Izbegnite stvaranje pukotina između starog i novog zida

05 februar 2016 Ocenite ovaj članak
(14 glasova)

Da bi izbegli pojavu pukotina između novog i starog zida treba voditi računa o nekoliko stvari, od kojih su najvažnije osnova, tj. temelj novog zida, kao i veza između zidova.

Svaka konstrukcija od cigli mora da stoji na čvrstoj osnovi, jer temelj obezbeđuje stabilnost i sprečava da konstrukcija ne utone u zemlju.

temelj za zid

Zid visine do 180cm zahteva temelj dubine 300mm i širine 300mm, dok dupli zid ili zid viši od 180cm zahteva temelj dubine 600mm i širine 300mm.

Spajanje starog i novog zida

Kada zidate novi zid koji treba da se nastavi na postojeći, veoma je važno da se zidovi "spoje". Ako ga  za stari zid spojite samo malterom, pre ili kasnije pojaviće se pukotine na sastavu, nastale usled prirodnog pomeranja zemljišta, okolnih vibracija, ili jednostavno težine nove konstrukcije.

ukonjene cigle

Spajanje zidova podrazumeva da u starom zidu uklonite cigle iz svakog drugog ili trećeg reda, tako da novi zid može da uđe u stari. Na taj nači su spojeni čvrstom vezom koja sprečava pomeranja.

spajanje starog i novog zida

Cigle iz starog zida ćete izvaditi tako što ćete najpre označiti vertikalne linije na zidu, tj. površinu sa koje uklanjate cigle. Nakon toga ćete čekićem i dletom prvo skinuti malter, a zatim i vaditi svaku drugu ili treću ciglu.

spojeni zidovi

Izvor: Home-Dzine

2 komentara

  • Link komentara Marko Marko - 09 februar 2016

    Dobro rešenje, samo bih ja (onako laički) možda ubacio i po neku žicu da bude čvršća veza.

  • Link komentara radomir radomir - 13 februar 2016

    Zica samo za stubove, ovde ti ne treba.

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar
pobednik pc press nagrada

NapraviSam.rs nagrađen kao najbolji sajt za 2016. u kategoriji Moderna porodica, u okviru godišnjeg izbora PC Press Top 50.

MOBILNA VERZIJA PORTALA

qr codeNapraviSam.rs je prilagođen mobilnim uređajima

DRUŠTVENE MREŽE

Pratite nas na društvenim mrežama

facebooktwitter