Kako negovati travnjak

21 maj 2015 Ocenite ovaj članak
(21 glasova)

Svi želimo da imamo lep i negovan travnjak. Da bi to postigli moramo redovno da preduzimamo sledeće neophodne, a jednostavne mere: prihrana, zalivanje, košenje.

Pročitajte šta o tome u svom blogu piše Dragan R. Sajić iz vrtnog centra Biosan:


Kada se pomene negovan travnjak setim se one šale kako su Englezi učili Francuze kako se to radi. „Prihranjivanje, zalivanje i košenje, sva mudrost, i tako za trista godina imate vrhunski travnjak“, otkrili su tajnu poznati engleski vrtlari.

 

U svakoj šali pola zbilje, kaže naš narod. Ovde je sve istina i stvarno sva mudrost. Preterano je samo sa godinama do formiranog travnjaka,  a recept je isti i onda i sad. Ako već imate travnjak ili ga tek formirate, krenite po receptu.

 

1. Prihrana

Bitno je travnjaku dati hranu, ona može biti vrlo različita i svako neka se snađe po svojoj mogućnosti i dovitljivosti. Ranije sam, od prijatelja koji gaji golubove, uzimao suvo đubre koje on pokupi u džakove kada čisti kavez. Pred kišu to razbacam lopaticom i ako odstranim  malo perija, sve ostalo je odlično. Jaka, jeftina i organska prihrana.  Sada se proizvode i uvoze specijalna namenska đubriva samo za travnjake,  do  standardnih mešavina koje možete naći u svakoj poljoprivrednoj apoteci. Za početak uzmite đubrivo koje ste u mogućnosti i bolje je baciti manju količinu u više navrata nego preterati. Ako želite da vidite efekat, u jedan deo dvorišta nemoj  te staviti hranu. Tako možete probati vrste đubriva i odrediti šta više odgovara. Interval prihrane zavisi od vrste đubreta,  ali ako se ne radi o specijalnim dugorastvorljivim đubrivima prihrana treba da bude jednom mesečno.

2. Zalivanje

Kao što i nama posle dobrog obrok treba voda, tako je i sa travnjakom, treba mu zalivanje. Sa biljkama je to još izraženije,  samo ne govore, pa ne čujemo da viču. Zalivanje travnjaka opet po sopstvenim mogućnostima.

nega travnjaka1

Možete spustiti crevo i neka natapa prostor, montirati obične prskalice ili postaviti neki sistem koji će to automtski zalivati. Kiša je najbolja,  ali se ne možete osloniti samo na to jer travnjaku treba redovno zalivanje. Evo zbog čega. U smešama semena koje koristimo za travnjake nalaze se vrste koje su osetljivije i zahtevnije od običnog korova. Ako ne obezbedimo te dobre uslove, dajemo prednost korovu koji vremenom može da nadvlada našu lepu travu. Englezi imaju tu sreću što imaju česte padavine  i u prednosti su za nama i Francuzima. Zato, crevo u ruke ili na prskalicu. Koliko često? U proleće jednom nedeljno,  a kada temperature budu visoke svaka dva-tri dana.

3. Košenje

Posle prihrane i zalivanja trava počne da buja tako da predstoji košenje. Isto kao u predhodnim stavkama, svako neka se snalazi po svojim mogućnostima. Ručna kosa, makaze, trimeri, kosačice… suština je u sledećem. Niskim i redovnim košenjem sprečavamo širokolisni korov da se razvija. Takav korov svojim širokim liskama ugrožava našu lepu i tanku travu i stvara fleke po travnjaku. Ako redovno primenjujemo prve dve stavke onda košenje tokom leta treba da bude minimum jednom sedmično,  a poželjno je na 4-5 dana. Kada je košenje redovno onda je i lakše jer je trava manja. Pogledajte naše predloge najboljih gurajućih i samohodnih kosilica za travu.

Visina košenja zavisi od više faktora,  ali da uprostim. Ne mnogo nisko da ne požuti i vidi se zemlja,  a ni visoko da široko-lisni  korov ostaje. Praksa najbolje pokaže koja je najniža tačka košenja koja neće oštetiti nadzemni deo naše trave. Ako želite brzo da dođete do formiranog travnjaka pogledajte moguće rešenje.

{basicyoutube}OfYayEyhF1o{/basicyoutube}

I za kraj jedna stavka koju Englezi nisu ni pominjali,  a kod nas je često potrebna.

prozracavanje

Kada bilo koji od navedenih procesa zanemarujemo ili redovno ne primenjujemo nastaju sledeće indikacije. Dosta korova, mahovina, fleke po travnjaku, retka trava… Potrebno je raditi prozračavanje ili vertikuliranje površina. To za neki sledeći put…  

Izvor: sajic.com

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter