Fugujte kao profesionalac

17 mart 2015 Ocenite ovaj članak
(38 glasova)

Mada je fugovanje zadnji korak pri postavljanju pločica, on je i najvažniji za ukupan izgled i dugotrajnost obavljenog posla.

Nepropisno nanešena fug mase ne samo da izgleda ružno, već dozvoljava prodor vlage što može da dovede do toga da se pločice razmrdaju ili čak odlepe. Srećom, fugovanje je jednostavan proces, sledite samo donje uputstvo i nećete imati problema sa pločicama.

Kako fugovati pločice?

01 fugovanje

Korak 1: Izmešajte fug masu

Pomešajte fug masu u prašku sa vodom kao što je navedene u pakovanju i pustite da mešavina odstoji 10-tak minuta. Nakon toga mešavina bi trebalo po gustini da sliči majonezu. Ako je potrebno dodajte malo fug mase u prahu ili vode i ponovo sačekajte da odstoji.

02 fugovanje

Korak 2: Nanesite masu za fugovanje

Držite gletericu pod uglom od 45 stepeni u odnosu na površinu pločica i nanesite fug masuu u spojevima između pločica. Napravite nekoliko prolaza iz različitih pravaca. Kada su spojevi popunjeni, držite gletericu pod uglom od 90 stepeni u odnosu na površinu pločica i ukonite višak fug mase sa pločica. Radite brzo na površinama ne veća od 1m2, jer fug masa može brzo da se stvrdne u zavisnosti od temperature i nivoa vlažnosti.

03 fugovanje

Korak 3: Uredite spojeve

Prevucite zaobljenim delom gleterice duž svakog spoja kako bi dobili konkavni izgled. Ako želite, možete da koristite bilo koji mali zaobljenim predmet za sređivan spojeva. Nemojte koristiti ništa metalno, jer metalne ivice mogu oštetiti pločicu.

04 fugovanje

Korak 4: Izbrišite višak

Za uklanjanje viška fug mase sa pločica trebaće vam sunđer i velika kofa čiste vode. Nakvasite sunđer i iscedite ga; zatim postavite dužu stranu sunđera na pločice i prevucite ga u jednom neprekidnom potezu preko fugovane površine. Okrenite sunđer i suprotnom čistom stranom prevucite preko ivica; zatim isperite sunđer, iscedite ga i nastaviti proces. Verovatno ćete morati da napravite dva ili tri prolaza da bi potpuno očistili površinu. Ako na pločicama preostane tanak sloj mase, ne brinite - to se lako skida mekom krpom.

05 fugovanje

Korak 5: Sredite uglove

Koristeći skalpel uklonite fug masu sa  uglova između poda i zidova; zatim te ivice popunite odgovarajućim silikonom.

 

Originalno uputstvo: Handy.Scout.com

4 komentara

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter