Cveće na terasama, priprema počinje

14 april 2016 Ocenite ovaj članak
(18 glasova)

Ako volimo i bavimo se gajenjem cveća, onda spremni dočekujemo  početak cvetne sezone sa raskošnim prelivima boja, na našim prozorima i balkonima.

Naša čula smo pripremili  za očekivanu svečanost cveća, za nakit čudesnih boja i nastojali smo da pravila o slaganju boja i kontrastima primenimo na fasadama. Odlučili smo da ovo ili ono, u odnosu na prošlu godinu, treba popraviti ili izmeniti, a to će doneti nove uspehe.

Pravljenje radnog plana je od velike koristi, jer, vreme početka rasta ne sme se prepustiti slučaju. Jesmo li pripremili ili kupili odgovarajuću zemlju?  Jesu li saksije temeljno očišćene i dezinfikovane? Šta je sve potrebno biljkama za napredovanje i koliki će biti predpostavljeni troškovi? Ne treba štedeti na pogrešnim stavkama, računajući da će, na primer, biljke 2-3 godine ostati u istoj zemlji.

kvalitetna zemlja za cvece
 
Posle zime isušena zemlja u balkonskim žardinjerama  je  samo mrtva materija, puna štetnih izlučevina korena, soli, bakterija, gljivica, jaja i larvi raznih štetočina. Svaka biljka treba tu i tamo da bude premeštena u novu, zdravu zemlju u kojoj će se koren iznova razviti. Kod balkonskih biljaka se ova potreba za razvijanjem javlja kao godišnje obnavljanje tla. Ova mera je sigurno garancija za neoštećeni koren za vreme leta. Naročito kod MUŠKATLI koje često napadaju podmukle gljivice i bakterije, neophodno je potrebno pre punjenja saksija novom, po mogućnosti, sterilnom zemljom, temeljno  ih očistiti sa četkom i vrućom vodom.

Kakva zemlja je potrebna?

U jednoj bašti preporučuju se različite biljke, na osnovu njihovih specifičnih zahteva različite vrste podloga. Za optimalan cvetni nakit neophodno je pokloniti dužnu pažnju izboru odgovarajuće podloge. U prodavnicama, podloga koja se nudi većinom je suviše „laka“, što znači da je udeo treseta u njoj veliki. Ovakva podloga bila bi dobra za begonije i fuksije, ali muškatle, petunije, karanfili i dr. vrste vole  nešto težu podlogu, sa glinom, koja je manje suva. Biljke u njoj duže ostaju zdravije i  jače. Za „laku“ tresetnu podlogu preporučuje se dodavanje 30-50% srednje jake zemlje ili baštenske zemlje, ali ne treba da bude ni previše rastresita. Optimalno primanje vazduha i vode obezbeđuje se u  podlozi dobijenoj mešanjem jednakih delova gline i humusa sa postojećom podlogom.

Izvor: Sajic.com

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter