efikasno koristiti kao eterično ulje, prskati razblaženo u spreju, utrljavati na kožu, koristiti kao tamjan, ili rasporediti po bašti kao suvo lišće ili živa biljka.

Sedam prirodnih biljnih zaštita od komaraca

1. Bosiljak je prirodna zaštita od komaraca

bosiljak zastita od komaraca

Bosiljak je čest sastojak pri lečenju mnogih tegoba. Jedna od njegovih primena je i teranje komaraca, koji izbegavaju miris bosiljka. U tu svrhu možete utrljati nekoliko svežih listova na kožu, ili koristite ulje od bosiljka.

2. Nana je prirodna zaštita od komaraca

nana zastita od komaraca

Nana je omiljeni sastojak mnogih prirodnih sredstava za lečenje. Za zaštitu od komaraca ili za opuštajuću aroma terapiju koristite listove ili ulje od nane. Koristite ga umereno i razređeno, kako ne bi iritirali kožu.

3. Ruzmarin je prirodna zaštita od komaraca

ruzmarin zastita od komaraca

Ruzmarin je još jedna prekrasna biljka čije lišće ili ulje služe kao zaštita od komaraca. Posadite mali žbun ruzmarina u saksiju i držite u kući - uživaćete u lepom cveću i imati prirodnu zaštitu od komaraca.

4. Mačja trava je prirodna zaštita od komaraca

macija trava zastita od komaraca

Mačja trava je poznata kao najjača zaštita od insekata. Ona je i do 10 puta jača od uobičajenih sastojaka hemijskih sredstava protiv komaraca. Sadite je svuda po vrtu da oterate dosadne insekte ili koristite njeno eterično ulje i miris za zaštitu od komaraca.

5. Lavanda je prirodna zaštita od komaraca

lavanda zastita od komaraca

Lavanda je još jedna biljka koja se koristi za zaštitu od komaraca. Njen prijatan miris je ljudima divan, ali komarcima nije baš drag. Koristite sveće ili tamjan od lavande da oterate komarce i uživate u opuštajućem mirisu. Najbolje je da zasadite lavandu u dvorištu, a pomaže i korišćenje eteričnih ulja.

6. Neven je prirodna zaštita od komaraca

neven zastita od komaraca

Ako imate problema s komarcima, razmislite o sadnji nevena u vašem vrtu. Neven je prirodna zaštita od komaraca koju ne morate utrljavati ili mazati, samo ga pustite da raste u vašem vrtu - sam će sve odraditi.

7. Beli luk je prirodna zaštita od komaraca

beli luk zastita od komaraca

Beli luk je poznat kao prirodno sredstvo za lečenje i prevenciju raznih bolesti, a i kao neizostavan sastojak mnogih jela. Komarci ga, međutim, mrze. Beli luk je veoma jeftino ali efikasno prirodno sredstvo protiv komaraca koje je svima dostupno. Možete da napravite domaći sprej protiv komaraca za velike površine (pogodan za dvorište), kao i gel ili pastu koju možete umereno naneti na kožu. Beli luk, za razliku od ostalih prirodnih zaštita, ima veoma jak, ne tako sladak, miris, koji će vas efikasno zaštititi od komaraca (ukoliko vam ne smeta miris koji se dugo zadržava).

Izvor: Pioneer Settler

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter