Šta treba da znate o Magnoliji

22 mart 2016 Ocenite ovaj članak
(16 glasova)

Kada se u proleće, pre listanja celo drvo okiti upadljivim,  često mirisnim cvetovima i tako dominira u prostoru, svi požele – Magnoliju.

Pročitajte šta o magnoliji u svom blogu piše Dragan R. Sajić iz vrtnog centra Biosan:

U zavisnosti od vrste njeni cvetovi mogu biti žuti, beli, ljubičasti…

Prednji delovi dvorišta, ulazi i istaknuta mesta posebno se preporučuju kao mesta za sadnju. Uglavnom su nižeg rasta tako da i mala dvorišta imaju mogućnost da se ukrase ovom biljkom. U kombinaciji sa sezonskim cvetnicama ili trajnicama prostor oko biljke može se posebno istaknuti.

Voli osunčana ili poluosunčana, zaštićena mesta i ocedito zemljište. Ovoj posebnoj lepotici odgovara rastresita i humusom bogata zemlja, tada je njena cvetna haljina,  raskošnija i sa više pupoljaka. Ako je zaštićena od vetra njeni krupni i posebni cvetovi duže ostaju na granama.

Karakteristično za većinu Magnolija je da rastu žbunasto i izbacuju dosta novih mladih izdanaka, kako se i razmnožavaju. Ako želimo da formiramo stablo bez niskih bočnih grana onda mlade izdanke, uklanjamo čim se pojave. Možemo je orezivati, posle cvetanja, i fomirati gušći i željeni oblik.

I jedna vrlo važna informacija koja će vas spasiti višegodišnjeg „cupkanja“ ispod drveta i čekanja kada će procvetati. Ako se magnolija proizvede ožinjenicom cveta i posle jedne godine. Ako se proizede iz semena, do cvetanja treba čekati i više od pet godina.

Aleksandrina - Magnolia soulangeana ‘Aleksandrina’

Magnolia soulangeana

Magnolia soulangeanaVeć krajem marta obraduje svojim izuzetno lepim, krupnim cvetovima koji okite čitavo drvo. Cvetovi beli, dominantni u podnožiju se prelivaju u ružičastu boju. Cveta pre nego što lista i to je posebno interesanto kada na drvetu vidite mnoštvo cvetova koji su upadljivi jer ih lišće ne zaklanja. Može da poraste preko 4 metra i nije zahtevna za održavanje.

Stelata - Magnolia stellata

Magnolia stellata

Magnolia stellataPrvi vesnik proleća, jer cveta dosta rano, već sredinom marta do kraja aprila. Cvetovi mirisni, izuzetno brojni, beli, prečnika 10-12 cm, latica zvezdasto raspoređenih. Nije zahtevna prema uslovima sredine. Podnosi i nešto veću vlažnost zemljišta. Može da poraste do 3 metra i svojim nižim rastom je preporučljiva za prednje ulaze, manje vrtove i mesta gde treba da naglasi prostor.

Ljiljan drvo - Magnolia soulangeana

Magnolia soulangeana Aleksandrina 1 300x242

Magnolia soulangeana 'Aleksandrina'Najdekorativnija i najtraženija hibridna sorta. Cvetovi su krupni, mesnatih latica, roze-bele boje, oblika tulipana, pa se ponekad pogrešno u narodu i naziva Tulipanovo drvo. Dostiže visinu  3-5m. Može se orezivati. Otporna na mraz. Sadi se pojedinačno ili u grupama.

Zimzelena bela magnolija - Magnolia Grandiflora

Magnolia Grandiflora

Listovi su sjajni, zeleni i kožasti, koji ostaju i tokom zime. Veliki beli cvetovi krase biljku od maja do septembra. Prvo cvetanje joj je kasnije nego na drugim magnolijama. Dostiže visinu i do 25 m. Traži zaštićen prostor i dosta sunca.

Žuta reka - Magnolia denudata ‘Yellow River’

Magnolia žuta reka

Žutih velikih cvetova veličine oko 20 cm. koji okite biljku, pre listanja, od aprila do maja. Skromnih je zahteva, voli vlažno, ali ocedito i neutralno, do kiselo zemljište, sunčane ili polusenovite položaje. Žuta magnolija veoma rado viđena na zelenim površinama, kao detalj na travnjaku, za isticanje ulaza i prilaza, sadnju duž staza i prolaza.

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter