Kako postaviti zidne pločice

05 januar 2016 Ocenite ovaj članak
(22 glasova)

Prilikom postavljanja zidnih pločica potrebno je voditi računa o puno toga - počev od izračunavanja potrebne količine pločica, do postavljanja pločica oko prozora i vrata.

U ovom uputstvu ćemo vam pokazati kako, uz malo prakse i strpljenja, ovaj posao može da se uradi bez problema.

Kako izračunati potrebnu količinu pločica

Za izračunavanje ukupne količine pločica pomnožite visinu i širinu svakog zida na kome postavljate pločice. Od toga oduzmite površine prozora i vrata. Proverite kvadraturu pakovanja pločica kako bi uzeli potrebnu količinu.

Da bi imali dovoljnu količinu pomnožite potrebnu kvadraturu sa 1,05. Na taj način ćete imati 5% više pločica, za slučaj da slomite neku prilikom postavljanja.

Napravite metar od letve

Pomoću priručnog metra možete da označite vertikalne vođice za postavljanje zidnih pločica. Metar možete da napravite od letve ili pravog štapa (slika 1).

slika1 2

Oznake na letvi napravite na sledeći način: na pod položite nekoliko zidnih pločica i između njih ostavite potreban razmak za fugu. Zatim postavite letvu pored pločica i obeležite liniju pored spojeva. Sada je vaš metar spreman za obeležavanje pozicija pločica na zidovima.

Obeležavanje zidova

Obeležite visinu dela zida na kome postavljate pločice i podelite sa dva. Zatim označite visinu na zidu. Koristeći napravljeni metar obeležite spojeve pločica počev od obeležene linije pa sve do poda. Ako donja pločica treba da se seče na meru manju od njene polovine, pomerite metar gore ili dole za polovinu pločice i ponovo označite (slika 2).

slika3 4

Nakon toga postavite libelu i označite horizontalnu liniju na zidu za donji deo najnižeg reda. Duž linije pričvrstite lajsnu koja će vam poslužiti kao osnova za postavljanje pločica (slika 3).

Ako pločice postavljate samo na deo zida, vodite računa o tome da pločice u gornjem redu budu cele (slika 4).

Postavljanje pločica oko vrata i prozora

slika5 6

Važno je da imate na umu kako će početna pozicija pločica uticati na izgled pločica oko vrata i prozora. Najčešće je bolje imati simetričnu veličinu pločica na obe strane prozora (slika 5).

Sečenje pločica

slika7 8

Uzmite mašinu za sečenje pločica i poravnajte pločicu duž linije za sečenje. Napravite rez celom dužinom pločice, čime je nećete potpuno preseći, već je potreno da je blago pritisnete sa obe strane kako bi pukla po liniji prelaska sečiva.

Kako isečena ivica neće biti ravna kao originalna, nju možete da postavite na manje vidno mesto.

Lepak za pločice

Vrsta lepka koja će vam trebati zavisi od površine na koju postavljate pločice. Vodootporni lepak koristite oko tuševa i umivaonika, a fleksibilne na površinama koje mogu da se pomeraju, na primer paneli oko kade.

slika9 10

Potrebno je da odjednom nanesete lepak na površinu od otprilike 1m2. Lepak se nanosi nazubljenom gletericom kako bi nanešeni lepak imao brazde (slika 9).

Postavljanje prve pločice

Kada ste spremni, postavite prvu pločicu iznad horizontalne lajsne koju ste pričvrstili ranije, vodeći računa da je stranica pločice poravnata uz vertikalnu liniju kojom ste označili pozicije pločica (slika 10). Takođe možete da postavite i vertikalnu lajsnu kao pomoć pri postavljanju prve kolone pločica.

Pritisnite pločicu preko nanešenog lepka, držeči je ravno u odnosu na zid kako bi se pričvrstila. Uzmite sledeću pločicu i fiksirajte pored prve, ostavljajući prostor za fugu. U tu svrhu koristite plastične krstiće ili kliniće, kako bi razmak između pločica uvek bio podjednak.

Nakon što završite prvi red, postavite drugi red iznad njega, vodeći računa da su pločice ravne u odnosu na zid i susedne pločice.

Postavljanje ostalih pločica

Sada imate dobru osnovu od koje možete da nastavite sa postavljanjem pločica u celoj prostoriji. Samo vodite računa da vertikalne linije između pločica budu prave.

Donju lajsnu ne sklanjajte sve dok se lepak ne osuši, kako se pločice ne bi pomerile.

Kako postaviti pločice oko prozora ili ispusta

slika11 12

Kod postavljanja pločica iznad prozora ili ispusta, privremeno postavite lajsnu kao podupirač prvog reda pločica (slika 11). Time je postavljanje pločica umnogome olakšano. Kao dodatno privremeno ojačanje, prvi red pločica iznad prozora možete da pričvrstite molerskom lepljivom trakom.

Fugovanje

Pre nego što fug masom popunite prostor između pločica ostavite da se lepak osuši.

Kao i kod lepka, postoje različite vrste fug mase, pa vodite računa o tome da izaberete onu koja vam odgovara.
Gumenom gletericom nanesite glet masu i popunjavajte male površine, kako se glet masa ne bi osušila pre nego što nalegne gde treba (slika 12). Razmazujte je u nekoliko smerova na svaki spoj, a ravnajte krpicom preko spojeva. Potrebno je da uklonite sav višak fug mase sa površine pločica pre nego što se stvrdne.

Na kraju krpom uklonite tanak sloj fug mase sa površine pločica.

Izvor: Wilko Life 

2 komentara

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter