Kako zameniti oštećenu ciglu u zidu

24 maj 2016 Ocenite ovaj članak
(11 glasova)

Kada se neka cigla ošteti ili olabavi, ne možete tek tako da nabacate malter oko nje i da očekujete da ste je trajno popravili. Izvadite je i popravite kako treba.

Trebaće vam najmanje 20 minuta da uklonite labavu ciglu iz zida i očistite stari malter iz šupljine zida i sa cigle. Ako je moguće iskoristite stare cigle. Nova cigla nikada ne može da odgovara po teksturi i boji originalu.

Kod ponovnog postavljanja cigle uradite sledeće:

Pripremite malter, najbolje je da u farbari uzmete gotovu smesu. Nosite zaštitne naočare. Takođe su vam potrebne i vodootporne rukavice; malter sadrži alkalne hemikalije koje mogu da vas opeku. Pomešajte manje količine maltera. Toplo, suvo vreme i direktni sunčevi zraci mogu da umanje radni vek pripremljenog maltera sa 60 na 30 minuta.
Odmah skidajte mrlje od maltera sa prednjeg dela cigle koristeći mekanu četku (od čelične četke mogu ostati tragovi rđe).

Potrebno vam je:

  • Malter
  • Čekić i ravno dleto
  • Mistrija
  • Stari nož ili neki sličan priručni metalni alat
  • Četka sa oštrom dlakom
  • Čelična četka

Kako da zamenite oštećenu ciglu

Korak 1:

zamena ostecene cigle dletom

Koristeći dleto odstranite stari malter. Dleto držite pod oštrim uglom i lagano udarajte čekićem. Četkom sa oštrim dlakama očistite rupu od prašine i pokvasite vodom kako bi poboljšali prijanjajuće svojstvo maltera.

Korak 2:

zamena ostecene cigle 2

Očistite stari malter sa cigle držeći dleto pod visokim uglom, udarajući ga čekićem i brzo pomerajući vrh dleta po površini stvrdnutog maltera. Očistite zatim ciglu čeličnom četkom i isperite vodom.

Korak 3:

zamena ostecene cigle 3

Nanesite sloj od oko 20mm maltera na donji deo i obe strane šupljine u zidu, kao i na gornju stranu cigle. Zatim ubacite ciglu u šupljinu.

Korak 4:

zamena ostecene cigle 4

Malter koji curi između spojeva pokupite pomoću mistrije i starog noža (ili sličnog priručnog alata). Ubacite dodatni malter direktno sa mistrije u spoj. Poravnajte površinu spojeva tako da budu slični po obliku susednim spojevima.

Izvor: Home-Dzine

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter