Kako napraviti kamenjar u bašti

15 april 2022 Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Dodavanje kamenjara daje dodatnu lepotu dvorištu ili bašti, a uz dodatak šarenih, autohtonih sorti biljaka, dobićete celinu koja privlači pažnju a zahteva minimalno održavanje.

Čak i mali kamenjar doprinosi izgledu bašte, a ujedno je i koristan ako imate baštu sa nagibom. Postoji toliko različitih sorti i vrsta autohtonih biljaka koje je lako ubaciti u kamenjar, a koje zahtevaju malo ili nimalo održavanja, a daju zanimljivost bašti. Većina kamenjara dizajnirana je za manje biljne sorte, osobito alpske biljke, ali su podjednako pogodni za uzgoj niskih biljaka, trava, sukulenata ili autohtonih vrsta.

kamenjar staza od cigli

Dodavanje kamenjara u baštu ili vrtu je takođe i dobar način za smanjenje površine travnjaka, posebno zato što je travnjak najskuplja površina u bašti ako uzmete u obzir stalnu negu i pažnju koju zahteva i koliko vode trošite na održavanje bujnog travnjaka. Kamenjar je uglavnom lak za održavanje ako se uspostavi uz pravi izbor biljaka.

kamenjar nagib

Na nagnutom travnjaku ili bašti, kamenjar je najbolje rešenje za dodavanje zanimljivih celina i smanjenje erozije tla.

kamenjar travnjak

Ovde vam donosimo nekoliko ideja kako da napravite kamenjar u bašti i koje vrste biljaka bi bile najkorisnije u tu svrhu, posebno ako se nalaze na sunčanoj strani ili uz zid koji dobija puno sunčeve svetlosti tokom dana.

 

1. Pronađite savršenu lokaciju za kamenjar

Lokacija koju odaberete za kamenjar zavisiće od biljaka koje želite da postavite u kamenjaru. Kamenjar možete postaviti bilo gde u bašti, ali biljkama u kamenjaru će biti potrebno sunce, delimična senka ili puna senka i to će odrediti lokaciju gde ćete postaviti kamenjar. Takođe želite da kamenjar bude vidljiv bilo iz kuće, sa terase ili staze ili samo da dodatno oplemenite baštu.

kamenjar 1

Kamenjar treba da bude što prirodniji kako bi se uklopio u okolni pejzaž, a ujedno bio i zanimljivi dodatak bašti.

 

2. Zanimljivi dizajn kamenjara

Nakon što odredite najbolju lokaciju, sledeći korak je da razmotrite dizajne koje možete primeniti u svojoj bašti. Za to vam neće nedostajati inspiracija, možete pronaći stotine, ako ne i hiljade ideja na vebu. Dok pregledate slike koje vam se dopadaju, imajte na umu da dizajn koji odaberete treba da bude odgovarajući za vaš kamenjar i biljke koje želite da dodate. Uz to, uzmite u obzir i materijal potreban za postavljanje kamenjara, jer će on morati da bude dostupan lokalno.

kamenjar 2

Postavljanje kamenjara na trotoaru ispred imanja je odličan način da dodate privlačnost ivičnjaku i smanjite potrebu za baštenskim poslovima. Posadite razne biljke ili grmlje otporno na sušu kako biste uneli raznobojnost i privlačnost i uštedeli na vodi i održavanju.

kamenjar 2 c

Dobro mesto za prikupljanje raznih vrsta stena je na gradilištima. Kada raščišćavaju zemlju, obično sa strane odlažu kamenje za uklanjanje i neće im smetati ako ih odvezete.

 

3. Postavljanje kamenjara

Pošto se većina kamenjara sastoji od malih, srednjih i velikih stena, želite da on postane deo pejzaža i prirodno obeležje, a ne ono što će štrčati od okoline i iz tog razloga treba da izaberete prave veličine kamenja za veličinu i visinu predviđenog dizajna kamenjara.

Postavljanje gomile kamenja na tlo ili travu nije dobar način, već je potrebno da najpre iskopate područje na kome se kamenje postavlja, a zatim delimično zatrpate stene tako da liče na prirodnu tvorevinu. Uklanjanje površine za kamenjar će takođe obezbediti da se korov ne učvršćuje lako, ali i da možete postaviti osnovu od šljunka, oblutaka ili manjih stena kako biste obezbedili neophodnu drenažu kamenjaru.

kamenjar 3 sekulenti

Ako želite da uštedite novac na postavljanju kamenjara, sledeći put kada štetate pored reke ili jezera, obavezno sakupite raznobojno kamenje za ukrašavanje kamenjara. Ovo kamenje pastelnih nijansi izgleda fantastično kada se upari sa raznim sukulentima.

 

4. Oponašajte prirodu

Kada počnete da postavljate kamenje na lokaciju, napravite nekoliko slojeva kako biste stvorili uzdignut profil i napunite ih zemljom. Zapamtite da želite da kamenje izgleda što prirodnije, tako da je nasumični raspored daleko bolji od pravih linija ili savršenih oblika. Pre nego što završite dizajn, napravite korak unazad dok radite da biste iz svih uglova proverili da li se posao odvija onako kako ste planirali.

Kamenjari su rešenje za bašte koje su na udaru vetrova. Popunite prazno mesto raznim vrstama šljunka i kamenja i ubacite raznovrsne autohtone biljke.

 kamenjar 5 cveće prirodni

Ako imate prostor u vrtu gde trava neće da raste, ispunite ga prirodnim materijalom kako biste stvorili opuštajući kutak za sedenje.

kamenjar 5 u basti

Nakon što dovršite uređenje i dodate svo kamenje i stene, možete dodati kvalitetni gornji sloj zemlje za sadnju. Takođe je važno odabrati vrstu zemlje koja odgovara biljkama koje ćete postaviti. Neke biljke preferiraju kiselo zemljište, druge zemljište koje se brzo drenira, a treće zahtevaju zemljište koje održava vlagu. Kada kupujete biljke za kamenjar, obavezno izaberite one koje zahtevaju istu vrstu tla.

Izvor: Home-dzine

1 komentar

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter