Jesen je doba za presađivanje ruža

29 novembar 2015 Ocenite ovaj članak
(15 glasova)

Ruže treba presađivati kada su u stanju mirovanja, kako bi se smanjio šok od premeštanja. Ovo obično podrazumeva jesen, nekoliko nedelja pre prvih mrazeva.

Ako se odlučite da presadite ruže u proleće, treba da budete sigurni da je opasnost od mraza i niskih temperatura prošla.

Kako presaditi ruže u jesen

vadjenje ruze iz zemlje

Iskopavanje sadnica ruža izgleda kao iskopavanje bilo koje druge biljke. Započnite kopanjem otprilike 1 stope oko žbuna u svim pravcima, pazeći da ne remetite koren dok ga izvlačite i prebacujete na novu lokaciju. Najbolje je da zadržite što više zemlje uz koren biljke.

kopanje rupe za presadjivanje ruze

Zatim iskopajte novu rupu duplo širu od korena ruže, kako bi imala dovoljno prostora da se širi.

presadjivanje ruze na novu poziciju

Napravite malu humku na sredini rupe i položite koren na vrh humke, šireći ga na sve strane pomalo. Idealno, ruža bi trebalo da leži malo iznad površine, kako bi mogla da se razgrana u narednim mesecima. Popunite rupu zemljom i dobro polijte vodom.

presadjena ruza

Neki baštovani dodaju pola šolje koštanog brašna oko korena ruže prilikom presađivanja. Koštano brašno obezbeđuje dodatni fosfor zemljištu, pomažući razvoj cvetova i korena.

Imajte u vidu da ruže uspevaju najbolje na bogatom zemljištu sa puno sunca.

Izvor: eHow

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar
pobednik pc press nagrada

NapraviSam.rs nagrađen kao najbolji sajt za 2016. u kategoriji Moderna porodica, u okviru godišnjeg izbora PC Press Top 50.

MOBILNA VERZIJA PORTALA

qr codeNapraviSam.rs je prilagođen mobilnim uređajima

DRUŠTVENE MREŽE

Pratite nas na društvenim mrežama

facebooktwitter