Praktičan toaletni stočić

30 mart 2015 Ocenite ovaj članak
(32 glasova)

Dimenzije i dizajn ovog stočića su vrlo praktični, tako da se može smestiti i tamo gde nameštaj uobičajenih dimenzija ne može da stane.

U nastavku uputstva prenosimo članak o izradi praktičnog toaletnog stočića iz časopisa Sam svoj majstor, broj 7 iz 1978. godine.

 

sam 7 78Sam svoj majstor je bio časopis o raznim kućnim majstorijama koji je izdavao Vjesnik iz Zagreba. Izlazio je od 1975. do 1992. godine, kada ljudi iz redakcije odlaze iz Vjesnika i pokreću časopis pod nazivom Majstor, koji izlazi i danas.

Časopis se, pored raznih saveta vezanih za kućne majstorije, bavio i: arhitekturom, gradnjom, elektronikom, fotografijom, računarima, haj-faj tehnikom, videom, filmom, poljoprivredom, nautikom, solarnom tehnikom, auto-mehanikom, kućnim instalacijama, modelarstvom, lovom, ribolovom, starim zanatima, hobijima itd.

 

 

Kako da napravite praktičan toaletni stočić

toaletni stocic plan

Toaletni stolić nekoć je predstavljao prijeko potreban dio namještaja u svakoj spavaćoj sobi. U današnjim skučenim stanovima žene se najčešće moraju odreći svog kutka za uljepšavanje iz vrlo jednostavnog razloga: stolić sa svim mogućim potrepštinama za njegu i održavanje ljepote nigdje nema mjesta. Tako se kućni kozmetički salon preselio u kupaonicu što uvijek i nije najzgodnije, naročito kad se svim ukućanima podjednako žuri na posao ili neki sastanak.

Da biste riješili taj problem, izradite ovu „čarobnu škrinju", kojoj će se vaša supruga sigurno obradovati. Dimenzije ovog elementa vrlo su praktične, tako da se bez većih poteškoća može smjestiti i tamo, gdje neki dio namještaja uobičajenih dimenzija ne stane. Iako izgleda malen, ovaj originalan toaletni stolić dovoljno je prostran da u njega možete smjestiti sve sitnice potrebne za uljepšavanje: od tuba, kutija i bočica do sušila za kosu, pa čak i ručnika.

Prema tablici materijala prvo izrežite sve potrebne dijelove. Stolić na slikama izradili smo od višeslojne šperploče, jer je vrlo stabilna i podatna za obradu. Naravno, možete upotrijebiti i jeftiniju ivericu, ali u tom slučaju morate posebno obrađivati vanjske površine stolića.

toaletni stocic1

toaletni stocic2

toaletni stocic3

toaletni stocic4

Bočni dijelovi stola i klupe točno se uklapaju jedni u druge. Povratnom pilom izrežite dijelove iz dviju ploča dimenzija 70 x 60 cm (vidi crtež), a naslon klupe i »blende« ladica iz treće ploče (70 x 60 cm). Dimenzije prednje stijene stola su tako]er 70 x 60 cm. Sve uglove zaoblite a bridove ploča malo obrusite. Klupa i stol sastavljaju se na isti način. Najprije se čepovima i vijcima spajaju bočne stijene s donjim policama (stol) i površinom za sjedenje (klupa). Tek nakon toga, cepovima se pričvrščuje prednja i stražnja strana elementa (naslon klupe s ladicama i čelo stola). Na stol možete postaviti gornje police i pričvrstiti ih vijcima s unutrašnje strane za bočne stijene.

Poklopac stola pričvrstite s dva vijka i podložnim piočicarna na bočne stijene (vidi crtež u krugu). Za ladice izrežite prema mjerama profile od plastike. Kutnicima spojite bočne i prednju stranu, umetnite pod i na kraju pričvrstite stražnju stranu. »Blende« lardica na klupi uvijte vijcima s unutrašnje strane ladica. Postavite letvice - držače ladica. Donji uski dio stražnje stijene klupe pričvrstite s tri kutnika za dno klupe. Kotačiče ćete najbolje učvrstiti navojnim vijcima M 5 x 20.

„Čarobnu škrinju" obojite temeljnom bojom, izbrusite i lakirajte (npr. mat-fakom). Kad se lak osuši, ljepivom trakom zalijepjte ogledalo na poklopac stoliča. Na mjesto oslona poklopca zalijepite dva komadića pusta da spriječite oštećivanje. Za strujni kabel u čeonoj strani stolića izbušite otvor od 10 mm. Kalem s kablom pričvrstite u srednju pregradu stolića (vidi slike). Na taj ćete način stolić moći pomicati kuda god želite, a da ne morate voditi računa je li utičnica na dohvatu. Dna pregrada presvučena su tkaninom. lzrežite ih od šperploče prema dimenzijama stolića, nalijepite tkaninu i umetnite na predviđtena mjesta. Za tapeciranje smo upotrijebili pjenušavu gumu presvučenu tkaninom, a tkaninu spajalicarna učvrstili sa stražnje strane na šperploču. Nasion se jednostavno objesi o dvije kuke u zidu klupe i toaletni stolić je gotov!

toaletni stocic5

toaletni stocic6

toaletni stocic7

3 komentara

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter