Kako srediti probleme sa bojom koja se ljušti sa zidova

12 maj 2015 Ocenite ovaj članak
(28 glasova)

Problemi na obojenim površinama su obično posledica loše pripreme, nanošenje neodgovarajuće vrste boje preko stare boje, kao i prekrivene vlage. Generalno, jedini lek za ovo je skidanje boje i ponovno farbanje.

Kako zaštititi zid od vlage i loše nanešene farbe

Tretiranje vlage

boja sa zidova

Vlažni delovi zida treba najpre da se tretiraju specijalnim podlogama protiv vlage, ili farbanjem prvog sloja masnom farbom. Na tržištu postoje i različiti elastični i gumirani vodootporni premazi namenjeni različitim vrstama vlage.

Mehuri od boje

boja sa zidova1

Na farbanim drvenim površinama katkad se pojavljuju mehuri od boje. Ako probušite mehur i pojavi se voda, znate da je u pitanju vlaga. Ostružite boju i ponovo prefarbajte kada se drvo prosuši. Ponekad se desi da vazduh bude zarobljen ispod obojenih površina drveta koje ima zrnastu teksturu. U tom slučaju ostružite farbu i izravnajte teksturu epoksidnim kitom za drvo, koji se širi i sabija zajedno sa drvetom. Takođe možete ponovo da obojite tu površinu mikroporoznom akrilnom bojom.

Boja se ljušti

boja sa zidova2

Boja će se oljuštiti sa površine koja je već bila sklona ljuštenju, ili ako je bojena neodgovarajućom vrstom boje (na primer poludisperzija preko uljane boje). Nakon što ostružete boju oštrom špaklom, ošmirglajte površinu brusnim papirom srednje granulacije. Nakon toga operite zid pre nego što ga prefarbate.

Boja se sliva

boja sa zidova3

Boja se sliva duž zida ako nanesete preveliku količinu boje. Ovu boju možete jednostavno da skinete četkom. Ako je već osušena, ošmirglajte je brusnim papirom fine granulacije sve dok površina ne postane glatka. Zatim je očistite od prašine vlažnom krpom i pažljivo prefarbajte novim slojem boje.

Izvor: diy.com

2 komentara

  • Link komentara Aca67 Aca67 - 29 maj 2015

    Kad mi je komsija "strucnjak" za krecenje okrecio sobu posle godinu dana je imala sve gore nabrojane probleme. Majstoru je trebalo vise vremena da sredi zidove nego samo krecenje.

  • Link komentara Miodrag Miodrag - 06 jun 2015

    Treba i moleri od neceg da zive.

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter