Napravite krevet za san i odmor

19 avgust 2020 Ocenite ovaj članak
(7 glasova)

Ako volite da prilegnete posle ručka uz novine ili volite da odspavate sat-dva a da se ne presvlačite i zavlačite "pod ćebe" predlažemo vam krevet koji možete začas da raspremite i pretvorite u ugodno mesto za popodnevno opuštanje.

Ako želite da imate krevet koji je nešto više od običnog ležaja za spavanje, ne tražite ga po prodavnicama nameštaja. Napravite ga sami, prema vlastitom projektu prilagođenom vašim mogućnostima i potrebama. Kad obiđete mnoštvo salona nameštaja, zaključićete da vam se to i finansijski isplati.

Da biste izradili krevet koji će uspešno odigrati svoju dvostruku noćno-dnevnu ulogu, morate imati na umu da se posteljina odlaže brzo i jednostavno. Za to će odlično poslužiti duboke i prostrane fioke na točkićima koje se lako izvlače i uvlače ispod kreveta.

Ali krevet zahteva još neke karakteristike na koje ne smete zaboraviti: mora biti stabilan i čvrst, kako vam se ne bi dogodilo da se nakon okretanja s levog na desni bok nađete navrh gomile rasturenih letvica i dasaka. Poželjno je i da ne škripi, pa vam preporučujemo da sve delove spajate i šrafovima i lepkom. Što se tiče izbora materijala bilo bi dobro da se opredelite za puno drvo.
Krevet koji vam prikazujemo na slikama napravljen je od dasaka punog drveta, debljine 3cm, kojima su na vidljivim stranama glodalicom napravljena po dva žleba, iz sasvim estetskih razloga.

Ostali skriveni delovi kreveta napravljeni su od dasaka, letvi, gredica, te od panel-ploča i šper ploča. Unutrašnja konstrukcija napravljena je od lameliranih letvica na koje možete sigurno položiti madrac. Ako želite da primenite neki od gotovih "roštilja" ili sistem "latofleks", prilagodite tome i sve dimenzije postolja kreveta. Da biste četiri stranice kreveta spojili na način koji će vam omogućiti da ga po potrebi jednostavno rastavite, nabavite okove koji se u priličnom izboru mogu naći u prodavnicama. Uostalom, sva prilagođenja su moguća uz jednu napomenu: kad su u pitanju kreveti, nijedno učvršćenje nije preterano.

Stranice fioka za posteljinu napravljene su od 19-milimetarskih panel-ploča, dok je za dno upotrebljena 9-milimetarska šper-ploča. Da fioke, koje su lako pokretljive na točkićima ne bi potpuno "izletale" ispod kreveta, napravljen je prag (od letve preseka 3,8 x 2cm) na kome se zaustavljaju zadnji točkići pri svakom izvlačenju. Budući da zbog čišćenja ponekad fioke treba sasvim izvući, bočne stranice na zadnjem kraju su im iskošene za oko 6cm, u kosinu dugu 28cm. Tako ćete podizanjem zadnjeg kraja fioke preko praga osloboditi točkiće.

krevet skica uradi sam

Klikni za uvećanu sliku

Daske od punog drveta koje čini vidljivu prednju stranicu fioka i skrivena bočna stranica kreveta koja u našem slučaju dolazi uza zid, isečene su za 6mm uže od preostalih dveju stranica. To je napravljeno da krevet s malo nižim bočnim stranicama izgleda bolje i manje glomazno.

Ne treba posebno naglašavati da svi sastavni delovi kreveta moraju biti ošmirglani brusnim papirom, a vidljive površine zaštićene lakom. Preporučujemo vam bezbojni mat-lak, jer će tako doći do izražaja sva lepota drveta.

Kako se madraci iz prodavnicama ne odlikuju uvek previše atraktivnim presvlakama, sašijte navlaku koja će bojom biti u skladu s celim prostorom. I jastučnice možete sašiti od tkanine po vlastitom izboru.

Police, svetiljke, slike i nekoliko dekorativnih predmeta - treba li više za ugodan odmor?

Potreban materijal:

 • 4 komada dasaka "za police", bor ili smreka, 200 x 30cm, debljine 3cm
 • 2,5 kvadratnih metara panel-ploče debljine 19mm
 • 3 kvadratna metra šper-ploče debljine 9mm
 • 6m izrendisanih dasaka prečnika 9,5 x 2cm, bor ili smreka
 • 6m letava prečnika 4,5 x 2,8cm
 • gredica dužine 2m, prečnika 6,8 x 4,5cm
 • 2m letava prečnika 4,5 x 4,5cm, bor ili smreka
 • 2m letava prečnika 6,8 x 4,5cm, bor ili smreka
 • 2m letava prečnika 2,0 x 2,0cm, bor ili smreka.

Pribor:

 • 8 točkića visine oko 3,5cm
 • vijci za drvo ili vijci za iverice
 • lepak za drvo
 • 4 kompleta okova za krevete
 • 16 spojnica za nameštaj
 • brusni papir
 • bezbojni mat-lak

 

Kako napraviti krevet za san i odmor

Korak 1:

glodalica pravljenje zlebova

Kako stranice kreveta ne bi izgledale isuviše masivno, glodalicom napravite dva uzdužna žleba. Oblik glodala izaberite sami.

Korak 2:

pricvrstite konstrukciju za stranice kreveta

Vijcima za drvo i lepkom pričvrstite unutrašnje delove konstrukcije za stranice kreveta.

Korak 3:

pricvrscivanje stranica kreveta

Pri postavljanju letvica koje će poslužiti kao oslonac za "roštilj" ispod madraca, poslužite se prednjom uzdužnom gredicom. Tako ćete dobiti najtačnije dimenzije njenog ležišta.

Korak 4:

Za pričvršćenje uzdužne gredice na prednje stranice kreveta najbolje je primeniti okov koji će vam omogućiti da po potrebi krevet lako rastavite.

Korak 5:

sastavljanje poprecnih veza krevata

Sastavljanje: poprečna vezna pregrada napravljena od panel ploče postavlja se s žlebom na "prag" a zatim pomoću okova i vijaka pričvršćuje za bočnu stranicu.

Korak 6:

sastavljanje stranica kreveta

Stranice kreveta se spajaju međusobno pomoću krevetnih okova. Pri izboru i kupovini nemojte štedeti. Kvalitetan spoj čini krevet "bešumnim" i stabilnim.

Korak 7:

postavljanje gredica kreveta

Uzdužnu gredicu položenu u ležište na prednjoj stranici kreveta treba osigurati spojnicom. S gornje strane pričvrstite letvu (2 x 2cm) koja deli dva lamelirana "roštilja".

Korak 8:

stranice fioke kreveta

Četiri stranice fioka za posteljinu isečene su iz panel ploče debljine 19mm.

Korak 9:

dno fioke za posteljinu sa kreveta

Precizno isečeno dno fioke pričvrščuje se na okvir s donje strane. Napravljeno je od šper-ploče debljine 9mm.

Korak 10:

 tockici fioke za posteljinu

S donje strane fioka vijcima se pričvršćuju i točkići, koji će dno fioke odići za oko 3,5cm. Vijke zašrafite u bočnu stranicu fioke.

Korak 11:

prednja strana fioke za posteljinu

Daske od punog drveta pritegnite stegama za prednju stranu fioke, a zatim ih s unutrašnje strane pričvrstite vijcima. Možete ih uz to i zalepiti.

Izvor: Sam 9/1987

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter