Polaganje kocke

25 mart 2015 Ocenite ovaj članak
(25 glasova)

Obrada staza i sličnih površina polaganjem granitne kocke fizički nije lak posao, ali se zaista ne može reći da je tehnički zamršen ili pretežak za sam-svoj-majstora prosečne umešnosti.

U nastavku uputstva prenosimo članak o polaganju kocke iz časopisa Sam svoj majstor, broj 7 iz 1977. godine.

Sam svoj majstor je bio časopis o raznim kućnim majstorijama koji je izdavao Vjesnik iz Zagreba. Izlazio je od 1975. do 1992. godine, kada ljudi iz redakcije odlaze iz Vjesnika i pokreću časopis pod nazivom Majstor, koji izlazi i danas.
Časopis se, pored raznih saveta vezanih za kućne majstorije, bavio i: arhitekturom, gradnjom, elektronikom, fotografijom, računarima, haj-faj tehnikom, videom, filmom, poljoprivredom, nautikom, solarnom tehnikom, auto-mehanikom, kućnim instalacijama, modelarstvom, lovom, ribolovom, starim zanatima, hobijima itd.

sam svoj majstor7 77

 kocka2

Prije polaganja granitne kocke, površine koje se namjeravaju njom prekriti treba izmjeriti i ograničiti napotom uzicom. Sloj humusa i korijenje trava treba izvaditi i odstraniti. Ako taj sloj nije bio predebeo, pješčano ležište može se nasuti neposredno na čvrst nosivi sloj zemlje. U suprotnom slučaju treba najprije pojačati teren nasipanem krupnijeg tucanika ili riječnog šljunka kojg se zatim dobro nabije ili uvalja.

Da bi kišnica mogla nesmetano otjecati, površina se izvede s nagibom od 1,5 - 2cm po metru. Taj nagib na stazama koje se ne dodiruju sa zidom kuće, terasom i sl. izvodi se kao ispupčenje središnjeg dijela površine. (tj. na dvije vode). Dakako, površina do zida treba da bude nagnuta od njega prema slobodnom kraju. Ako vam se čini da pijesak nije dovoljan za stabilizaciju reški, između kocki naspite vlažnu mješavinu od jednog dijela cementa i četiri dijela pijeska, koju do potpnog vezivanja treba lagano vlažiti vodom.

Kako se granitna kocka ne upotrebljava tako često kao nekada, ne može se uvijek pronaći na skladištima građevnog materijala. Savjetujemo Vam stoga da se obratite neposredno proizvođačima granita.

kocka korak1

Korak 1:

Najprije treba odstraniti sloj humusa, odnosno doći do nosivog sloja zemljišta. U slučaju da teren propušta vodu treba se pobrinuti i za odvođenje vode iz temeljnog sloja.

kocka korak2

Korak 2:

Također u zemljištu ispod temelja ne smije zaostati korijenja okolnog drveća. Stablima to neće škoditi, a kocki bi tokom godina i te kako moglo. Žile odsijecite na 10cm od iskopa.

kocka korak3

Korak 3:

Na sloj nabijenog šljunka nasipa se oko 5cm pijeska koji se uvalja ili nabije tako da položena kocka bude gornjom stranom u razini okolnog zemljišta. Mjeri se kockom-uzorkom.

kocka korak4

Korak 4:

Granitne kocke polažu se tako da uzdužne reške "izlaze" na sredini kocki iz prethodnog niza. Toga se treba držati što je više moguće, iako zbog nepravilnosti oblika nije uvijek lako.

kocka korak5

Korak 5:

Da bi oborinska voda mogla nesmetano otjecati, sredina staze izvodi se s ispupčenjem koje se provjerava ravnom letvom. Nagib treba da bude između 1,5 i 2cm na svaku stranu.

kocka korak6

Korak 6:

Svaka pojedina kocka nakon polaganja na njezino mjesto učvršćuje se udarcima čekića i podbijanjem pijeska. Osobito je važno da dobro bude nabijen pijesak u reškama između kocki.

kocka korak7

Korak 7:

Nakon polaganja kocki po cijeloj stazi, površina se pospe pijeskom koji se zatim uzdužnim i poprečnim potezima metlom utisne u sve šupljine među kockama.

kocka korak8

Korak 8:

Još je bolje pijesak "nabiti" vodom. Naime, on se tad zgusne i nalije i u najsitniju šupljinu. Stoga je dobro istodobno s prskanjem dosipati pijesak rukom tamo gdje ga nema dovoljno.

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter