Kako izabrati najbolje merdevine za sve namene?

22 jun 2022 Ocenite ovaj članak
(6 glasova)

Većina ljudi koristi merdevine pri obavljanju svakodnevnih zadataka, bilo da je reč o poslovnom okruženju ili domaćinstvu.

Kod kuće merdevine mogu biti dragocena pomoć kada treba da zamenite sijalicu, okačite zavese ili dohvatite nešto sa visoke police, dok su visoko zastupljene i u “uradi sam” projektima, hobijima i profesionalnim dužnostima.

U nastavku vam donosimo informacije koje će vam pomoći da lakše odaberete merdevine koje će odgovarati svim namenama koje su vam potrebne. Pre nego pođete u kupovinu razmislite o vrsti merdevina koje su vam najčešće potrebne, materijalu od kojeg su napravljene, visini koju mogu da dosegnu i težini koju mogu da podrže.

Koja vrsta merdevina vam je potrebna?

Ovo pitanje vam može delovati banalno, ali različite merdevine su dizajnirane da vas bezbedno vode kroz različite tipove projekata. Pronalaženje i odabir pravih merdevina je vaš prvi korak da dobijete pravi alat za posao. Merdevine dolaze u 4 vrste, iako postoje neke varijacije unutar ovih stilova. Ove četiri vrste uključuju jednodelne merdevine, merdevine za domaćinstvo, profesionalne produžne merdevine i skele.

Merdevine sa jednim delom

Ovo je najjednostavniji, osnovni oblik merdevina, kakav je verovatno imao vaš deda. Korišćene hiljadama godina, jednodelne merdevine su korisne za jednostavne primene na ravnom terenu gde je vrh merdevina naslonjen direktno na objekat. Prednost ovih merdevina je što su to najlakše merdevine dostupne za datu dužinu. Nedostatak je što je to što se radi o jednom delu.

Merdevine za domaćinstvo

Merdevine za domaćinstvo su jednodelne merdevine fiksne dužine sa ugrađenim stabilizujućim nogama koje omogućavaju primenu za samostojeću upotrebu. Noge se kompaktno sklapaju za skladištenje. Merdevine za domaćinstvo su dostupne u aluminijumu, fiberglasu i drvetu.

Profesionalne produžne merdevine

Produžne merdevine su dizajn koji omogućava da se serija merdevina sa jednim delom rasporedi na kaskadni način, omogućavajući veći domet u merdevinama koje zahtevaju manje prostora za skladištenje. Produžne merdevine obično imaju dva pojedinačna dela, ali kompaktne produžne merdevine dolaze sa dizajnom od tri dela koji omogućava lakše skladištenje. Dostupne su u svim materijalima izrade, a najpopularnije su aluminijumske.

Skele

Skele su deo opreme koji se koristi da omogući osobi da pređe sa jednog nivoa strukture skele na drugi. Skele se mogu montirati na spoljašnju stranu konstrukcije ili unutar nje, u zavisnosti od potreba i vrste skele koja se koristi. 

Vrste materijala merdevina

Merdevine se najčešće izrađuju od drveta, aluminijuma, čelika ili fiberglasa.

 • Drvo je jedan od najčešćih materijala koji se koriste za izradu merdevina. Kako je drvo lako dostupan i jeftin materijal, drvene merdevine su daleko najpristupačnije. Iz tog razloga, drvene merdevine su među popularnim izborima za vlasnike malih preduzeća i kuća. Drvene merdevine su teške, ali to ih čini sigurnijim i čvršćim za te teške poslove. Prirodna izdržljivost drveta obezbeđuje ovoj vrsti merdevina impresivno dug životni vek sve dok se pravilno brinete o njima.
 • Aluminijum se koristi za izradu kućnih, profesionalnih merdevina i skela. Ova vrsta merdevina je takođe veoma raznovrsna sa stanovišta konstrukcije. Aluminijumske merdevine imaju mnoge prednosti. Lakše su od fiberglasa i drveta. Dakle, ova vrsta merdevina je lakša i sigurnija za rukovanje za jednu osobu. Aluminijumske merdevine su izdržljive, otporne na rđu i vremenske uslove. Dakle, možete ih čuvati na otvorenom bez štetnih efekata. Bonus - pristupačne su!
 • Fiberglas je najnoviji materijal u industriji proizvodnje merdevina. Ova vrsta merdevina ima zanimljive karakteristike - otporne su na vlagu i koroziju, ne provode toplotu i struju, dugotrajne su i savršene za kućnu i poslovnu upotrebu. Ipak, teške su i mogu biti nemoguće za rukovanje za jednu osobu.
 • Čelik je najizdržljiviji materijal za merdevine, a merdevine napravljene od čelika su veoma bezbedne za upotrebu čak i u teškim uslovima konstrukcija i skladišta. Zbog toga su čelične merdevine najomiljenije većine profesionalaca kojima su potrebne merdevine u svom poslu. Ali ova vrsta merdevina nije idealan izbor za „uradi sam“.

Odabir prave visine i dometa merdevina

Izbor merdevina prave dužine nije tako jednostavan kao određivanje potrebne vertikalne visine. Dužina merdevina mora da uključuje nekoliko faktora uključujući:

 • Ugao merdevina.
 • Najviša tačka za stajanje na merdevinama (koja je četiri prečke naniže od vrha).
 • Potrebno preklapanje sekcija merdevina.
 • Produžetak iznad linije krova.

Ako koristite merdevine za pristup tavanu, potkrovlju ili odlazak na krov, recimo, onda merdevine moraju biti dovoljno dugačke da se protežu 1 metar iznad linije krova. Isto važi i ako će merdevine biti naslonjene na krov ili na oluke kada čistite oluke.

Odabir odgovarajuće težine merdevina

Kao što biste očekivali, merdevine su dizajnirane i konstruisane da bezbedno drže određenu težinu osobe i bilo kakvog tereta koji osoba nosi, recimo kofe sa bojom prilikom krečenja. Merdevine nose ocenu za maksimalnu bezbednu nosivost, koja uključuje i težinu potpuno obučene osobe plus težinu bilo kog alata i materijala koji se nose na merdevine.

Ocene dužnosti uključuju sledeće kategorije:

 • Tip III (ograničenje opterećenja 90 kg) - Ekonomičan dizajn za laganu upotrebu.
 • Tip II (ograničenje opterećenja 100 kg) - Osnovni dizajn za jednostavne projekte.
 • Tip I (ograničenje opterećenja 115 kg) - Dizajniran za većinu projekata i poslova.
 • Tip IA (ograničenje opterećenja 135 kg) - Robusne performanse dizajnirane za profesionalnu upotrebu.
 • Tip IAA (ograničenje opterećenja 170 kg) - Maksimalne performanse i izdržljivost za najteže profesionalne ili kućne poslove.

Izaberite pravi model koji će vam omogućiti lako manevrisanje

Što su merdevine veće, obično postaju glomaznije i teže. Kada birate merdevine, razmislite o tome koliko će biti lake za skladištenje ili transport. Kompaktne produžne merdevine u velikoj meri poboljšavaju upravljivost i lakoću skladištenja. Umesto dva preklapanja dela koji čine standardne produžne merdevine od 5m, kompaktne produžne merdevine koriste tri kraća preklapajuća dela, što olakšava skladištenje i transport.

 

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter