Vreme je za jesenje sređivanje dvorišta

10 oktobar 2022 Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Sada kada je i zvanično počela jesen i zima se polako približava, vreme je da uradite jesenje sređivanje svog dvorišta i pripremite ga za zimu. 

To nije obavezno, ali je veoma korisno, kako bi biljke bezbedno prezimile i u proleće ponovo zablistale u punom sjaju. Pri tome verovatno će i vama koristiti boravak u prirodi po lepom jesenjem sunčanom danu.

Najidealniji mesec za sredjivanje bašte je oktobar, međutim i novembar dolazi u obzir. Naravno sve zavisi od vremenskih prilika i temperatura. Idealna temperatura za pripremu vaše bašte za zimu je između 5 i 10 stepeni. Na ovim temperaturama, na primer, trava još uvek raste.  Ukoliko je  mnogo toplije sačekajte da se temperatura malo spusti. Ukoliko iznenada počnu rani mrazevi sačekajte da vreme bude malo toplije, izaberite sunčan dan i onda prionite na posao.

Kako bismo vam olakšali pripremili smo kratku listu radova koji vas očekuju:

 • sakupljanje lišća i opalih plodova sa travnjaka,
 • orezivanje voća, žive ograde i drugih biljaka,
 • skupljanje suvih grančica sa travnjaka.

Svi ovi radovi mogu se obaviti i ručnim alatima: stara dobra metla, grabulja, testera, sekira – sasvim su dovoljni da uradite sve ove poslove. Naravno uz dosta potrošene energije i znoja. Zašto ne koristiti tehnologiju i olakšati sebi posao? Iskoristite odlične alate koji će ovaj posao mnogo olakšati. Evo nekih primera

 • Usisivači za lišće
 • Seckalice za granje
 • Testere za drva

Sakupljanje lišća i opalih plodova sa travnjaka

Usisivači za lišće su namenjeni čišćenju i održavanju dvorišta i travnjaka od opalog lišća. Sa ovim usisivačima ćete mnogo lakše pokupiti na jedno mesto sve sitne grančice, listove i druge ostatke sa travnjaka.

Treba obratiti pažnju da postoje duvači lišća i usisivači lišća, a naravno, kao što ste pretpostavili, razlika je u odlaganju. Usisivači za lišće su uređaji koji poseduju vreću za sakupljanje u koje se usisano lišće smešta do izbacivanja i zbog toga su vrlo su zgodni, jer omogućavaju efikasno i brzo odlaganje.

Duvači za lišće rade na principu duvanja, lišće se samo prikuplja na gomilu i za odlaganje će vam možda biti potrebna i baštenska kolica.

Ipak, najkomplikovaniji uređaji ovog tipa su tzv. višefunkcionalni usisivači za lišće.

Ovi modeli sem standarnih funkcionalnosti duvanja i usisavanja imaju mogućnost i seckanja sakupljenog materijala koji se, tako usitnjen, taloži u usisnu vreću, koju onda možete isprazniti direktno u posudu za pravljenje komposta za prihranu bilja - i eto humusa za vaše biljke.

Obavezno uklonite i opalo lišće sa staza jer u suprotnom, mogu se formirati mrlje po betonu.

Orezivanje voća, žive ograde i drugih biljaka

Iako se orezivanje voća i žive ograde može ostaviti i za kasnije, bilo bi dobro u ovom periodu da bar uklonite oštećene grane. Za tanje grane dovoljne su makaze za grane. Ukoliko vam je neophodna rezidba tanjih visokih grana preporučujemo modele makaza za grane sa teleskopskom drškom.

Za one deblje grane biće vam ipak neophodna testera. Izbor testere naravno zavisi od namene i zaista postoji veliki  broj raznih modela. Svakako jedna od najosnovnijih podela je po napajanju. Tako možete birati između električne testere, motorne testere i akumulatorske testere. Obratite pažnju da vam akumulatorske i motorne testere daju slobodu gde ćete ih koristiti, jer su bežične, dok vam je za upotrebu za električne testere neophodan priključak za struju i produžni kabl. Modeli za kućnu upotrebu u bašti  ne moraju da budu preterano snažni.

Ukoliko vam je neophodna testera za seču u šumi i pripremu ogreva onda su naravno potrebni jači i snažniji modeli i uglavnom su to motorne benzinske testere, o njima drugom prilikom. Morate se složiti da je testera jedan od korisnijih baštenskih alata tokom jeseni, ali i jedan od najopasnijih. Obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu i primenjujte sve mere zaštite u radu.

Živu ogradu ćete najlakše podkresati i oblikovati trimerom za živu ogradu.

Sakupljanje i odlaganje grančica

Kada sakupite otpale grane uvek se postavlje pitanje šta raditi sa njima? Rešenje je upotreba seckalice za granje. Ovaj uređaj će vam pomoći da sakupljeno sveže i suvo granje i žbunje iseckate i izdrobite. To može da bude korisno, jer umesto da grane odlažete ili neekološki palite, usitnjene grane možete iskoristiti, npr. možete ga dodati u masu za kompost ili ako se osuši koristiti ga kao ogrev.

Seckalice za grane su posebno korisne ukoliko imate voćnjak, u toku rezidbe voća, jer ih zbog točkića koje poseduju možete lako pomerati i tako na licu mesta usitniti grane, a kasnije sve to iskoristiti kao bio material.

Kada ste odradili ove grube radove preostalo je još da

 • Pokosite travu poslednji put sa visinom košenja od 4 cm.
 • Zatvorite spoljnu česmu i unesite baštensko crevo
 • Ispraznite posude i kante za zalivanje
 • Unesete cveće u saksijama u prostorije gde će da prezimi
 • Odložite svoj baštenski nameštaj u šupu

A ukoliko imate vremena i volite majstorisanje napravite i kućicu za ptice, pa što se tiče vaše bašte zima može da počne – sve je spremno.

 

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter