Napravite sami stalak za vino

24 mart 2015 Ocenite ovaj članak
(17 glasova)

Ako ste ljubitelj vina i želite uvek da imate pri ruci nekoliko flaša omiljenih vrsta, pogledajte uputstvo za ovaj moderni stalak za vino.

Stalak ćete lako napraviti pomoću kanalizacionih cevi, možete koristiti i parčiće koji su vam ostali od ranijih instalacija.

stalak1

Manjak prostora je česta pojava u kuhinjama, što otežava pronalaženje mesta za skladištenje flaša sa vinom. Ovaj pametno dizajniran stalak rešava taj problem: možete ga montirati na stranici ormara, ispod ormara, ili na radnoj površini, u zavisnosti od želja i potreba. A njegov čist dizajn odlično izgleda i u modernim i u tradicionalnim kuhinjama.

Kako napraviti moderan stalak za vino?

stalak2

Bićete iznenađeni činjenicom kako ga je lako napraviti i kako malo materijala  je potrebno za ovaj stlak. Trebaće vam standardna PVC cev koju ćete doterati da ima oblik slova C. U njoj će biti ležište flaša koje ćete pričvrstiti za drveno postolje.

Materijal:

  • 1 PVC cev prečnika 110mm
  • 1 drvena gredica od 44mm, dužine 1,8 metara
  • 10 šrafova od 16mm
  • Zavrtnji
  • Šmirgl papir granulacije 180
  • Boja u spreju po želji

Alat:

  • Bušilica
  • Ubodna testera
  • Metar i olovka

Korak 1: Isecite dasku

stalak3

Zakrivljeni profil morate precizno da nacrtate na dasci kako bi se plastična ležišta od cevi besprekorno uklopila u postolje. Za crtanje ovih krivina koristite isečeni deo cevi.

Ubodnom testerom isecite i prave i zakrivljene delove oba drvena postolja. Dasku prethodno pričvrstite stegom za radnu površinu. Nakon sečenja ošmirglajte držače šmirgl papirom granulacije 180.

Korak 2: Isecite cev

stalak4

Koristeći ubodnu testeru sa čeličnim sečivom isecite deo širine 60mm celom dužinom cevi. Razlog za korišćenje čeličnog sečiva je to što su zupci ovog sečiva mali, pa će i rez biti precizniji.

stalak5

Nakon što ste isekli gornji deo cevi, skratite cev na parčiće dužine 200mm koji će biti ležište flaša. Ošmirglajte ležišta šmirgl papirom granulacije 180.

Korak 3: Ofarbajte cevi

Očistite cevi krpom pre nego što ih ofarbate bojom u spreju u 2 tanka sloja, puštajući da se prvi sloj osuši pre nego što naprskate drugi.

Korak 4: Pričvrstite cevi na drveno postolje

stalak1

Nakon što ste isekli, ošmirglali i sprejom obojili ležišta za flaše, pričvrstite ih šrafovima za drveno postolje kroz rupe koje ste prethodno izbušili burgijom od 2mm. Rupe treba da budu 20mm od leve i desne ivice plastičnog ležišta.

I to je to. Ostaje vam samo da u ležišta stavite flaše svojih omiljenih vrsta vina i uživate u izgledu stalka.

 

 

1 komentar

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter