Priprema zidova za krečenje

17 jun 2019 Ocenite ovaj članak
(14 glasova)

Priprema zidova je važan preduslov za kvalitetno krečenje. U nastavku je opisano naše iskustvo i redosled radova koje smo izvršili tokom priprema zidova za krečenje.

Korak 1: Uklonite sve sa zidova

uklonite sve sa zidova

Prva stvar koju smo učinili prilikom priprema za krečenje je da uklonimo sve sa zidova. To se pre svega odnosilo na različite slike, uramljene fotografije, veliko ogledalo iznad kauča, kao i zavese i garnišlu. 


Korak 2: Zaštitite nameštaj i električne uređaje

prekrijte namestaj folijom za pokrivanje

Prilikom bilo kakvog renoviranja ili krečenja važno je da zaštitite nameštaj i električne uređaje. Tokom renoviranja se često stvara velika količina prašine i boje koja može da poprska vredne aparate. Naš omiljeni način zaštite stvari je da ih gurnemo u sredinu sobe i prekrijemo najlonom, tj. zaštitnom folijom za prekrivanje. Ona veoma dobro štiti i od prašine i od farbe.


Korak 3: Popravite oštećenja na zidovima

nanosenje glet mase

Nakon što smo uklonili sve stvari sa zidova, primetili smo da neke površine treba popraviti pre krečenja. Rupe od eksera, sitne pukotine i naprsline se moraju popraviti.

Umesto da idemo sa jedne tačke do druge i redom ih popravljamo, odlučili smo da pregledamo zid po zid. Započeli smo ljuštenjem boje na mestima gde je počela da opada. Kada je ceo zid postao gladak, nastavili smo sa spojevima. Špaklom smo nanosili tanak sloj glet mase na spojevima ili rupama koje je trebalo popuniti.

smirglanje glet mase

Nakon što smo sredili sve potrebne površine i glet masa se osušila, ošmirglali smo ta mesta šmirgl papirom granulacije 120. Usisivačem smo usisali najveći deo prašine.


Korak 4: Operite zidove pre krečenja

Sledeća stvar je pranje zidova. Pranje zidova pre krečenja i nije tako naporan posao kao što možda mislite, stvarno je neophodno da to učinite.

Umesto da koristimo neko kupovno sredstvo za pranje zidova, odlučili smo za "uradi sam" varijantu, za koju nam je trebalo:

prirodna sredstva za pranje zidova

  • 2 kofe
  • 2 sunđera
  • voda
  • sirće
  • soda bikarbona

U jednu kofu smo izmešali 4 litre tople vode, 1/2 šolje sirća i 1/4 šolje sode bikarbone. Tim rastvorom smo prali zidove.

U drugu kofu smo sipali samo toplu vodu. Njome smo ispirali zidove.

Tehnika je jednostavna. Počeli bismo od vrha i završavali na dnu zida. Prali smo mešavinom od sirća i odmah ispirali sa malo vode, kako mešavina ne bi ostavila talog na zidu.

pranje zidova za krecenje

Otkrili smo da je pranje zidova kružnim pokretima pravi način. Kada smo išli pravolinijski odozgo nadole, na zidu su ostajali tragovi.

Često menjanje vode je veoma važno kako bi izbegli da prljavštinu ponovo nanesemo na zid.

Nakon što smo završili sa pranjem, sačekali smo da se zidovi potpuno osuše. Tek nakon toga smo započeli krečenje.

Izvor: The DIY Dreamer

3 komentara

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter