Napravite tendu

06 april 2015 Ocenite ovaj članak
(32 glasova)

Uskoro će leto, pa vam predlažemo kako da za vreme vrelih sunčanih dana stvorite hladovinu pod ovom ugodnom tendom.

U nastavku uputstva prenosimo članak o izradi tende iz časopisa Sam svoj majstor, broj 7 iz 1977. godine.

sam 7 77Sam svoj majstor je bio časopis o raznim kućnim majstorijama koji je izdavao Vjesnik iz Zagreba. Izlazio je od 1975. do 1992. godine, kada ljudi iz redakcije odlaze iz Vjesnika i pokreću časopis pod nazivom Majstor, koji izlazi i danas.

Časopis se, pored raznih saveta vezanih za kućne majstorije, bavio i: arhitekturom, gradnjom, elektronikom, fotografijom, računarima, haj-faj tehnikom, videom, filmom, poljoprivredom, nautikom, solarnom tehnikom, auto-mehanikom, kućnim instalacijama, modelarstvom, lovom, ribolovom, starim zanatima, hobijima itd.

 

Kako da napravite tendu?

 

 tenda tekst1

Konstrukcija našeg sjenila je prilično jednostavna: četiri trokraka okvira od borovih letvica (gornji, odnosno srednji dugačak je 202 cm, a bočni po 120 cm) na donjim krajevima bočnih krakova spojeni su čvrstim šarkama od pocinčanog čelika. Pamučno platno, skrojeno prema veličini okvira, prikucano je po njihovom unutrašnjem rubu. Stražnji okvir, onaj koji će sa kasnije pomoću čepova pričvrstiti na kućni zid, dvjema se letvicama pribijenim sa stražnje strane pretvori u svojevrstan U-profil potreban za provođenje potezne uzice kojom se sjenilo diže i spušta.
 
Letve, dijelovi okvira, nakon rezanja prema zadanim mjerama i površinske obrade međusobno se spajaju čepovima (tj. ljepilom) promjera 6mm. Da ne biste pogriješili pri određivanju mjesta za bušenje utora, od komadića otpadne šperploče izradite šablonu (slika 1); razmak između sredina rupica je 5,5cm. To pomagalo koristite također pri bušenju utora kojise buše poprečno u odnosu na smjer vlakana drveta. Pravi kut između vodoravnog i okomitih krakova provjeravajte kutnim ravnaIom.
 
Kad se ljepilo na spojevima posve osuši, uglove dodatno učvrstite pocinčanim kutnicima koji znamo doprinose stabilnosti konstrukcije. Čvrstoća okvira prilično je važna: kad vjetar puše, otprilike 6 četvornih metara sjenila postaje pravo »jedro«! Dakako, želite li se sunčati na terasi ili balkonu, sjenilo ćete sakupiti podizanjem pomoću 4 - 5 mm debele sintetičke uzice (može ona kakva se koristi za prostiranje rublja) pričvršćene na gornjoj strani vanjskog okvira (vidi crtež detalja). Drugi krajevi uzica nakon provlačenja kroz rupice u središnjim okvirima i šupljinu U-profila vežu se za pogodnu metalnu hvataljku. U šupljini U-profila uzica se može voditi kroz prstenove (po mogućnosti proculanske), kako bi se što manje oštećivela dugotrajnom upotrebom (slika 1).
 
Dijelove sjenila krojite pomoću unaprijed pripremljenog kroja od čvrstog papira. Pričvršćivanje na okvire prikazano je na slikama 9 - 13. Dovršeno sjenilo na zid pričvrstite vijcima i čepovim autisnutim u rupe u zidu. Provrte u stražnjem okviru izvadite tako da glave vijaka ne ometaju povlačenje uzice.

tenda1

tenda2

tenda3

tenda4

tenda5

tenda6

tenda7

 
Preuzmite plan u PDF formatu (samo za registrovane korisnike)
napravi-tendu.pdf
 

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter