Staza od prirodnog lomljenog kamena

24 septembar 2015 Ocenite ovaj članak
(25 glasova)

Staza od prirodnog kamena treba da bude neravna, rustična i da ima grubu površinu, a da je istovremeno ugodna za hodanje.


Za ovakvu stazu je potrebno napraviti i dobar plan i kalkulaciju. Postoje razne vrste prirodnog kamena, izbor je na vama.

1 kamene ploce
Za stazu ili popločavanje dvorišta, najbolje je da uzmete kamen debljine 5 - 8cm. Tanji kamen je podložan lomljenju (prilikom postavljanja i nakon toga); deblji kamen je teži za podizanje i prilikom postavljanja je potrebno  da uklonite deblji sloj zemlje.

Optimalna veličina kamenih ploča za stazu je od 45 do 60cm. Manji komadi su lakši za podizanje i postavljanje, ali nisu tako stabilni kao ovi veći.

Kamene ploče se postavlja na podlogu od peska debljine oko 5cm.

Oblikovanje staze

Bilo da želite stazu koja vodi od kapije do ulaznih vrata, ili koja će da krivuda kroz vrt, najpre označite putanju pomoću debljeg užeta ili creva za polivanje. Tako ćete bolje zamisliti i eventualno korigovati buduću stazu. Za prirodniji izgled staze bolje je da ona krivuda. Takođe, dobro je da početak i završetak staze budu širi od ostatka staze.

2 redjanje kamenih ploca za stazu

Nakon što postavite konture staze, položite kamene ploče preko cele staze pre nego što ih konačno postavite.
Trudite se da uklopite ploče po obliku, poput mozaika ili slagalice, tako da razmaci između ploča budu što ujednačeniji. Nakon toga prošetajte stazom u oba smera, da bi videli da li je hod po njoj udoban.

Postavljanje kamenih ploča

Započnite tako što ćete postaviti ploče na krajevima staze. Vrhom ašova ili nekih drugim oštrim predmetom označite konture ploče. Zatim pomerite ploču i uklonite zemlju sa nacrtane konture. Nakon toga sipajte podlogu od peska. Visina kamene ploče treba da je u ravni sa okolnim zemljištem.
Nakon postavljanja ploča na krajevima staze nastavite ka središtu, podešavajući uglove i visinu da bi sve bilo u skladu sa prirodnim nagibom.

3 kopanje tla za plocu
Vrhom ašova nacrtajte konture kamene ploče. Ovakvo iskopavanje je dobro jer njime uklanjate manje tla i ujedno vidite kako će ploča da se uklopi u celinu.
4 postavljanje kamene ploce
Da bi postavili ploču okrenite je ivicom na dole i "šetajte" ili okrećite prema poziciji; zatim je polako spustite na zemlju. Ploče su čvrste, ali mogu lako da puknu i slome se.
5 dodavanje peska ispod kamene ploce
Dodajte ili uklonite pesak ispod svake ploče kako bi podesili visinu i ugao. Ugurajte pesak ispod ivica kamena prstima ili maljem, kako bi bili sigurni da je cela ploča na ravnoj podlozi.

Kako sve ploče nisu iste debljine, potrebno je da za svaku iskopate rupu odgovarajuće visine. Bitno je da su vrhovi ivica kamenih ploča ravne jedna u odnosu na drugu.

6 ravnanje staze od kamena

Ravnom letvom ili daskom (a ne libelom) proverite visinu susednih ploča. Staza (i svaki njen kamen) mogu imati različite nagibe i uglove, važno je samo da gornje površine imaju istu visinu.

Dok pripremate prostor za svaku ploču, neophodno je da uklonite travu, korenje, šišarke, lišće i drugi organski materijal koji može da istruli i napravi prazninu ispod kamena. Ako nabasate na kamen koji viri iznad površine tla, uklonite ga, zatim ispunite rupu zemljom i dobro utabajte pre nego što pospete pesak. Nakon što postavite neki kamen, stanite na njega i nogom ga jako nagazite na svim delovima, kako bi se uverili da je čvrsto postavljen.

Popunjavanje praznina

Staza od kamena pruža razne mogućnosti za ispunu prostora između ploča. Zbog udobnosti i sigurnosti, potrebno je da ispunite razmak do visine gornjih delova ploča, poput fuge na pločicama.

7 staza od kamena sa travom između ploca

Razmak možete da ispunite zemljom i posejete travu ili postavite mahovinu, a pošto je staza u ravni sa okolnim tlom, kosačica može da ide i preko staze.

Izvor: Scout

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter