Hortenzija - sadnja, nega, orezivanje

19 jul 2018 Ocenite ovaj članak
(29 glasova)

Višegodišnja biljka aristokratsko upadljivih, krupnih i lepih cvetova koji tokom leta prosto dominiraju prostorom i plene pažnju.

Potiču iz Amerike, a sada su zastupljene i prisutne u čitavom svetu. Njihova otpornost i dekorativnost je uslovila toliku rasprostranjenost i popularnost. S pravom ih nazivaju letnje lepotice i kao pojedinačni grmovi privlače pažnju, a posebno ako se grupišu ili posade u nizu, deluju izuzetno dekorativno i privlačno.

Biljka čija popularnost ne prestaje. Naše bake su “iza kuće” gde je hlad uvek imale ovu letnju lepoticu. Evropski parkovi se ne mogu zamisliti bez nje, a hortenzija je jedna od zaštitnih znakova Wimbledon turnira. 

Njena atraktivnost tek dolazi do izražaja i sve više se koristi kao rezani cvet. Maštovita i vredna ekipa dizajnera okupljenih u PROCVAT često je koriste u svojim aranžmanima.

Buketi i aranžmani od hortenzija biće sve popularniji. Na vreme posadite ovu biljku. Odlično podnosi sadnju u saksijama i žardinjerama tako da je svako može posedovati.

hortenzija u saksiji

Većina hortenzija voli vlažna, bogata, ali ocedita zemljišta. Jutarnje sunce i hladovina tokom jakih, letnjih vrućina odlično će odgovarati biljci koja će nam uzvratiti mnoštvom cvetova. Kada sadite biljke, velikodušno dodajte veće količine komposta ili treseta. Tokom leta, obilnije zalivajte kako biste podspešili bujni rast i krupnije cvetove. Dodajte malč da bi zadržali vlagu u tlu i dopunili hranljive materije. Mesečno stavljajte po jednu supenu kašiku NPK djubriva, imaćete krupnije listove i veće cvetove.

Kako menjati boju cveta hortenzije?

Boja cveta hortenzije zavisi od vrste zemljišta gde su posađene. Mnogi su primetili da se boja cveta menja i roze hortenzija dobija plavu boju ili obrnuto. Evo praktičnog načina kako da to uradite.

Ako su vaše hortenzije roze (zato što je zemlja alkalna), a želite da budu plave, potrebno je učiniti zemljište kiselijim. To možete postići dodavanjem borovih iglica, komposta, malča ili jednostavno taloga od kafe koji pomaže da zemlja postane kisela tokom vremena. Imajte na umu da je promena pH zemljišta postepen proces i neće rezultirati tamno plavim cvetovima preko noći.

Da biste promenili cvetove od plave u roze, potrebno je zemljište učiniti baznim. Način da se ovo uradi je da dodate vrtnog ili gašenog kreča ili otpatke od limuna, u zemljište.

Kada će mlada biljka prvi put procvetati?

Ovo pitanje muči sve one koji kupuju biljku i sa isčekivanjem gledaju kada će se pojaviti prvi cvet. Sve zavisi od načina proizvodnje. Ako je biljka proizvedena reznicom, cvetanje se očekuje već prve godine. U slučaju da su mlade bijke proizvedene iz semena, cvetanje može da sačeka i nekoliko godina. Prilikom kupovine možete se raspitati kod rasadničara kako je proizvedena biljka i znaćete kada da očekujete prepoznatljive i lepe cvetove.

Kako se orezuje hortenzija?

Biljka će početi sa cvetanjem početkom i sredinom leta. Orezujte precvetale cvetove, ovo će podspešiti više novih. Ako želite krupnije cvetove možete oseći nekoliko grana. Ako su grmovi postali preveliki ili tokom zime oštećeni ili polomljeni od snega, mogu se na proleće nisko orezati. Tokom vegetacije možete ukloniti bilo koji oštećeni, bolesni ili nepotrebni deo biljke.

Ako vam hortenzija ne cveta?

Najčešći uzrok su zimska oštećenja ili je prolećni mraz oštetio pupolje. Previše senke i loši uslovi zemljišta, gde se zadržava voda, takođe mogu rezultirati ne cvetanjem.

hortenzija list

Insekti i bolesti

Biljka nije preterano podložna bolestima, mogu se pojaviti uglavnom lisne vaši, crveni pauk i još nekoliko insekata. Tretirajte sa blagim insekticidima i tako brzo rešiti problem.

Svetla ili žuta boja lista često deluje kao bolest, ali pre može biti posledica previše vlage i slabije oceditosti terena.

Da li ste znali?

Postoji preko 1200 vrsta Hortenzija. Evo nekoliko najznačajnijih i najlepših vrsta:

Hortenzija Hidrangea

Krupno cvetna hortenzija (Hidrangea macrophilla) je svakako najlepša i najtraženija vrsta. Ima krupne okrugle i upadljive cvetove u nijansama plave, bele, roze, ljubičaste i ponekad crvene boje.

Hidrangea serrata

Planinska hortenzija (Hidrangea serrate) slična je predhodnoj, ali je cvet nešto sitniji i nije toliko upadljiv, s obzirom da su više spoljašnje latice rascvetane. Ima ih u više nijansi i boja.

Hidrangea paniculata

Latasta hortenzija (Hidrangea paniculata) izduženog oblika cveta, krupnih latica, po čemu je i dobila ime. Cvetovi se menjaju u bojama od svetlo zelene, bele, roze do crvene. Listovi su uži i ne toliko upadljivi.

Hidrangea kuercifolia

Hrastolika hortezija (Hidrangea kuercifolia) je poznata po svojim velikim, narezanim zelenim listovima koji podsećaju na list hrasta, odatle i ime. Upadljivi listovi su posebno u jesen izraženi. Cveta početkom leta, malo ranije od ostalih i cvet je uglavnom bele ili svetlijih nijansi roze i crvene boje.

Hidrangea petiolaris

Puzava hortenzija (Hidrangea petiolaris) samo joj ime kaže da se može puzati po zidovima, ogradama i pergolama. Kontrolisano raste i orezivanjem se može jako lepo formirati i oblikovati. Zbog velike lisne mase dobra je kada treba zatvoriti i pokriti stare zidove i neugledne površine.

Hidrangea arborescens Annabelle

Bela Hortenzija, ( Hidrangea arborescens 'Annabelle') je široko razgranat žbun na čijim vrhovima cveta krupan i upadljivo beli cvet. Boja cveta je postojana i ne zavisi puno od kiselosti zemljišta. Sadi se u grupama ili kao bordure pored travnjaka i većih površina. Mnoštvo belih cvetova tokom leta pravi inpresivnu sliku.

Hidrangea aspera

Grubo-lišćena hidrangeja ( Hidrangea aspera) ima manje i izdužene grube listove koji vise podsećaju na viburnum.

Izvor: Garden.rs

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter