Ruža - kraljica cveća: sadnja, uzgoj i nega

09 mart 2020 Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

Nežni i osetljivi ružini pupoljci oduvek su bili simbol otmenosti, plemenitosti i lepote. Poreklo im se gubi u davnoj praistoriji, a danas se uzgaja oko dvesta vrsta na svim meridijanima.

Drevne ruže su najstariji hibridi, hibridne čajevke karakterišu veliki cvetovi, floribunda ruže su manje, cvetova skupljenih u grozd, moderne grmolike ruže cvetaju od juna do septembra, dok penjačice cvetaju nekoliko puta u sezoni i vrlo su bujne. Postoje i minijaturne ruže koje rastu u malim grmovima i imaju poludvostruki cvet.

Ruže će dobro uspevati i ako ih strpljivo negujete, mada se prilaguđavaju gotovo svakoj vrsti tla i možete postići dobre rezultate na bilo kom položaju.

Uz pažljivu pripremu tla, zaštitu od štetočina i stručno orezivanje možete uspešno uzgajati ruže i ako ste početnik. Ako želite bujniji cvet i još da se zadrži do jeseni, morate ruže orezivati i leti, kako biste postigli i drugo intenzivno cvetanje.

Pritom odrežite i pojedinačne procvale ili cele cvetove sa 2 do 3 lista ispred toga. Kod plemenitih TEEHYBRIDA podstiče se samo glavni cvat. Zato što pre otkinite prstima prostrane pupoljke na izbojima koje ćete rezati za vazu.

centifolia

Centifolia pripada najstarijim hibridima, potiče iz 16. veka

Većina vrtnih ruža raste po sistemu korena divlje ruže. Dakle, dobijaju se oplemenjivanjem (okulacijom) na divljoj podlozi. Kod previsokih sadnji, iz zadebljalog mesta gde je provedena okulacija izbijaju često divlji izdanci (ponekad i iz samog korena), koji oplemenjenoj ruži oduzimaju hranjive sastojke. Ovakve divlje izdanke lako ćete uočiti po malim perastim listovima i po drukčijem izraštavanju izboja. Ako odlučite saditi ruže, odaberite za sadnju oktobar i novembar, ali samo one dane kad nema mraza. Ruže treba saditi u dobro prosušenu zemlju.

Kod jesenje sadnje treba samo skratiti koren i to jače delove na 20 do 25cm. U prostranu rupu za sadnju nabacite najpre malo zemlje na koju postavite korenje tako da vrat korena i okulacijski spoj bude pokriven zemljom kad se zatrpa rupa.

 pregrada od lima

Korenje susednog stabla može loše uticati na ruže. Zato između stabala i ružinog grma stavite u zemlju pregradu od lima.

 

zastita ruza tokom zime

Visoke i poluvisoke ruže treba zaštititi zimi. Savijte grm prema zemlji, klinom učvrstite krunu i pokrijte je zemljom. Suvo lišće će zaštititi stabljiku.

 

pravilna rezidba ruza

Broj cvetova možete povećati pravilnim rezom 5mm iznad gornjeg dela izboja sa cvetom koji se sastoji od dva petolista.

 

pravilno sadjenje ruza

A. Ovaj je grm previsoko zasađen, jer se okulacijski spoj i vrat korena nalazi izvan zemlje.

B. Ispravno ćete zasaditi ako je okulacijski spoj 3 do 5cm ispod zemlje.

C. Kako biste ruže posađene ujesen zaštitili od isparivanja i mraza, prekrijte ih zemljom i uz to još i suvim lišćem.

D. U martu ili aprilu orežite grm na 3 do 5 izboja.

 

rezidba ruza

Kod plemenitih ruža (A) orežite pred zimu sve izboje na samo 30 do 50cm, a u proleće (B) sve slabije i starije grančice. Preostalih 3 do 5 izdanaka odrežite još jednom na samo 30 do 15cm.

 

Izvor: Sam 8/1987

 

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar