Ideje za uređenje malog dvorišta ili vrta

27 februar 2016 Ocenite ovaj članak
(75 glasova)

Ukoliko imate malo dvorište ili vrt, uz pomoć ovih ideja moći ćete maksimalno da iskoristite svaki pedalj tog prostora.

15 kreativnih ideja za uređenje malog dvorišta ili vrta

Napravite sobu pod otvorenim nebom

pergola u dvoristu

Pretvorite malo dvorište u divnu sobu uz pomoć pergole. U ovom primeru je mala drvena pergola izgrađena u dvorištu prekrivenom šljunkom, a prostor upotpunjuje čvrsta drvena garnitura za sedenje. Pergola stvara osećaj ograđenog prostora i čini dvorište većim nego što jeste.

Koristite šljunak

2 garnitura za sedenje

Rizla ili šljunak je divno rešenje za malo dvorište, a nije zahtevno za održavanje. Takođe je lakše za postavljanje i jeftinije od cigli ili kamenih ploča. Potrebno je samo da ispod šljunka postavite polietilensku podlogu koja sprečava izbijanje korova. U brdovitim predelima šljunak pomaže kišnici da se cedi kroz tlo umesto da juri nizbrdo.

Maksimalno iskoristite drveće

3 garnitura za sedenje

Ako imate velika stabla ispod kojih ne uspeva trava, zašto ne iskoristite taj prostor i pretvorite ga u prijatan kutak? U ovoj maloj bašti nekoliko stabala sprečava rast trave i cveća, tako da su vlasnici popločali taj deo i dodali sto i stolice.

Dodajte jezerce

4 jezerce u dvoristu

Ne treba vam ogromno dvorište da bi imali vodeni vrt. Zapravo, postavljanje vodenog vrta je pravi način za rešenje uređenja niskih ili vlažnih delova u vašem dvorištu. Čak i ovako malena oaza može da privuče veliki broj šarenih leptira i ptica.

Duplirajte zadovoljstvo

5 vertikalne biljke u dvoristu

U svom malom vrtu možete da imate duplo više cveća ili povrća ako dodate drvenu rešetku ili nisku ogradu iza svake zasađene leje. Na taj način možete da gajite biljke koje rastu vertikalno, ne ugrožavajući susedne zasade.

Drveće u malom dvorištu

6 drvece u malom dvoristu

To što imate malo dvorište ne znači da ne možete da imate i divno drveće. Postoji veliki broj atraktivnih lišćara koje ne zauzimaju previše prostora i mogu da se uklope i u mali prostor.

Privucite leptire i ptice

7 kucica i hranilica za ptice

Čak i mali vrt može da postane raj za ptice i leptire ako gajite one vrste cveća koje oni vole. Hranilica i kućica za ptice još više doprinose bogatstvu ptičjeg sveta u vašem vrtu.

Napravite staze

8 krivudava staza u dvoristu

Da bi sprečili mešanje trave iz travnjaka sa lejama cveća možete da uredite stazu duž ivice leje. Pored toga što sprečava rast korova oko cveća, staza obezbeđuje i lak pristup vrtu kolicima, kosilici i ostaloj baštenskoj opremi.

Uklonite travnjak

9 garnitura za sedenje

Iskoristite svaki santimetar dvorišta, ako je potrebno uklonite i travnjak kako bi napravili korisnu površinu. U ovom malom dvorištu travnjak je zamenjen šljunkom na kome je smeštena garnitura za sedenje i žardinjere sa cvećem. Osim toga, vlasnici sada mogu duže da uživaju napolju jer ne moraju da kose i održavaju travnjak.

Neka staze krivudaju

10 vijugava staza u vrtu

Jedan od načina da prostor u malom vrtu vizuelno izgleda veći je postavljanje krivudave staze. Staza koja vijuga je bolje rešenje od prave staze jer posetioci imaju osećaj da hodaju kroz veći pejzaž. Samo vodite računa o tome da staza bude dovoljno široka kako bi dve osobe mogle da hodaju jedna do druge. Staza na gornjoj slici je dopadljiva i zbog traka od pločica koje razdvajaju betonske ploče.

Oslonite se na saksije

11 saksije sa cvecem

Uživajte u svom kutku u dvorištu još više tako što ćete postaviti dosta saksija i žardinjera sa cvećem i mirisnim biljem. U ovom živopisnom dvorištu, saksije sa geranijumom i ljubičicama pružaju šaroliko okruženje klupi za odmor. Velika posuda od terakote služi kao bazen za ptice i ujeno reflektuje okruženje.

Uzmite u obzir godišnja doba

12 raznobojno cvece

Kod planiranja vrta morate da uzmete i obzir kako će da izgleda u toku sva četiri godišnja doba. Mnogi vrtovi divno izgledaju tokom proleća i ranog leta, ali u jesen blede. Izaberite perene ili sezonsko cveće koje kasno cveta, kao i žbunje i drveće sa živopisnim bobicama i interesantnom korom i u toku zime. U ovom dvorištu lale obezbeđuju raznobojnost tokom proleća. Nakon što uvenu, zamenjuju ih letnje lepotice poput geranijuma ili vrbene. Žbunje pored ulaznih vrata obezbeđuje crvene bobice koje ukrašavaju pejzaž i tokom zime.

Uključite i šupu u dizajn

13 preuredite supu i garazu

Ako pogled iz dvorišta naružuje šupa ili garaža, razmislite o tome kako možete da je uključite u dizajn vrta. Na ovom malenom placu pogled je uvek vodio na ružnu garažu u dnu dvorišta. Uz pomoć malo farbe i novih vrata garaža je dobila potpuno novi izgled, koji je dopunjen drvenim rešetkama za puzavice.

Obojite svoj kutak

14 dvoriste ukraseno bojama

Senovito dvorište je divno mesto za popodnevni odmor u toku leta, ali često može da izgleda mračno i tmurno. Osvetlite kutak jastucima, tkaninama, prostirkama i saksijama u raznim bojama i dezenima.

Kamuflirajte kante za smeće

15 ogradjeni prostor za smece

Ništa ne može toliko da upropasti izgled malog dvorišta kao prazne plastične kese i flaše koje raznosi vetar. Umesto da vam smeće stoji izloženo pogledu, sagradite drvenu ogradu koja će zakloniti prostor za kante za smeće. U ograđenom prostoru možete da ostavite i deo za odlaganje komposta i baštenskog alata. Kada se drvena vrata skladišta zatvore, sve to je potpuno sakriveno od pogleda.

Izvor: Better Homes and Gardens

1 komentar

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter