Odštampajte ovu stranicu

Napravite fontanu sa jezercetom

20 april 2015 Ocenite ovaj članak
(22 glasova)

Pravljenje fontane sa jezercetom može da bude fizički težak posao, ali nije tako komplikovan, kao što ćete videti u ovom uputstvu.


Ako znate da koristite ašov i libelu, moći ćete i da instalirate divnu fontanu kao ovu iz sledećeg primera. Fontane obično dolaze sa ugrađenom pumpom, dok one veće mogu imati posebnu eksternu pumpu. Fontanu možete da postavite u postojećoj vodenoj površini, ili pak da sagradite novu kao što je pokazano u sledećem uputstvu.

Alat i materijal

 • Libela
 • Ašov ili riljač
 • Posuda za jezerce
 • Pesak
 • Šljunak
 • Kamen za popločavanje
 • Gumena podloga
 • Fontana
 • Postolje za fontanu
 • Izolaciona cerada
 • Rečno kamenje

Savet: ako planirate da u jezercetu čuvate i ribe, njegova dubina mora da bude barem 60 cm i morate da imate barem jednu podvodnu biljku za stvaranje kiseonika.

Kako napraviti fontanu sa jezercetom?

Korak 1:

fontana sa jezercetom1

Izaberite ravnu površinu u svom dvorištu gde želite da postavite fontanu sa jezercetom.

Korak 2:

fontana sa jezercetom2

Označite površinu jezerceta i iskopajte zemlju barem 5-6 cm dublje od visine posude za jezerce.

Korak 3:

fontana sa jezercetom3

Uklonite stene i kamenje sa dna rupe i pospite 5 cm peska.

Korak 4:

fontana sa jezercetom4

Uklonite površinski sloj zemlje oko iskopane rupe dovoljno velik da tu postavite kamen za popločavanje. Neka dubina bude par cm duglja od prosečne visine kamenja.

Korak 5:

fontana sa jezercetom5

Napunite posudu za jezerce vodom dubine 10-tak cm. Prostor između posude i rupe ispunite mokrim peskom i dobro ga utabajte. Dodajte još vode i u posudu i u okolni pesak, sve dok ih ne napunite do vrha.

Korak 6:

fontana sa jezercetom6

Iscrpite polovinu vode iz jezerceta. Postavite gumenu podlogu u bazen na onom mestu gde će stajati fontana.

Korak 7:

fontana sa jezercetom7

Provucite kabli za napajanje kroz odgovarajući otvor na postolju. Postavite fontanu na vrh postolja i provucite kabl do ivice.

Korak 8:

fontana sa jezercetom8

Proverite da li je postolje ravno. Ako je potrebno podmetnine neki ravan kamen ispod postolja da bi fontana stajala ravno.

Korak 9:

fontana sa jezercetom9

Pokrijte jezerce i postlje čistom ceradom i dodajte par santimetara šljunka na površinu predvišenu za popločavanje. Utabajte šljunak i proverite da li je dobro izravnan. Iskopajte kanalić gde će prolaziti kabl i sprovedite ga do utičnice sa strujom.

Korak 10:

fontana sa jezercetom10

Postavite kamen za popločavanje oko posude za jezerce i izravnajte po potrebi.

Korak 11:

fontana sa jezercetom11

Jezerce će izgledati prirodniji ako na dno stavite rečno kamenje veličine 5-6 cm. Pre nego što ga postavite na dno dobro ga isperite od nečistoće.

Korak 12:

fontana sa jezercetom12

Sklonite ceradu i pokrijte dno jezerceta ispranim rečnim kamenjem. Postavite fontanu na postolje, a kabl postavite tako da bude što manje uočljiv, recimo između dva kamena.

Korak 13:

fontana sa jezercetom13

Napunite vodom i jezerce i postolje fontane. Ako ne planirate da čuvate ribe u jezercetu, dodajte 50 grama hlora na svakih 40 litara vode.

Korak 14:

fontana sa jezercetom14

Neka se voda smiri oko pola sata, zatim uključite pumpu da testirate kako će funkcionisati. Neka pumpa radi sat vremena, zatim je isključite i podignite glavu pumpe. Mlazom vode iz creva isperite eventualnu nečistoću.  Redovno vršite ovakvo održavanje fontane, kao i u slučajevima kada primetite da je mlaz vode iz fontane oslabio.

Izvor: Black&Decker

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar