Orezivanje četinara i alat za orezivanje

12 avgust 2022 Ocenite ovaj članak
(12 glasova)

Uz nekoliko izuzetaka, četinari zahtevaju malo orezivanja. Različite vrste četinara treba orezivati u skladu sa njihovim specifičnim načinima rasta.

Smreke i jele ne rastu kontinuirano, ali mogu da se orezuju u bilo koje vreme jer imaju bočne pupoljke koji će izbijati ako se uklone terminalni (vršni) pupoljci. Najbolje je da se orezuju krajem zime, pre nego što počne rast. Neće im štetiti ni prolešno orezivanje.

Borovi rastu samo vrhovima svakog proleća i onda rast prestaje. Orezujte ih pre nego što ovi "buketi" novih iglica postanu zreli. Borovi nemaju bočne pupoljke, pa ćete uklanjanjem terminalnih pupoljaka ukloniti i rastuća mesta za tu granu. Na kraju će tu ostati mrtav stub.

Borovima retko treba orezivanje, ali ako želite da pospešite gusti rast, uklonite do dve trećine dužine novo razvijenim buketima. Ne orezujte više od onoga koliko mu je bio rast te godine.

Tuja, kleka i tisa rastu kontinuirano tokom sezone vegetacije. One se mogu orezivati u bilo koje vreme do sredine leta. Iako će ove biljke podneti veću seču, njihov prirodan oblik je najčešće i najpoželjniji i najlepši, pa ih orezujte samo da ispravite greške u rastu.

 

Koristite pravi alat za orezivanje

Pravi alat olakšava orezivanje i omogućuje da posao uradite na pravi način. Održavanje alata oštrim i u ispravnom stanju će mu poboljšati efikasnost. Postoji mnogo alata za orezivanje, ali sledeći se najčešće koriste u praksi:

makaze za orezivanje

Dobre makaze za orezivanje su verovatno jedan od najvažnijih alatki. Njima možete rezati grančice do 2 cm u prečniku.

makaze za grane

Makaze za grane su slične makazama za orezivanje, ali duge drške pružaju veću polugu potrebnu za rezanje grana do 4 cm u prečniku.

makaza za zivu ogradu

Makaze za živu ogradu su namenjene samo za orezivanje žive ograde, ništa drugo. Obično najbolje seku mlade i tanke grančice žive ograde.

rucna testera

Ručne testere su vrlo važne za rezanje grana obima preko 3 cm. Postoji mnogo vrsta ručnih testera. Specijalne vrste sa lakoćom mogu da seku i veće grane (do 10cm u prečniku).

teleskop testera

Testere sa dugačkom (teleskopskom) drškom omogućuju duži domet, ali se moraju pažljivo koristiti, pošto je njima teško napraviti precizne rezove.

motorna testera

Male motorne testere se mogu koristiti za sečenje većih grana. Ako ih koristite morate nositi zaštitnu odeću i rukovati izuzetno pažljivo. Nikada ne koristite motorne testere za sečenje grana iznad vaših ramena, ili kada ste na merdevinama.

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar