Cveće za terase i balkone

23 april 2020 Ocenite ovaj članak
(8 glasova)

Da li je samo bitno koje ćemo cveće da izaberemo?

Pre nego što pročitate koje cveće može izdržati i lepo izgledati i na osunčanim terasama, moram skrenuti pažnju na dva preduslova koji će dati pravi efekat. Od toga će zavisiti da li će vaša terasa izgledati kao iz kataloga ili će cveće „životariti“ na balkonu. Ovo shvatite ozbiljno i videćete rezultat već ovog leta.

 

Izbor žardinjere ili saksije

Dubina je presudna za uspeh u gajenju balkonskog cveća. Dužina, širina, boja, šara i sve ostalo je stvar ukusa i mode, to je nešto što će više ili manje vizuelno doprineti ukupnom utisku.

Za lepo cveće je najbitnija dubina žardinjere i to direktno utiče na kvalitet biljaka i lakše održavanje. Ako već imate plitke posude, razmislite da počnete da ih menjate. Izmerite i uverite se.

Korenov sistem hrani nadzemni deo biljke. Ako on ima mogućnosti da se dobro i dublje raširi, biće hrane i za lepe cvetove. Čuli ste da koliko je veliko drvo, približno toliko je i njegovo korenje. Znate da bonsai tehnika nije ništa drugo neko sadnja drveća u jako plitke posude. Biljka koja u prirodi raste više desetina metara, u plitkoj saksiji kržljavo i sporo napreduje. Ako ne želite da i vaše cveće bude tako malo i skromnog izgleda, prvo mu obezbedite dublju posudu.

Koliko treba da bude duboka žardinjera ili saksija?

Svaki centimetar je bitan.

saksije za cvece

Znam da na tržištu nije preveliki asortiman žardinjera, ali ima ih dovoljno da se može napraviti dobar izbor. Ako je moguće da je dubina 15 cm i više, to je odlično. Dva-tri centimetra manje je zadovoljavajuće, a ako je žardinjera plitka 8­10cm, to je već problem. Ako nemate žardinjere, obratite pažnju na ovu najvažniju „sitnicu“ i prvi uslov ka lepoj i cvetnoj terasi je ispunjen.

Na samom dnu saksije obavezno je uraditi i drenažni sloj koji će odvlačiti suvišnu vodu iz posude, tako da kada kupujete žardinjere ili saksije, pogledajte da li nove posude to već imaju ili ćete deo zapremine morati da smanjite radi drenaže.

 

Supstrat u koji se cveće sadi je druga najvažnija stvar

Korenov sistem će uspešnije i bolje moći da se razvija ako je supstrat rastresitiji i prilagodljiviji potrebama biljke. Hrana će se lakše prenositi do lista, a onda će biti više lepih cvetova. Primetili ste da koristim izraz „supstrat“. Čisto da naglasim da to nije obična zemlja. To je smeša više vrsta koja biljci odgovara. Možete je sami napraviti ili kupiti već gotovu.

Ako sami pravite, da vam uprostim i olakšam, mora da ima ove osobine. Deo obične zemlje, može čak i glinovita (glina ima dobru osobinu usvajanja i optuštanja vlage). Deo rastresitije strukture treseta (to je ono kao seckani duvan) što utiče na rastresitost i nesabijenost čitave strukture. Može da posluži i perlit koji je odličan i ima dodatne pozitivne osobine. Ako nemate iskustva, možda je ipak bolje i lakše da uzmete gotove supstrate.

 

I na kraju „kalorije“ odnosno hrana za biljke

Sam supstrat, zemlja ili kako god nazovemo sadržaj u žardinjeri ili saksiji nije dovoljan za uspešno i lepo sezonsko cveće. Cvetnim slapovima koji će tokom leta krasiti prostor i balkone potrebno je mnogo više „kalorija“ od onoga što samo supstrat gde se nalazi koren može pružiti. Prihrana će biti potrebna tokom cele sezone cvetanja.

Koje cveće izabrati za osunčane terase i prostore
Sada smo došli do onoga što vas je navelo da otvorite ovaj tekst. Iskoristio sam priliku da skrenem pažnju na prethodne stvari koje su presudne da bi cveće bilo lepo. To se obično preskoči, o tome se ne razmišlja i onda se krivica prebaci na sve okolo, uslove, nedostatak vremena, cveće, pa čak i komšinicu koja je „urekla“.

 

Predlog i izbor cvetnica za balkone i terase 2020. godine

BIG® Begonia - Begonia x benariensis BIG® Series

velika begonija

Velika ili Big begonija je nešto novo u svetu begonija i cveća. Od kako je predstavljena, ova serija begonija je počela da osvaja sve više i više globalno tržište: od Evrope, SAD i Južne Amerike, Кine do Rusije.

Ova sorta ima velike sjajne listove i cvetovi su veći od većine sorti. Ona uspeva na celodnevnom suncu, a podnosi i zasenčene prostore. Tolerantna na bolesti, ekonomična i prilagodljiva.
Veliki cvetovi su ogromni, do tri puta veći od tradicionalnih običnih begonija. Precvetali svetovi sami otpadnu sa biljke i ne moraju se rukama čistiti.
Savršena je za žardinjere i saksije, ali može da se sadi i direktno u zemlju pored staza i travnjaka. Ako se sadi u posude, obratite pažnju da joj treba minimalno oko 15 centimetara dubine. Biljke će dostići svoju maksimalnu veličinu u toplijim klimama sa visokim nivom vlage.

Voli drenažno i dobro ocedito zemljište. Da bi begonije izgledale dobro, zalivajte ih rano ili kasno tokom dana i izbegavajte vlaženje lišća.

 

Sanpatiens

sanpatiens suncev ljubimac

Sunčev ljubimac kako je u prevodu naziv ove nove selekcije biljaka, dovoljno govori o izdržljivosti na osunčanom prostoru. Jaka biljka, bujnog rasta i bogata cvetom. Cvetovi velikih latica preplave lisnu masu i kao da je cela biljka samo u njima. Voli dosta zalivanja, te je jedan od domaćih naziva vodenika.

Postoji u više pastelnih boja i preporuka je da se boje ne mešaju. Prvo što je upadljivije ako je jedna boja i drugo što svaka biljka druge boje ima različitu gustinu i visinu rasta i neće delovati ujednačeno.

Ova biljka nema osobinu da se razvija preko žardinjere, već raste uspravno. Za nju je potrebna veća dubina saksije. Vrlo joj je slična biljka Nova Gvineja koja je biljka za hlad i često se može desiti da se ove biljke pomešaju. Više informacija o samoj biljci možete pročitati na Praktično baštovanstvo.

 

Viseće muškatle (Pelargonium)

visece muskatle pelargonium

Svakako najviše gajeno i najatraktivnije balkonsko cveće. Najimpresivnije i najviše koriščene su viseće muškatle retke (simpl) slovenačke. One imaju osobinu da padaju i do 1 metra. To su pravi cvetni slapovi koji pokrivaju terase. Najviše im odgovara poludnevno sunce, a ako su više izložene suncu, moraju se češće zalivati i povremeno orošavati.

U standarne žardinjere treba saditi po dve biljke da bi korenov sistem mogao više da se razvija. Prihranjivanje na 7 dana će biljci dati dovoljno „kalorija“ da hrani dugačke grane i puno cveta.

 

Viseća vinka

viseca vinka

Pored obične vinke, biljka koja se koristi i sadi u parkovima i površinama koje su izložene suncu, viseća vinka je selekcionisana da ukrašava balkonske prostore. Zbog svoje osobine da prerasta i da se spušta preko žardinjere, ona može izgledati privlačno i atraktivno. Cvetovi lepih nežnih boja i krupnih latica. Njoj i lisna masa deluje dekorativno i zeleno, tako da potpuno popuni saksiju. S obzirom da ima manji koren od svih gore pomenutih cvetnica, može se saditi i u one pliće žardinjere.

 

Begonija bolivijska (Begonia boliviensis)

begonija bolivijska begonia boliviensis

Njeno vreme tek dolazi i pored Big begonije ovo je jedna vrsta o kojoj će se tek čuti i sve više gajiti.

Ovo je nova i vrlo atraktivna vrsta. Begonija cveta bez prestanka. Ima izdužene zelene listove i takođe naglašeno izdužene cvetove. Kako kažu njeni obožavaoci, „Anđeoska krila“.
Savršena je za viseće saksije, žardinjere ili bilo gde u vrtu gde želite prekrasno lišće i puno cveta. Redovno ja zalivajte. Biljke u plićim posudama traže svakodnevno zalivanje. Redovito prihranjujte kako biste podstakli kontinuirano cvetanje. Postoje u više boja i nijansi bele, ružičaste i narandžaste.

 

Surfinija

surfinija

Vrsta viseće petunije je balkonska cvetnica koja može izdržate najpliću žardinjeru. Sada se po dve biljke s obzirom da su jako bujne i dosta se šire. Može prepadati i po čitav metar preko saksija.

Ima mnoštvo lepih i upadljivih cvetova i vrlo je primetna na terasama. To je biljka koja traži redovno zalivanje i prihranu. Tokom letnjih dana zalivanje je svakodnevno. Prihrana jednom nedeljno a nećete pogrešiti i ako uz svako zalivanje dodate manji procenat prihrane. Skidajte precvetale cvetove koji se znaju zalepiti na lisnu masu.

 

Urbane terase

urbane terase trajnice perene

I na samom kraju a ne mnogo manje važnom su i urbane bašte. Sve veći broj njih se rešava da svoje žardinjere i saksije ukrasi trajnicama ili perenama. To su višegodišnje biljke koje zahtevaju jako malo održavanja. U zavisnosti od vrste mogu biti cvetne ili lisno dekorativne. Mlade domaćice koje imaju mnogo obaveza i malo vremena da se posvete cveću a žele da ukrase svoju terasu sa ovim izborom će biti prezadovoljne. U zapadnim zemljama se ovako uređenje prostora skoro podrazumeva i mnogo je manje gajenje sezonskih cvetnica koje traže više održavanja. Ako se opredelite za ovu kombinaciju ima puno seduma, ukrasnih trava i patuljastog ukasnog bilja koje će napraviti odličnu dekoraciju.

 

I pre samog Cvetnog pozdrava na kraju, da sumiramo

Svedoci smo da se klima menja i da su leta sve toplija. Nove selekcije cveća se prilagođavaju takvoj klimi i temperaturama. Primetili ste da su biljke sve krupnije, a samim tim i korenov sistem je sve veći da bi mogao da hrani biljku i izdrži jako sunce.
Promena navika je zato neminovna i kod nas. Dublje žardinjere i saksije biljkama će obezbediti hranu, a nama pomoći da imamo lepe terase i balkone.
Pišite šta biste voleli da čitate, komentarišite, šaljite nam vaša iskustva.

Pratite nove video ­priloge na Yotube kanalu. Cvetni pozdrav!

Izvor: Garden.rs

1 komentar

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter