Uređenje bašte: stvaranje zelene oaze na otvorenom

17 novembar 2023 Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Uređenje bašte predstavlja izuzetno zadovoljstvo za mnoge ljude širom sveta. Bez obzira na to da li ste strastveni zaljubljenik u baštovanstvo ili tek razmatrate mogućnost uređenja svog dvorišta, kreiranje lepe i funkcionalne bašte može vam doneti mnogo radosti i zadovoljstva.

 U ovom tekstu, istražićemo različite aspekte uređenja bašte, uključujući planiranje, izbor biljaka, dizajn, održavanje i korisne savete za postizanje željenog izgleda i funkcionalnosti.

Planiranje Vaše Bašte

Prvi korak u uređenju bašte je detaljno planiranje. Ovaj korak je od suštinskog značaja jer će dobar plan postaviti temelje za uspešno uređenje bašte. Evo nekoliko ključnih koraka u planiranju vaše bašte:

 1. Definisanje Ciljeva: Prvo razmislite o svojim ciljevima i željama za baštu. Da li želite stvoriti prostor za opuštanje, uzgojiti voće i povrće, ili možda imati cvetnu baštu? Definisanje ciljeva će vam pomoći da odlučite o vrsti bašte koju želite stvoriti.
 2. Analiza Terena: Procenite svoj prostor. Pazite na kvalitet zemlje, dostupnost svetla, vode i vetrova. Ovo će vam pomoći da odaberete prave biljke za svoj prostor.
 3. Dizajniranje Plana: Napravite skicu vašeg dvorišta ili bašte i razmislite o rasporedu biljaka, staza, i drugih elemenata. Odlučite o veličini i obliku gredica, kao i o mestu za klupu, terasu ili druge sadržaje.
 4. Izbor Biljaka: Na osnovu analize terena i ciljeva, odaberite biljke koje će uspevati u vašim uslovima. Razmislite o sezonskim promenama i o tome kako će vaša bašta izgledati tokom cele godine.
 5. Budžetiranje: Postavite budžet za uređenje bašte. Ovo će vam pomoći da kontrolišete troškove i izbegnete nepotrebne troškove.

dvoriste biljke

Izbor Biljaka i Dekoracija

Izbor biljaka i dekoracija igra ključnu ulogu u stvaranju estetski privlačne bašte. Evo nekoliko saveta za izbor biljaka i dekoracija:

 1. Raznovrsnost Biljaka: Izbegavajte monotoniju tako što ćete birati različite vrste biljaka sa različitim bojama, teksturama i visinama. Ovo će dodati interesovanje i dinamiku vašoj bašti.
 2. Autohtone Biljke: Razmotrite upotrebu autohtonih biljaka koje prirodno rastu u vašem regionu. One su obično prilagođene lokalnim uslovima i zahtevima za održavanje.
 3. Sezonske Promene: Planirajte baštu tako da ima interesantne biljke tokom cele godine. To možete postići biranjem biljaka koje cvetaju u različito vreme ili dodavanjem zimzelenih biljaka za zimu.
 4. Dekorativni Elementi: Uključite dekorativne elemente kao što su kamene staze, fontane, skulpture ili drveni nameštaj kako biste dodali estetski element vašoj bašti.
 5. Boje i Kontrasti: Razmislite o bojama biljaka i dekoracija kako biste postigli željeni izgled. Harmonična paleta boja može stvoriti privlačan ambijent.

Dizajniranje Bašte

Dizajniranje bašte je kreativan proces koji omogućava izražavanje vašeg stila i ličnog ukusa. Evo nekoliko popularnih stilova baštovanstva:

 1. Engleski Vrt: Engleski vrtovi su poznati po svojoj neformalnoj estetici. Oni često uključuju bujnu vegetaciju, romantične staze i bogatstvo cveća.
 2. Mediterranski Stil: Ovaj stil se inspiriše obalnim regionima kao što su Italija i Grčka. Uključuje svetle boje, terakotne posude, masline i lavandu.
 3. Savremeni Dizajn: Moderne bašte često su jednostavne i elegantne. Koriste čiste linije, minimalističke elemente i često kombinuju beton, staklo i metal.
 4. Tropski Raj: Tropske bašte karakterišu egzotične biljke, guste zasade i žive boje. Palmi, bambus i orhideje često igraju ključnu ulogu.
 5. Ekološka Bašta: Ovaj pristup podrazumeva korišćenje održivih praksi, uključujući reciklažu, kompostiranje i upotrebu biljaka koje privlače korisne insekte.

 

Ograda za Vašu Baštu: Funkcionalnost i Estetika

Ograda je ključni element uređenja vaše bašte. Ona pruža zaštitu, privatnost i definiše granice vašeg spoljnog prostora, dok istovremeno može dodati estetsku vrednost i karakter vašem eksterijeru. U ovom tekstu, istražićemo značaj izbora prave ograde za vašu baštu, uz naglasak na funkcionalnost i estetiku.

ograda

Funkcionalnost Ograde

Prvo i osnovno, ograda je tu da pruži sigurnost i privatnost vašoj bašti. Evo nekoliko funkcionalnih aspekata koje treba razmotriti pri odabiru ograde:

 1. Zaštita od Nepoželjnih Posetilaca: Ograda može sprečiti prolazak nepoželjnih gostiju poput divljih životinja ili nepozvanih prolaznika.
 2. Privatnost: Veštačka zelena ograda će vam omogućiti da uživate u svom prostoru bez osećaja da ste izloženi pogledima prolaznika ili suseda. Više informacija pročitajte na ovom sajtu : VestackaZivaOgrada.com
 3. Bezbednost Dece i Kućnih Ljubimaca: Ako imate decu ili kućne ljubimce, ograda može obezbediti siguran prostor za njihovu igru i šetnju.
 4. Zaštita od Vremenskih Uslova: Ograda može delimično štititi vašu baštu od jakih vetrova i neželjenih vremenskih uticaja.

Estetika Ograde

Osim funkcionalnosti, estetika ograde je takođe od suštinskog značaja. Ograda može dodati karakter i stil vašem dvorištu. Evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir:

 1. Materijal Ograde: Ograde se mogu izrađivati od različitih materijala kao što su drvo, metal, vinil, beton i više. Izbor materijala će značajno uticati na izgled vaše bašte.
 2. Stil Ograde: Razmislite o stilu koji želite postići. Da li preferirate klasičan izgled, modernu minimalističku ogradu, ili nešto rustično? Odabir stila će vam pomoći da izaberete odgovarajuću ogradu.
 3. Boja Ograde: Boja ograde može dodati dramu i kontrast u vašoj bašti. Možete je birati tako da se slaže sa spoljnim bojama vaše kuće ili biljaka u bašti.
 4. Dopadljivi Elementi: Razmislite o dodacima kao što su ukrasni paneli, rešetke, ili vrata koja će doprineti estetici ograde.
 5. Integracija sa Biljkama: Ograda se može kombinovati sa zasadima biljaka. Penjačice kao što su ruže ili bršljan mogu se uzgajati duž ograde, stvarajući zeleni zid.

Održavanje i Trajnost

Pored izgleda i funkcionalnosti, važno je razmotriti i održavanje i trajnost ograde. Različiti materijali zahtevaju različitu brigu. Drvene ograde mogu zahtevati redovno farbanje ili premazivanje, dok metalne ograde obično zahtevaju manje održavanja. Vinilne ograde su poznate po svojoj trajnosti i jednostavnom održavanju.

U zaključku, odabir prave ograde za vašu baštu zahteva pažljivo razmišljanje o funkcionalnosti, estetici, materijalu i održavanju. Ograda će definisati izgled i osećaj vaše bašte, stoga je važno da odaberete opciju koja će zadovoljiti sve vaše potrebe i doprineti ukupnom ambijentu vašeg spoljnog prostora.

Kada dizajnirate svoju baštu, nemojte zaboraviti na praktičnost. Postavite staze i prilaze tako da budu funkcionalni i bezbedni. Razmislite o tome gde ćete postaviti prostor za sedenje i zabavu kako biste maksimalno iskoristili svoj prostor.

 

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter