Kako da uredite prostor u industrial stilu

13 novembar 2020 Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

Šta predstavlja industrial?
Ako pogledate prostorije uređene u ovom stilu primetićete da podsećaju na fabrike, skladišta, hale, upravo to je osnovna ideja ovog stila. 

 Sirovi zidovi usklađeni sa rustičnim kožnim nameštajem i zanimljivim detaljima.

1. Otkrite ono što je inače pokriveno

Ovo podrazumeva zidove, cevi i sve ono što bi inače bilo izmalterisano, gletovano i okrečeno ili na neki način sakriveno. Ideja je da se vidi kako je stan ili kuća građena i da sve izgleda kao da je proces stao na pola i da nije dovršeno.

2. Ubacite metal

Metalni delovi su sastavni deo industrijskog dizajna. Pogotovo tamni metal. Ovih elemenata ima mnogo i uklapaju se savršeno sa cevima koje vire i drugim, već postojećim metalnim delovima.

3. Vreme je za drvo

Kao i metalni i drveni elementi čine srce industrijskog dizajna. Tamno drvo se malo bolje uklapa mada i sa svetlim ne možete pogrešiti jer se u ovaj dizajn uklapaju svi prirodni i rustični elementi.

4. Beton

Beton u dnevnoj sobi? Zvuči zaista hladno, alternativa bi bila drveni pod ali betonski može još bolje da prođe. U današnje vreme naravno postoji mnogo alternativa pa ne morate da zaista otkrivate onaj pravi ružni beton koji se nalazi ispod. Postoji bezbroj podnih obloga koje podsećaju na beton a koje se brzo i lako instaliraju.

5. Elementi od nerđajućeg čelika

U sklopu ovog dizajna dosta kuhinjskih elemenata je od nerđajućeg čelika. Sa ovim stilom se metalni i slični elementi sive ili crne boje savršeno uklapaju pa je tako i nerđajući čelik našao svoje mesto.

6. “Cigla u zidu”

Ne nije pesma Pink Floyd-a već deo koji se podrazumeva kada je reč o industrijskom stilu. Ako niste spremni na ovaj korak nemojte ni da počinjete. Delovi zida na kojima se vidi cigla ili celi zidovi ali ovo je nešto što najviše karakteriše industrijski dizajn.

7. Koža je uvek u modi

Industrijski stil podrazumeva dosta kožnih elemenata. Kauči, fotelje, bilo kakav nameštaj od kože ili sa elementima kože će se savršeno uklopiti u ovaj stil.

 

Šta ako nemam hrabrosti da ostavim cigle i cevi napolju?

Bez brige sve ovo možete da “lažirate”. 

Zidovi

Na zidove možete staviti tapete sa izgledom cigala. 

Cevi

Cevi možete dodati čisto iz fazona ne moraju zaista da vire.

Pod

Umesto betonskog poda možete koristiti vinil podloge.

 

Paleta boja

Boja u industrijskom stilu su mračnije i paleta je minimalna.

Osnovna paleta podrazumeva samo crnu, belu i sivu.

Proširena paleta podrazumeva te iste boje ali sa teksturama.

Paleta boja

Zadnjih godina je paleta malo proširena pa obuhvata i neka vedrije pastelne boje.

Paleta boja - pastelne boje

Ne mora sve biti tako hladno i neutralno. Možete malo razbiti prostoriju sa slikama ili nekim drugim detaljima jarke boje recimo zelene, plave, žute ili čak crvene. Dok god je većina prostorije u neutralnom fazonu ok ste.

Prostorija u neutralnom fazonu

 

Nameštaj

Spomenuli smo kožu, ukoliko ste u prilici da kupite kožni nameštaj uradite to jer će se on sigurno najbolje uklopiti. Moderan nameštaj se ne uklapa baš najbolje pa će bilo koja varijanta rustičnog, starinskog nameštaja biti odlična. Recimo restauracija starijeg nameštaja može biti jeftina investicija a uklapa se savršeno sa ostatkom prostorije.

industrial stil - nameštaj

 

Prozori

Ukoliko je u pitanju tek nova prostorija pa ste u mogućnosti da birate prozoru, preporučujemo prozore sa crnim metalnim okvirom ili nešto tome slično. Oni se savršeno uklapaju u industrijski stil. Generalno sve boje u sobi su mračnije pa će veći prozori osim više svetlosti doneti i osećaj višeg plafona i generalno veće prostorije.

industrial stil - prozor

 

Zavese

Kada je reč o bojama, one ostaju iste, držite se neutralnosti i tamnijih boja. Stil može biti nešto sa kožnim detaljima, manje i modernije ali savršeno će se uklopiti i velike “dvorske” zavese koje se čak malo nakupljaju na podu.

industrial stil - rasveta

 

Rasveta

Preporučuje se toplija rasveta, preporuka je Edison tip sijalice. Takođe bilo kakve sijalice koje imaju metalni ram ili okvir će se sjajno uklopiti. Potrudite se da dodate elemente drame sa sijalicama koje vise na lusterima od kanapa ili zidne sijalice koje boje zidove i dodaju senku. 

Sijalice koje idu u više pravaca i bilo šta što nije standardno. Radnje trenutno vrve sa ovom robom od Aliekspres-a do domaćih šopova pa ne biste trebali imati problema pri nabavci ovakve rasvete.

industrial stil - podovi

 

Podovi

Beton ili drvo, bez tepiha eventualno neki manji čisto kao detalj. Kao što smo već rekli to ne mora biti pravi beton već vinil podloge ili neke druge podne obloge koje imitiraju izgled betona.

Kada je reč o drvetu to takođe ne mora biti puno drvo i tu postoje razne alternative. Neke od njih su linoleum, vinil, laminat.

industrial stil detalji

 

Detalji

Ovaj stil je veoma minimalan i ne treba da ima puno detalja. Ukoliko volite šoping i da istražujete nove stvari onda će vam ovakvo uređenje biti zaista zanimljivo. Začudićete se kakve se sve stvari mogu naći na pijacama. Ovakvi detalji biće savršeni za industrial a jako malo koštaju. Moguće je da ćete imati potrebu da ih malo osvežite, prelakirati i u neku ruku restauirate.

Minimalni stil je veoma zahvalan jer ne morate uključiti sve gore pomenuto već recimo samo drvo i metal.

Za kraj napravili smo šoping listu detalja kojima možete ukrasiti vaš prostor.

  1. Kožni kauč
  2. Stare knjige
  3. Starinske lampe i Edison sijalice i lusteri
  4. Sto od drveta, metala ili oba
  5. Apstraktne slike sa malo boja
  6. Veliki starinski sat
  7. Metalne stolice
  8. Metalne cevi
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter