Koliko i kako zalivati sobne biljke?

13 decembar 2017 Ocenite ovaj članak
(6 glasova)

Statistike kažu da se neuporedivo veći broj biljaka osuši od preteranog zalivanja nego od nedostatka vode. Koliko i kako zalivati sobne biljke?

Sezona je grejanja, prostorije su tople, pa sobno cveće počinje da propada.

Znamo da je u prostoriji puno toplo i sugestivno biljku sve više zalivamo, ali njoj voda nije potrebna samo u korenu, već je listovima još potrebnija. To vam je kao kada biste tokom leta sedeli pored bazena na suncu i samo pili vodu, a ne kupali se. Da li bi vam prijalo?

Suv i topao vazduh u prostoriji isušuje lisnu masu biljke i ona dehidrira u listovima. Pošto ne može svu vlagu da dobije od korena, biljka se mora orošavati ili tuširati.

cvece u sobi

Ako ste u stanu, biljke ubacite u kadu i tušem ih dobro operite. Voda može biti mlaka, ali ne i topla. Posle tuširanja ostavite ih u kadi da se dobro iscede i onda vratite na staro mesto. Ako tokom zime jednom mesečno ovako obradujete biljke, mnogo manje osušenih i opalih listova će biti. Možda ćete između tuširanja jednom zaliti zemlju i to će biti dovoljno.

Ako održavate biljke u poslovnom prostoru i nemate mogućnost tuširanja, evo rešenja. Kupite malu prskalicu koja će biti pored ili blizu saksije. Na nekoliko dana „pofajtajte“ biljku sa svih strana i rešili ste problem. Neka voda u prskalici uvek odstoji i neka bude sobne temperature.

U drugoj polovini zime prilikom zalivanja i tuširanja počnite da dodajete po malo prihrane u vodu. To može biti neko vodorastvorljivo đubrivo. Tada se biljke polako „bude“ i koriste više hrane.

Izvor: Garden.rs

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter