Praktična mala kuhinja

23 novembar 2016 Ocenite ovaj članak
(12 glasova)

Mini kuhinja koju vam predlažemo, vrlo je praktična, lijepo izgleda, a što je najvažnije, ako se sami prihvatite posla izrada je vrlo jeftina.

U nastavku uputstva prenosimo delimično prerađeni članak o izradi mini kuhinje iz časopisa Sam svoj majstor, broj 8 iz 1987. godine.

Sam 8 87Sam svoj majstor je bio časopis o raznim kućnim majstorijama koji je izdavao Vjesnik iz Zagreba. Izlazio je od 1975. do 1992. godine, kada ljudi iz redakcije odlaze iz Vjesnika i pokreću časopis pod nazivom Majstor, koji izlazi i danas.

Časopis se, pored raznih saveta vezanih za kućne majstorije, bavio i: arhitekturom, gradnjom, elektronikom, fotografijom, računarima, haj-faj tehnikom, videom, filmom, poljoprivredom, nautikom, solarnom tehnikom, auto-mehanikom, kućnim instalacijama, modelarstvom, lovom, ribolovom, starim zanatima, hobijima itd.

Mala kuhinja za velike majstore

Ni mali, najmanji stan ne može se zamisliti bez kuhinje. Pa ako imate i minimalan prostor, stančić ili garsonjeru morate odvojiti kutak gde ćete pripremati ukusna jela, brzo i praktično.

Počnete li s izradom u subotu ujutru, u nedelju već možete pozvati goste na večeru. Da biste olakšali posao, možete unapred izrezati ploče i vrata. Tačne mere ove kuhinje prikazane su na crtežu gde imate takođe i osnovne mere ormarića.

Mini kuhinju gradite sistemom okvirne gradnje. Pomoću letvica dimenzije 38x38mm napravite 2 okvira u koje umetnite ploče od iverice ili vrata. Okvire zatim međusobno spojite.

Na uglovima spajajte drvenim čepovima. Kako bi izbušene rupe tačno nalegale jedna na drugu, središta provrta prenesite šiljastim "čepom" s jednog dela na drugi. Dve letvice sa strane pomažu da sve spojite što tačnije. Klin učvrstite lepkom, sklopite delove te sve učvrstite steznom trakom dok se lepak ne stvrdne.

Zatim obradite površinu. Ako je vrlo tlatka možete se odlučiti za lazure ili zaštitni top coat. Ako ne, ide se uobičajenim putem: kitovanje, brušenje, 2-3 sloja podložne boje, brušenje i 1-2 sloja lak boje.

Ispune se učvrščuju u okvir s gornje strane čepovima a donje pridržavaju vijci koji prolaze kroz donju letvicu. Obe bočne ploče su potpuno u ravni s letvicama, a zadnje ploče, u gornjim polovinama okvira, ostaju uvučene zbog naknadnog postavljanja pločica.

Nakon nanođenja osnovne boje na poleđinu možete lepiti pločice gotovim lepkom za pločice, a da ne ostavljate dodatni razmak za fuge. Pri ugradnji vrata morate malo improvizovati jer letvice nisu dovoljno široke za šarke. Proširite ih pomoću uskih drvenih pločica i skinite šarke koje imaju ugrađene opruge koje zamenjuju uobičajene magnetne učvršćivače.

Radna ploča se sastoji od vodootporne šper-ploče. Za slivnik, mešalicu za vodu i šporet isecite odgovarajuće otvore na pločama pomoću ubodne testere.

Sve rezane ploče, bridove i površine ploča premažite bezbojnim lakom pre spajanja elemenata.

Proizvođač ponekad ne predviđa sve one korisne sitnice toliko potrebne u svakoj kuhinji. Kutijice u koje se čuvaju vijci i drugi pribor mogu vam poslužiti kao posude za začine, a držači alata raznih vrsta kao nosači manjih kuhinjskih predmeta, kao na primer otvarača za flaše i konzerve ili za kutlače.

mala kuhinja

Pri spajanju na uglovima obe rupe za tiplove moraju ležati tačno jedna nasuprot druge. Tačke bušenja prenesite pomoću šiljatog "čepa". Dve pomoćne letvice postavljene pomoću stege sprečavaju pomeranje.

mala kuhinja2

Pomoću stezne trake, komada užeta ili gurtne učvrstite delove okvira sve dok se lepak ne osuši. Napravite dva jednaka okvira i spojite ih bijcima.

mala kuhinja3

Dekorativnom bojom premažite letvice. Boju nanesite četkicom u više slojeva i završite lak-bojom ili prozirnim lakom.

mala kuhinja4

Pre ugradnje lakirajte i bočne ploče pomoću sunđerastog valjka. Ako je potrebno, pre toga kitom izravnajte neravnine i oštećenja.

mala kuhinja5

Kod gornjih poprečnih letvica bočne stranice pridržavajte prikrivenim tiplovima. Ka ko bi rupe za klinove potpuno odgovarale poslužite se i ovde "čepovima za označavanje". Vijci će se uvrtati s donje strane donje letvice.

mala kuhinja6

Lepak za pločice nanosite pomoću nazubljene lopatice. Pločice pritisnite laganim kružnim pokretima u njihovo ležište, a zatim ih namestite u pravilan položaj. Lepite bez dodatnog razmaka za fuge.

mala kuhinja7
Komadićem papira koji vam služi kao šestar nacrtajte krug za ispusni odvod sudopere. Da biste isekli otvor uzmite ubodnu testeru.

mala kuhinja8

Rezna mesta i površine radne ploče slepljene lepkom otpornim na vodu premažite lakom pre sklapanja elemenata. Na isti način treba obraditi i donju stranu ploče, jer bi se u protivnom mogla skupiti.

mala kuhinja9

Na stovarištima građevinske stolarije možete kupiti ovakva vrata različitih širina i visina do 200cm. Potrebno je samo da ih skratite na odgovarajuću visinu.

mala kuhinja10

Postoji veliki izbor lazura i lak-boja koje su dekorativne a vredno služe zaštitiod vlage. Ako koristite lazuru obaveznonanesite i zaštitni gornji sloj (top-coat).

mala kuhinja11

Pomoću ovakvih jednostavnih šarki za navrtanje pričvrstite vrata. Budući da je širina letvica ploča za ukrućenje nedovoljna, upotrebite uske komadiće drva za proširenje letvice.

mala kuhinja12

Iza vrata ima dovoljo mesta za posuđe, zalihe hrane i pića. Praktičan detalj: montirajte na unutrašnju stranu vrata nosač za boce.

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter