Napravite fontanu sa jezercetom

20 april 2015 Ocenite ovaj članak
(22 glasova)

Pravljenje fontane sa jezercetom može da bude fizički težak posao, ali nije tako komplikovan, kao što ćete videti u ovom uputstvu.


Ako znate da koristite ašov i libelu, moći ćete i da instalirate divnu fontanu kao ovu iz sledećeg primera. Fontane obično dolaze sa ugrađenom pumpom, dok one veće mogu imati posebnu eksternu pumpu. Fontanu možete da postavite u postojećoj vodenoj površini, ili pak da sagradite novu kao što je pokazano u sledećem uputstvu.

Alat i materijal

 • Libela
 • Ašov ili riljač
 • Posuda za jezerce
 • Pesak
 • Šljunak
 • Kamen za popločavanje
 • Gumena podloga
 • Fontana
 • Postolje za fontanu
 • Izolaciona cerada
 • Rečno kamenje

Savet: ako planirate da u jezercetu čuvate i ribe, njegova dubina mora da bude barem 60 cm i morate da imate barem jednu podvodnu biljku za stvaranje kiseonika.

Kako napraviti fontanu sa jezercetom?

Korak 1:

fontana sa jezercetom1

Izaberite ravnu površinu u svom dvorištu gde želite da postavite fontanu sa jezercetom.

Korak 2:

fontana sa jezercetom2

Označite površinu jezerceta i iskopajte zemlju barem 5-6 cm dublje od visine posude za jezerce.

Korak 3:

fontana sa jezercetom3

Uklonite stene i kamenje sa dna rupe i pospite 5 cm peska.

Korak 4:

fontana sa jezercetom4

Uklonite površinski sloj zemlje oko iskopane rupe dovoljno velik da tu postavite kamen za popločavanje. Neka dubina bude par cm duglja od prosečne visine kamenja.

Korak 5:

fontana sa jezercetom5

Napunite posudu za jezerce vodom dubine 10-tak cm. Prostor između posude i rupe ispunite mokrim peskom i dobro ga utabajte. Dodajte još vode i u posudu i u okolni pesak, sve dok ih ne napunite do vrha.

Korak 6:

fontana sa jezercetom6

Iscrpite polovinu vode iz jezerceta. Postavite gumenu podlogu u bazen na onom mestu gde će stajati fontana.

Korak 7:

fontana sa jezercetom7

Provucite kabli za napajanje kroz odgovarajući otvor na postolju. Postavite fontanu na vrh postolja i provucite kabl do ivice.

Korak 8:

fontana sa jezercetom8

Proverite da li je postolje ravno. Ako je potrebno podmetnine neki ravan kamen ispod postolja da bi fontana stajala ravno.

Korak 9:

fontana sa jezercetom9

Pokrijte jezerce i postlje čistom ceradom i dodajte par santimetara šljunka na površinu predvišenu za popločavanje. Utabajte šljunak i proverite da li je dobro izravnan. Iskopajte kanalić gde će prolaziti kabl i sprovedite ga do utičnice sa strujom.

Korak 10:

fontana sa jezercetom10

Postavite kamen za popločavanje oko posude za jezerce i izravnajte po potrebi.

Korak 11:

fontana sa jezercetom11

Jezerce će izgledati prirodniji ako na dno stavite rečno kamenje veličine 5-6 cm. Pre nego što ga postavite na dno dobro ga isperite od nečistoće.

Korak 12:

fontana sa jezercetom12

Sklonite ceradu i pokrijte dno jezerceta ispranim rečnim kamenjem. Postavite fontanu na postolje, a kabl postavite tako da bude što manje uočljiv, recimo između dva kamena.

Korak 13:

fontana sa jezercetom13

Napunite vodom i jezerce i postolje fontane. Ako ne planirate da čuvate ribe u jezercetu, dodajte 50 grama hlora na svakih 40 litara vode.

Korak 14:

fontana sa jezercetom14

Neka se voda smiri oko pola sata, zatim uključite pumpu da testirate kako će funkcionisati. Neka pumpa radi sat vremena, zatim je isključite i podignite glavu pumpe. Mlazom vode iz creva isperite eventualnu nečistoću.  Redovno vršite ovakvo održavanje fontane, kao i u slučajevima kada primetite da je mlaz vode iz fontane oslabio.

Izvor: Black&Decker

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter