Kako da na najbolji način napravite poširana jaja

25 april 2022 Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Poširana jaja idu uz svako jelo, a budući da su kuvana u vodi, nemaju dodatne kalorije. Ako ne znate kako se tačno spremaju poširana jaja, mi ćemo vam pomoći u tome i objasniti korak po korak u nastavku ovog recepta.

Pre nego što počnete, pripremite nekoliko papirnatih ubrusa i napunite posudu hladnom vodom. To će vam trebati kasnije i važno je da imate sve pri ruci jer će vam biti potrebna brza ruka.

posirana jaja1

Sad pripremite jaja.

Hladna, sveža jaja su ključna. Svežija jaja znače deblje belance pa će i jaje ostati kompaktnije.

U šerpu naspite oko 10cm vode i stavite unutra dve kašike sirćeta. Nemojte stavljati so jer će ona razdvojiti belance od žumanca, a to ne želimo. Sirće, pak, radi suprotno.

Vodu zagreavajte na laganoj vatri i sačekajte da počne pomalo kipiti. Da bi poširana jaja uspela, voda treba tek pomalo ključati kroz sve vreme pripreme, inače će se belance razdvojiti ako voda bude potpuno kipela.

Jaja držite u frižideru sve do trenutka kada ćete ih početi spremati, nikako ne na sobnoj temperaturi. Razbijte jedno jaje u malu posudu i ulijte malo pripremljene vode te ga lagano promešajte. Zatim ga nežno ulijte u lonac sa vodom. Kuvajte tri minuta i pomalo kašikom gurajte belance prema žumancu kako se ne bi razdvojili.

posirana jaja2

Poširano jaje je gotovo kada je belance potpuno tvrdo, a žumance još uvek tekuće i prekriveno tankim slojem koji ga drži kompaktnim. Izvadite ih velikom kuhinjskom kašikom ili kutlačom.

U jednom krugu poširajte najviše dva jaja, zbog mogućeg razlevanja. Gotova jaja stavljajte na pripremljene ubruse da se hlade.

Uživajte!

Izvor: Zdravija

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter