Saveti za gajenje orhideja

11 januar 2016 Ocenite ovaj članak
(19 glasova)

Orhideja je u poslednje vreme veoma popularna sobna biljka. S obzirom da su orhideje uvozne i ne proizvode se kod nas, javlja se nedoumica kako ih uspešno gajiti i negovati.

Dragan R. Sajić iz vrtnog centra Biosan vam nudi pet jednostavnih i praktičnih koraka za pravilno gajenje orhideja.

Recept za lepe orhideje

Kakvo mesto izabrati?

Za to je najpogodniji istočni prozor, ima dovoljno svetlosti, ali nije direktno osunčano. Prosto rečeno, da je što bliže prozoru ali da ga sunce direktno ne greje. Istražujte koja je to pozicija koja odgovara, vidi se po biljci,  ako brzo počne da gubi svežinu i “obesi” grane, menjajte mesto.

Kako zalivati?

Zalivanje je najvažnija stavka. Treba da bude umereno. Biljka nikako ne sme ležati u vodi, a takođe ne sme biti ni suva. Bitno je da se održava umerena vlažnost komposta. To se postiže ili stalnim prskanjem korena i supstrata ili povremenim potapanje saksije u vodu, da se supstrat natopi. Zatim je potrebno da se dobro ocedi i vrati na stalno mesto. Za zalivanje je najbolja voda koje je odstojala na sobnoj temperaturi. Posle potapanja biljke nije potrebno zalivati nekoliko dana, ali sve zavisi od temperature u prostoriji.

Koja temperatura odgovara?

Temperatura je jako važna, jer orhideje vole toplo. Noćna temperatura ne bi trebalo da ide ispod 10 stepeni, dok dnevna ne treba da bude manja od 15 stepeni. Idealna temperatura je od 15 do 25 stepeni.

Kako podstaknuti cvetanje?

orhideja1

Da bi obilno cvetale, orhidejama je potrebna prihrana, naročito u toku letnjih i jesenjih meseci, kada uglavnom manje cvetaju. Tada se pripremaju da u poznu jesen počnu da izbacuju glavne kao i iz starih bočne, cvetne grane, koje će vas do Božića obradovati bogatim cvetanjem.
Kvalitetan supstrat je važan prilikom presađivanja (nije neophodno odmah po kupovini biljke, već za godinu ili dve dana).

Pažnja i ljubav za cveće?

Poslednja, ali svakako ne najmanje bitna stavka je ljubav, koja je vrhunac svega, što ih više volimo i više pažnje im poklanjamo, to su lepše. A nije ih teško voleti, jer nam zaista pružaju lepotu i radost pri gajenju.

P.S.  Orhideje koje su bile stare i dve godine nisu cvetale, posle presađivanja u orginalan supstrat cvetale su ovog leta. Orginalan uvozni supstrat u sebi sadrži i potrebnu prihranu. 

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar
pobednik pc press nagrada

NapraviSam.rs nagrađen kao najbolji sajt za 2016. u kategoriji Moderna porodica, u okviru godišnjeg izbora PC Press Top 50.

MOBILNA VERZIJA PORTALA

qr codeNapraviSam.rs je prilagođen mobilnim uređajima

DRUŠTVENE MREŽE

Pratite nas na društvenim mrežama

facebooktwitter