Stočić od drvenog panja

06 april 2015 Ocenite ovaj članak
(12 glasova)

Pogledajte kako drveni panj postaje savremeni stočić uz dodatak hromiranih nožica.

Kako da napravite stočić od drvenog panja?

Materijal:

  • Panj
  • Čekić
  • Gvozdena poluga
  • Šmirgl papir (srednje i fine granulaže)
  • Poliuretan
  • Četka za lakiranje
  • Nožice

Korak 1: Osušite panj

stocic od panja1

Neka se panj osuši barem mesec dana. To će opustiti koru, što će olakšati korak 2. Možete ga osušiti napolju par meseci, a zatim ga uneti u kuću par nedelja.

Korak 2: Uklonite koru

stocic od panja2

Sada počinje pravi posao. Morate da uklonite koru. Nekad je to lako, nekad nije. Postavite polugu između kore i debla panja. Udarajte čekićem dovoljno jako da se kora opusti. Tada možete ili da nastavite sa čekićem i polugom ili da rukom skinete koru. Ponovite gornji postupak sve dok ne uklonite koru sa celog panja. Ukoliko je kora isuviše čvrsta, umesto poluge možete koristiti i dleto. Pazite samo da ne oštetite deblo.
Kada ste uklonili svu koru može se desiti da je panj ponegde napukao. To nije problem, jer time panj dobija na osobenosti.

Korak 3: Ošmirglajte panj

stocic od panja3

Sada je potrebno da ošmirglate panj. Počnite sa šmirglom granulacije 120, a završite onom od 240. Kada panj postane gladak, obrišite ga vlažnom krpom.

Korak 4: Postavite nožice

stocic od panja4

Postavite nožice na donju stranu panja. Možete da upotrebite 4 nožice ili samo 3. Pre nego što ih postavite metrom izmerite jednaku razdaljinu između nožica i olovkom obeležite njihovu poziciju. Sklonite nožice i izbušite rupe burgijom od 3mm. Nakon toga postavite nožice i ušrafite ih.

Korak 5: Završni radovi

stocic od panja6

Na kraju premažite panj poliuretanskim lakom po želji, prema uputstvu na pakovanju. Vodite računa da se jedan sloj dovoljno osuši pre nego što nanesete sledeći.

Izvor: Home Dzine

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter