Od stare kofe do nove posude za cveće

12 jun 2019 Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

Želite da osvežite svoje dvorište ili vrt, ali nemate nikakvih ideja kako to da napravite? Ukoliko imate volje za “uradi sam” majstorije, donosimo jednostavnu ideju!

Na tavanu kuće ili u dvorištu sigurno imate stare stvari koje više ne koristite, a nikako da ih bacite. Nema ni potrebe za bacanjem jer im možete dati neku sasvim novu namenu. Na primer, kroz korak po korak uputstvo pokazaćemo vam kako da od starih metalnih kofa napravite originalne posude za cveće.

Materijal:

  • boje
  • razređivač
  • četkice
  • samolepljiva traka
  • posudice za boju
  • zaštitne rukavice

1 materijal za bojenje kofe

Potrebne su vam željene boje, razređivač, četkice, samolepljiva traka (u zavisnosti od potrebe), posude koje ćete koristiti za boje (na primer, posudice od jogurta, sira i sl.), zaštitne rukavice. Kutija boje, razređivač i četkice će vas koštati nekoliko stotina dinara.

Za bojenje svakako odaberite lep sunčan dan.

Mesto na kome planirati bojenje obavezno zaštitite nečim, na primer folijom, starim novinama ili najlonom.

 

Kako ukrasiti dvorište ili vrt novom dekoracijom

Korak 1: čišćenje

ciscenje rdje sa kofe

Prvi korak je naravno čišćenje. Budući da je naša kofa stajala na otvorenom u dvorištu na njoj se nakupilo dosta nečistoće.
U ovom projektu je za čišćenje bila dovoljna četka. Odlučite li bojiti predmete od betona ili drveta, verovatno će vam trebati brusni papir.

Korak 2: postupanje s kutijom boje

otvaranje kutije boje

Pre nego što otvorite kutiju s bojom treba je dobro promućkati. Kako bismo je otvorili mi smo upotrebili obične makaze za rezanje. Korisno je da ih imate pri ruci prilikom ovakvih projekata jer vam mogu poslužiti i za rezanje zaštitnog najlona ili samolepljivih traka.

Kada smo otvorili boju odlučili smo da je dodatno promešamo. To smo učinili s grančicom drveta, a vi se možete poslužiti s bilo čime sličnim. Bitno je da je predmet za bojenje čist.

5 sipanje boje u kanticu

S obzirom na to da smo odlučili obojiti dve metalne kofe neće nam trebati cela kutija boje. Zato smo u običnu plastičnu posudicu pretočili željenu količinu boje.

Obavezno treba dodati malo razređivač i pomešati ga s bojom. Tako će moći lakše da se nanosi.
Prilikom ovog zadatka verovatno ćete uspeti i sebe da zaprljate bojom, ali ne paničite jer s malo razređivača možete ukloniti sve mrlje.

Korak 3: nanošenje boje

7 bojenje kofe

Uzmite četkicu i zabava može da počne! Mi smo odlučili da jednu kofu celu obojimo u zelenu boju.

9 susenje obojene kofe

Sušenje boje može zavisiti od proizvođača boje, na primer, na tržištu postoje brzosušeće boje. Mi smo kratko pričekali pre nego što smo krenuli s crtanjem detalja.

Korak 4: crtanje detalja

10 ukrasavanje kofe

Kako bismo nacrtali detalje upotrebili smo četkice za tempere jer su tanke i savršene za ono što smo naumili.

12 bojenje detalja

kofa ukrasena cvecem

Drugu metalnu kofu nismo celu bojili, već smo odlučili da je ukrasimo malo drugačije.

14 bojenje kofe

15 crtanje bubamare


Korak 5: sadnja biljaka

18 mrveljeni stiropor u kofi

Pre nego što smo u kofu stavili zemlju i biljku zdrobili smo stiropor na komadiće i stavili ga na dno kofe radi drenaže.

Preostalo je još samo da izaberemo biljke i posadimo ih u zemlju. Ovaj projekt je bio vrlo jednostavan, zabavan, nije oduzeo puno vremena i svako ga uz malo volje i mašte može sam napraviti.

cvece u kofi

Nova dekoracija je spremna za vrt, dvorište ili cvećnjak!

Autor: Webgradnja.hr

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter