Odštampajte ovu stranicu

Prolećne lukovice cveća

10 oktobar 2016 Ocenite ovaj članak
(18 glasova)

Zovu se prolećne ali se sada sade. Dobro došli u svet lukovica raskoš boja, oblika i cveta.

Prvi vesnici proleće koji jakim i upadljivim bojama cvetova prosto bude dvorište i vrt. Lale, zumbuli, šafrani, narcisi i ko će sve nabrojati…

 

Zašto lukovice imaju toliku popularnost u svetu?

Lukovice cveca

Upadljivi cvetovi, jarke boje i vreme cvetanja u rano proleće kada posebno privlače pažnju. Posle duge zime lišće nije prolistalo, trava još spava a procvetale lukovice  prosto nestvarno deluju. Više godina cvetaju i većina se ne mora vaditi iz zemlje. Svake godine uvećava se broj lukovica.

 

Kakve uslove zahtevaju lukovice cveća?

SO Ljig lukovice cveca

Rastresito i ne previše vlažno zemljište. Odgovara im uzdignuta površine kako zbog istaknutosti cveta tako i zbog oceditosti. To mogu biti prostori pored staza, ulaza, ispod drveta ili u posudama. Sve su popularnije saksije i vazne posađene lukovicama koje cvetaju na balkonima i u prozorima.
 

Kako da cvetovi budu upadljiviji?

lukovice lala

U zavisnosti od površine i uslova birajte vrstu lukovica. Ako je veći prostor mogu se kombinovati višlje i niže biljke. Veća grupa iste boje mnogo je upadljivija i više priblači pažnju. Pravite kontrast u odnosu na okruženje. Ako je pozadina svetla upadljivije su tamnije i jače boje. U zelenim površinama bela i svetla boja daju bolji efekat.

 

Kako kombinovati lukovice sa ostalim biljkama?

lukovice pored staze

U dvorištu ili terasi uvek trebate imati deo koji je „šlag na torti“, to su sezonske cvetnice. Ta površina ne mora biti velika ali treba da bude upadljiva. Posadite lukovice u toj površini i kada one precvetaju između njih posadite druge cvetnice. Lukovice ne morate vaditi i svake godine će ponovo cvetati.
 

Kako se sade i održavaju?

lukovice sadnja

Na svakom pakovanju imate kratko uputstvo ali evo praktičnog saveta. Zemlju prekopajte i neka bude rastresita. Lukovicu sadite malo dublje od njene veličine. Posle sadnje jednom zalite i ako je prostor otkriven jesenje kiše će preuzeti ostalu brigu. U proleće predstoje radoznali pogledi i radost kada biljka izraste i cveta.

Izvor: Sajic.com

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar