Napravite stolicu za terasu

08 maj 2017 Ocenite ovaj članak
(14 glasova)

Za ovu stolicu za terasu će vam trebati samo jedna vrsta letve širine 6cm i debele 1,8cm. Možete koristiti i različite komade starog odležanog drveta.

Isečene komade treba očistiti brusnim papirom, kako bi počeli sastavljanje bočnih stranica stolice. Radi lakše izrade stranica prenesite crtež sa slike 3 (šablon) na tablu od panela ili iverice.

3 sablon za stranice

Ovaj crtež dopunite sa četiri drvena graničnika debela oko 4,5cm.

S ovako napravljenim šablonom bočne stranice se izrađuju brzo i jednostavno. Svaki spoj između dve letve se namaže lepkom za drvo i pričvrsti sa 4 eksera duga 4cm (pronađite one tanje). Glavu eksera ukucajte 1mm u drvo a isto to uradite s drugim krajem, pošto prethodno zavrnete deo koji je izvirio s druge strane. Za svaku stranicu treba jedan komad letve A, jedan komad letve B i dva C komada.

materijal za stolicu za terasu

Kad ste sastavili levu i desnu stranicu stolice, postavite ih na noge i pričvrstite letve sedišta D sa po dva eksera. Za razmak između tih letvi upotrebite kao šablon jednu letvu širine 2,8cm. Zatim redom pričvrstite: dve letve na naslonu, prednju poprečnu letvu C i zadnju letvu D. Na kraju učvrstite rukonaslone, letve F.

Za vreme rada proveravajte da svi komadi budu pod pravim uglom. Na crtežima 5, 6 i 7 prikazani su izgledi stolice odozgo, sa strane i spreda.

stolica za terasu

Kad se lepak stvrdne, možete početi sa bojenjem stolice. Premažite je celu belim lakom razređenim sa 20% razređivača. Posle otprilike 8 sati popunite kitom sva udubljenja i neravnine. Pričekajte da kit otvrdne i zatim ošmirglajte sve površine brusnim papirom. Uklonite prašinu i nastavite bojenje lakom razređenim sa 5-10% razređivača.

Dva prelaza su dovoljna za konačan izgled stolice. Ali ako želite još finiju završnu obradu, ošmirglajte sve finim brusnim papirom i obojite još jednom celu stolicu štrcaljkom.

4 jastucic za stolicu

Jastuk (slika 4) napravite od 4cm debelog sunđera uvučenog u jastučnicu od platna.

Izvor: Sam svoj majstor 1/80

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter