Napravite regal-pregradu

04 novembar 2015 Ocenite ovaj članak
(17 glasova)

Ovo uputstvo će vam pomoći da napravite regal koji će ujedno služiti i kao pregrada u većoj sobi koju želite da podelite na kutak za jelo i kutak za odmor.

U nastavku uputstva prenosimo članak o izradi regala-pregrade iz časopisa Sam svoj majstor, broj 9 iz 1984. godine.

sam9 84Sam svoj majstor je bio časopis o raznim kućnim majstorijama koji je izdavao Vjesnik iz Zagreba. Izlazio je od 1975. do 1992. godine, kada ljudi iz redakcije odlaze iz Vjesnika i pokreću časopis pod nazivom Majstor, koji izlazi i danas.

Časopis se, pored raznih saveta vezanih za kućne majstorije, bavio i: arhitekturom, gradnjom, elektronikom, fotografijom, računarima, haj-faj tehnikom, videom, filmom, poljoprivredom, nautikom, solarnom tehnikom, auto-mehanikom, kućnim instalacijama, modelarstvom, lovom, ribolovom, starim zanatima, hobijima itd.

Samogradnja namještaja: i pregrada i regal

Samovske sposobnosti u gradnji namještaja dobro su nam poznate. Često nije problem kako već što izraditi. Kako se polako bliži jesen, a time i vrijeme da se ozbiljnije prihvatimo posla, nudimo vam zanimljivo rješenje pregrade — regala, koji će se dobro uklopiti u veću sobu, koju želimo podijeliti na kutak za jelo i kutak za odmor. Kako police nisu zatvorene, soba će zadržati prostranost.

Osnovni elementi ovog regala su nosivi okomiti dijelovi, jednaka presjeka, ali različite dužine. Sastavljeni su od dviju iverica i rubnih letvica. Na taj se način elementi mogu izraditi i od tanje iverice (12 — 14 mm). Kao rubna ili spojna letvica tih dviju ploča može poslužiti deblja iverica ili puno drvo.

raspored namestaja

Dio regala s ormarićem-policom na koju se oslanja stol dugačak je 266 cm. Ormar je širok 61,5, a stol je dugačak 120 cm.

Ove mjere poslužit će vam samo kao orijentir i da biste bolje uočili odnose među elementima, jer ćete mjere morati prilagoditi sobi koju želite pregraditi.

1b skica

Na gornjoj slici je prikazan izgled nosivog vertkalnog elementa. Rubovi iverice mogu biti spojeni debljom ivericom ili masivom. Rub od punog drva ne treba furnirati što će olakšati posao, jer je profilirane rubove teško dobro furnirati.

Elemente s rubnom letvicom od punog drva lakše ćete napraviti, jer ih ne treba furnirati. Na ivericu možete zalijepiti furnir koji vam najviše odgovara po strukturi i boji, međutim, ako su ploče furnirane jasenovim furnirom bit će dobro da su i rubne letvice od iste vrste drva. Nosivi vertikalni elementi mogu se izraditi i od deblje iverice, što je jednostavnije, ali ne i tako priviačno kao nosači debeli 6 cm koji se doimaju kao da su od punog drva.

Ovisno o prostoriji koju pregradujete, regal može biti dublji ili plići. Predlažemo vam tri standardne dubine koje koristi i industrija namještaja, to su 25, 33,5 i 50 cm.

Elementi za visoku policu trebaju biti oko 8 centimetara niži od stropa, da bi se kasnije mogli vijcima učvrstiti o strop. Visina nižih elemenata je 80 cm, što određuje i visinu stola, koji se na njih pričvršćuje, ispod pokrovne ploče.

 1 alat

1. Konstrukcija vertikalnih nosača koju vam predlažemo sigumo nije najjeftinija. No to je ipak najjeftiniji način za izradu regala sa vertikalnim stanicama ove debljine.

2 daska

2. Kada je nosivi element gotov, izbušite rupe i prtlagodite ih vrsti nosača polica.

3 srafljenje

3. Dugački vertikalni elementi upiru se o strop. Da ne biste oštetili boju na stropu, ispod vijaka postavite tanju letvicu.

4 police

4. Elementi se mogu spajati na više načina. Ovaj je prihvatljiv, ali je teško postavljanje, jer se jedan dio mora ugraditi u policu. Osim toga, većina polica u regalu može stajati i na čepovima.

5 skica rasporeda

5. Osim prikazanog spoja predlažemo vam i ovu spojnicu. Na slici je prikazan način vezivanja, te dlmenzije i raspored rupa. Dovoljno je da tako pričvrstite najgornju, najdonju i police koje zatvaraju prostor zaštićen staklom.

6 nosaci ploce stola

6. Ploču stola možete jednostavno objesiti na slobodni dio okomitih nosača, ili je pričvrstiti kutnicima i vijcima.

7 ucvrstite plocu

7. Pokrivnu ploču učvrstite vijcima. Prethodno izbušite rupe manjeg promjera da iverica ne bi pukla.

8 sarke na staklenim vratima

9 staklena vrata

8. i 9. Dio polica zatvorite staklenim vratima da izložene predmete sačuvate od prašine. Obrušeno staklo s rupama za šarke naručite kod staklara. Uz mjeru staklaru odnesite i šarke kako bi točno znao koliku i kakvu rupu treba napraviti.

10 sarke na vratima ormara

10. Vrata ormara pričvrstite šarkama na okomite nosače polica. Za vrata će dobro doći furnirana iverica od 18 ili 20 mm. Rubove, naravno, valja furnirati.

izgled regala

 

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter