Radovi u maju

02 maj 2023 Ocenite ovaj članak
(20 glasova)

Pored odmora i  uživanja u jednom od najleših meseca u svakom vrtu, korisno je uraditi sledeće radove.

Okopati i prihraniti biljke, posebno mlađe i skoro posađene. Okopavanje mnogo znači,  biljka lakše usvaja vodu i hranu. Kada su biljke okopane tada košenje trave oko njih neće oštetiti samu biljku. Primetio sam da košenje trimerom često ošteti biljke. To se odmah ne primeti, struna "oguli" koru i biljka boluje ili se kasnije osuši.

Prihraniti travnjak da bi bio gust i dobio dobru i zelenu boju. Koristeći običnu N:P:K prihranu često trava ne usvoji doboljno hrane ako su kišni dani ili visoka temperatura bez padavina. Najbolje je prihranjivati đubrivom koje ima kontrolisano otpuštanje hranljivih materija. To su đubriva koja u idealnim uslovima vlage i temperature travi daju hranu. Ono se razlaže po nekoliko meseci i daje ujednačen rast i boju.

ruzicnjak

Precvetale žbunove i biljke sada orezati, da biljka spremi cvetne pupoljke za narednu sezonu. To je pravilo i za orezivanje većine žbunova. Čim prođe cvetanje, makaze u ruke i po želji oblikovati. Što se više reže, forma biljke je sve gušća i izgleda dekorativnije.

insekti

Posle više kišnih dana, moguća je pojava raznih štetočina koje napadaju najčešće ruže, cveće i ukrasno šiblje. Nazivi preparata se često menjaju, ne morate pamtiti već u najbližoj poljo-apoteci objasnite koji su problemi na biljkama i odmah tretirajte. Najvažnije je reagovati na vreme.

Izvor: Sajic.com

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter